28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

28. nedelja trudnoće

Beba je sve veća i svakim novim trenutkom zauzima sve više prostora za sebe. Zbog toga se možete suočiti sa nekim neprijatnostima, kao što je i zadihanost ili umor.

Već poslednjih nekoliko nedelja se upoznajete sa različitim pokretima svoje bebe. Sada je vreme da počnete da ih brojite. Da, dobro ste čuli. U osnovi to znači da treba da osetite 10 pokreta u rasponu od dva sata. 

Ukoliko ste i vi jedna od budućih mama koja ima problem sa spavanjem, probajte da se nekako opustite. Dakle, ukoliko se probudite u sred noći i ne možete da nastavite da spavate, znajte da polovina noći nije vreme za usisavanje kuće. Umesto velikih akcija, preporučujemo čitanje knjige ili slušanje umirujuće muzike, naravno uz šolju čaja od kamilice. 


Koliko je velika beba u 28. nedelji trudnoće

Poslednjih nekoliko nedelja beba je nabacila dosta masnih naslaga. Zbog toga je sada teška oko 1 kilogram, a dugačka skoro 38 cm. Velika je kao krupniji ananas. 

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Koliko puta su vas do sada pitali koji ste mesec trudnoće? Verovatno dosta puta. Sada, u 28. nedelji trudnoće sa ponosom možete da kažete: “Sedmi mesec!”. Sedmi mesec trudnoće traje od 28. do 31. nedelje. Vi ste trenutno u prvoj nedelji trećeg trimestra trudnoće. 

Kako napreduje beba

Zahvaljujući masnoći koja se i dalje formira, bebina koža više nije puno izgužvana i naborana, već polako postaje sve zategutija i glatkija. 

Dok beba nastavlja sa vežbama disanja, njena pluća su svakim danom sve zrelija i spremnija za veliki posao koji ih čeka.

Bebin mozak se svakim danom sve više usavršava. Kad govorimo o moždanim aktivnostima, zanimljivo je da beba već sada ima REM fazu spavanja, što znači da može da sanja dok spava. Fantastično!

Ne zaboravite obaveznu nadoknadu DHA omega-3 masnih kiselina. Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini čak 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu. 

Pregnatol DHA nadoknađuje DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi visoke čistoće, a dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.


Simptomi u 28. nedelji trudnoće

Dok se beba zauzimajući novi položaj polako priprema za veliki dan, vi možete osetiti i nove simptome. Naravno, pored onih na koje ste već navikli tokom prethodnog perioda trudnoće.

Problematično spavanje – Hormoni ili pak napeti nervi, su glavni uzročnici lošeg sna u trećem trimestru trudnoće. Probajte da se opustite uz omiljenu knjigu ili neku drugu umirujuću aktivnost, na primer crtanje ili aranžiranje cveća.

Zadihanost – Beba nastavlja da pritiska vaša pluća i dijafragmu, pa ste možda već navikli da ste na pola daha. Nemojte se previše zamarati. Ovo je zaista zahtevan period za vaše telo. 

Curenje mleka – Moguće je da vaše grudi već proizvode prvu hranu za bebu. To je žućkasta, gusta tečnost pod nazivom kolostrum.

Bolovi i grčevi – Kao i u prethodnim nedeljema, grčevi se javljaju u nogama, a najbolnije tačka su vam leđa. Pored već poznatih saveta, probajte da uvedete i šetnju u svakodnevne aktvnosti. Tako možete ublažiti ove neprijatne simptome. Ukoliko vam više odgovara, možete praktikovati i jogu za trudnice.

Brakston Hiks kontrakcije – Sada već dobro umete da ih prepoznate, a da ne pomislite da je porođaj počeo. Ukoliko se javljaju s vremena na vreme i prestaju veoma brzo, nemate razloga da budete zabrinuti. To se samo vaše telo priprema za veliki dan.

Saveti


Pred vama su saveti kako da najbolje brinete u sebi u prvoj nedelji trećeg trimesra trudnoće.

Vreme je da počnete da brojite pokrete – Ovo je mnogim budućima mamama zabavna aktivnosti, jer imaju osećaj da stupaju u direktnu komunikaciju sa bebom. Trebalo bi da izbrojite 10 pokreta u rasponu od dva sata. Pokušajte da pokrete brojite svakog dana u isto vreme i to u periodu kada primećujete da je beba najaktivnija. Naravno, beba je malo ljudsko biće, a ne programirani robot, pa ne očekujte potpuno iste rezultate svaki put. 

Vreme je i za neke odluke – Ko bi rekao da tako malo stvorenje, zahteva donošenje toliko velikog broja odluka! Samo neke od njih su: kako ćete da se porodite, gde ćete da se porodite, kako će beba da se zove, da li će da spava pored vas u krevetu ili u svom krevecu… Odluke, odluke…

Nastavite sa zdravim navikama u ishrani – Bebine potrebe za nutritijentima su sve veće. Zbog toga je veoma važno da se zdravo hranite, a nutritijente koje ne uspevate da unesete kroz svakodnevnu ishranu, unesete putem odabranih i proverenih kvalitetnih preparata. 

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Podsetnik za 28. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/28-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-28/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-28

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više