5. Peta nedelja trudnoće

Ukoliko do sada niste, sada ste sigurno već uradili kućni test za trudnoću. Saznajte kakve se promene dešavaju kod vas i kod bebe u ovom periodu - peta nedelja trudnoće.

5. Peta nedelja trudnoće

Izostala vam je menstruacija, test je pozitivan. Dobro došli u klub trudnica! Sada već postaje teško da ignorišete simptome koji su, usled burnih hormonalnih promena, sve izraženiji. 

Nakon što je test pokazao pozitivan rezultat, vreme je i za prvi prenatalni pregled. Dok čekate svoj zakazani termin, pročitajte kako beba napreduje i šta sve možete očekivati dok osvajate petu nedelju trudnoće.

Koliko je velika beba u 5.nedelji trudnoće?

Peta nedelja trudnoće je sam početku burnog razvoja bebe. Ona je sada veličine semena jabuke. Verovali ili ne, do sledeće nedelje njena veličina će biti duplo veća! Rasti bebo, rasti!

Koji je to mesec trudnoće?

Peta nedelja trudnoće je početak drugog meseca trudnoće, odnosno njegova prva nedelja. Ako ste tek saznali da ste u drugom stanju, već ste “progurali” čitav mesec. To je zbog toga što se za početak trudnoće, pri računanju nedelja i određivanju kalendara trudnoće, uzima prvi dan ciklusa, odnosno datum kada ste imali poslednju menstruaciju.

Simptomi u petoj nedelji

Simptomi koji se trenutno javljaju su uglavnom posledica intenzivnih hormonalnih promena, ali i navikavanja vašeg tela na novo stanje. Nemojte suditi o toku trudnoće po tome kako se sada osećate. Većina simptoma počne da jenjava kako trudnoća odmiče i gotovo da nestane do drugog timestra, odnosno nakon dvanaeste nedelje.

Ipak, nemaju sve trudnice identične simptome. Neke čak tvrde da nijedan od navedenih simptoma nisu ni osetile. Zato, ukoliko nemate mučninu, to ne znači da niste trudni, već samo da imate sreće!

Kako se osećate?

Iskustva variraju od jedne do druge žene. Najbolje je da ne očekujete ništa posebno, ali da se za svaki slučaj pripremite i za neočekivano. Najveće su šanse da ćete se osećati veoma umorno, možda čak i iscrpljeno. Ukoliko su vam simptomi nepodnošljivi, konsultujte se sa svojim lekarom.

Što se trudničkog izgeda stomaka tiče, još uvek ga nemojte očekivati. Možda ćete čak i izgubiti na težini, jer vam mučnina ne dozvoljava da jedete. Ali, nemojte brinuti. I to je uobičajeno.

Iscrpljeni i umorni? Pravo je vreme da zamolite svog partnera za masažu. Vaše telo naporno radi dok novi život raste u njemu. Prijaće vam malo podrške.

Ultrazvuk u ovoj nedelji

Iako vaš embrion ne izgleda mnogo drugačije od punoglavca, važni razvojni koraci se upravo dešavaju. Već su počeli da se formiraju vitalni organi – srce, želudac, jetra i bubrezi, kao i sistemi koji podržavaju njihov rad – digestivni, krvnih sudova i nervni. 

U ovom periodu trudnoće već je gotovo formiranje neuralne cevi. Iz nje će se razviti mozak, kičma i kičmena moždina.

Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj spine bifide – defekta neuralne cevi kod embriona. Da bi nivo folata bio optimalan suplementacija se preporučuje čak i u periodu pripreme za trudnoću, 12 nedelja pre začeća. Saznajte više o značaju folata – Pregnatol Active Folate + Vit B12

Saveti za mame

Preskočite hranu koja vam škodi i smeta – I dok vam neka hrana neće prijati zbog mučnine, ima hrane i pića koje ne bi trebalo da konzumirate iz bezbednosnih razloga, tokom trudnoće. To su: alkohol, sirovo testo, nedovoljno kuvano ili sirovo meso, viršle, pašteta, sirova ili nedovoljno termički obrađena riba, rovito jaje, riba koja sadrži veliku količinu žive, nepasterizovani proizvodi.

Ne zaboravite omega-3 masne kiseline – DHA omega-3 su esencijalne masne kiseline. One se ne sintetišu u organizmu, već se unose putem hrane i suplemenata. Kao važne strukturne komponente mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka, imaju značajnu ulogu kada govorimo o zdravom razvoju mozga i vida bebe. Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnh kiselina u trudnoći – Pregnatol DHA.

Smanjite unos kofeina. – Uticaj prevelike količine kofeina na bebu se još uvek istražuje. Ono što se zna je da previše kafe može uzrokovati aritmiju i ubrzan rad srca kod bebe. Ukoliko dnevno konzumirate manje od 200mg kofeina, to je sasvim u redu. Jedna šolja kafe, u zavisnosti od veličine i vrste, sadrži 60 do 150 mg kofeina. Čajevi koji sadrže kofein u jednoj kesici imaju 30-50mg.

Podsetnik za petu nedelju trudnoće

Da li znate?

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

Saznaj više
Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Saznaj više