16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

16. nedelja trudnoće

Napokon 16. nedelja! Sada već možete da se nadate da ćete osetiti bebine pokrete. Dugo očekivano, magično iskustvo, samo što se nije desilo. Osim toga, iz dana u dan beba sve bolje čuje. Pričajte joj, pevušite. Trudnoća napreduje. 

Koliko je velika beba u 16. nedelji trudnoće


Beba je sada teška oko 100 grama, a dugačka je između 10 i 13 cm. Njenu trenutnu veličinu možemo uporediti sa veličinom ploda avokada. Slatko, zar ne?


Koji je to mesec trudnoće


Vi ste sada u četvrtom mesecu trudnoće, i to u njegovoj drugoj polovini. Do kraja trudnoće imate još 24 nedelje.  Zapamtite, doktori ne prate trudnoću orjentišući se prema mesecima, već prema nedeljama.


Simptomi u 16. nedelji trudnoće


U 16. nedelji imate puno razloga za sreću. Neki simptomi koje možete očekivati su lepi. Na primer, mnoge mame kažu da im nokti i kosa brže rastu i da su jači. To raduje skoro svaku ženu. Gušća i sjajnija kosa i lepša koža. Takvi simptomi trudnoće vam se sigurno dopadaju. Pred vama je lista i drugih simptoma u 16. nedelji trudnoće:

Ako ste buduća mama koja nosi blizance, verovatno i vi imate neke ili sve simptome sa liste iznad. Obratite pažnju na sve što mislite da nije uobičajeno i obavestite o tome svog ginekologa. Višeplodna trudnoća se smatra trudnoćom većeg rizika od jednoplodne.

Kako se osećate?

Kako odmiče drugi trimestar, vi imate sve više energije. Vaša kosa je sve bujnija, a koža sjajnija. Mame koje su te sreće da primećuju ove lepe promene na koži mogu biti zahvalane kombinaciji faktora: povećanom protoku krvi i hormonima. 

Neke trudnice osećaju i simptome koji su bili karakteristični u prethodnim nedeljama trudnoće: krvarenje desni, grčevi i bolovi u nogama i leđima, oticanje, hiperpigmentacija…

Nasuprot neprijatnim simptomima, uskoro vas očekujue jedno prelepo iskustvo. Beba je sada već dovoljno velika i snažna da ćete počete da osećate njene pokrete. Većina budućih mama bebin pokret prvi put oseti u periodu između 16 i 20. nedelje.  U početku bebine pokrete osećate kao trzanje mišića ili pomeranja u digestivnom traktu. Vremenom, kako beba raste i jača, dileme neće biti. Tačno ćete znati da prepoznate bebin pokret. I da mu se radujete. Mame blizanaca mogu očekivati ovo iskustvo u isto vreme kada i mame koje nose jednu bebu. 

Trudnički stomak je do sada verovatno već vidljiv, čak i kod mama kojima je ovo prva trudnoća. Osim bebe koja raste, na veličinu stomaka utiče i nakupljena tečost koja izaziva nadutost.

Kako napreduje beba


Malecne kosti koje su se formirale u bebinim ušima, omogućavaju da beba čuje i zvuke iz spoljašnje sredine. Bebi sada raste i kosa, trepavice i obrve. Čulo ukusa se razvija, pa se na jeziku formiraju i papile koje sadrže receptore ukusa.

Kosti i mišići se uobličavaju, jetra i pankreas počinju da rade. Formira se i tkivo pluća. Bebine noge nastavljaju da se izdužuju, a na stopalima se pojavljuju noktići.

Ukoliko idete na ultrazvučni pregled tokom ove nedelje moći ćete i da vidite svoju bebu i makar za trenutak saznate šta radi dok je u stomaku.

Saveti za mame

Sprečite pojavu akni. – Osim što utiče na to da vam lice izgleda blistavije i lepše, višak masnoće koji se proizvodi u koži može izazvati i pojavu akni i bubuljica. Čistite lice svake večeri pred spavanje, prirodnim preparatima koji ne sadrže ulje. 

Pišite podsetnike. – Verovatno vam je puno toga u mislima. Razmišljate o razvoju trudnoće, budućem roditeljstvu, pregledima, analizama, svom zdravlju, poslu, starijoj deci ukoliko ih imate… Trudnički mozak može biti preopterećen. Zato otvorite rokovnik i pišite. Tako nećete ništa zaboraviti.

Nabavite dobru stolicu. – Ukoliko sedite za radnim stolom na poslu, važno je da vam stolica bude udobna i da daje dobru podršku leđima.

Ne zaboravite da je trudnoća važno vreme. – Brinite o bebinom zdravom rastu i razvoju, ali i o svom zdravlju.

Preporučujemo:

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, kako bi se obezbedio zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u prirodnim oblicima, koji su aktivni i sigurno se u potpunosti iskorišćavaju u organizmu. Namenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće. Primena se preporučuje 12 nedelja pre planirane trudnoće i tokom cele trudnoće.

Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja.

Podsetnik za 16. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/16-weeks-pregnant

https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-13-16

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/16/

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više