Vitamini i minerali važni za decu

Zdravo, razigrano, srećno dete - želja je i težnja svakog roditelja. Kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se, neophodno je između ostalog, da unosi sve važne vitamine i minerale.

Vitamini i minerali važni za decu

Izvor svih neophodnih vitamina i menerala su zdrave i prirodne namirnice. Pre nego što se rodi, beba dobija sve što joj je potrebno putem placente, od svoje majke. Zato je veoma važno da se trudnice zdravo i pravilno hrane, a hranljive materije koje ne unose u dovoljnoj meri da nadoknade suplementima.

Od trenutka kada se rodi, idealno je da se beba hrani majčinim mlekom. Majčino mleko je najbolja i najsavršenija hrana za svaku bebu. U njemu se nalazi najbolja kombinacija vitamina, proteina i masnoće. Njegov sastav, kao i količina su prilagođeni bebinim potrebama i oni se stalno menjaju kako beba raste.

Vitamini za decu – važni od rođenja

Bebe na svet dolaze sa siromašnim zalihama nekih vitamina, pa se zbog toga preporučuje suplementacija od prvih dana nakon rođenja. 

Vitamin K1

Vitamin K1  prolazi kroz placentu u jako malim količinama, a majčino mleko ga sadrži u veoma maloj meri, gotovo u tragovima. Kako se ovaj vitamin sintetiše prirodno u crevima od strane dobrih bakterija, potrebno je vreme kako bi ga beba imala u dovoljnoj količini. 

Zbog toga u većini evropskih zemalja čim se beba rodi, dok je još u porodilištu, ona dobija preventivnu injekciju vitamina K1 u dozi od 1 mg. U skladu sa preporukama neonatologa i pedijatara, preporučuje se i produžena oralna profilaksa u dozi od 25 mcg, od 8. dana života do kraja 3. meseca. 

Vitamin K1 je važan za sintezu faktora koagulacije i zdrav krvni sistem bebe. Nedostatak ovog vitamina je faktor rizika za razvoj ozbiljnog krvarenja i teškog oboljenja, koje se na sreću retko javlja.

Saznajte više.

Vitamin D3

Bebine kosti, skelet i zubići intenzivno i iznenađujuće brzo rastu tokom prvih meseci i godina života. Da bi one bile čvrste i jake, neophodan je vitamin D3. On ima važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora, važnih koštanogradivnih minerala. 

Iako je najbolji izvor vitamina D sunce, bebe ga ne mogu sintetisati u dovoljnoj količini na taj način tokom prve godine života, zbog lošeg dejstva sunčevih zraka na osetljivu bebinu kožu. 

Vitamin D3 se preporučuje tokom prve godine života, a nakon navršenih godinu dana, u jesenjim i zimskim mesecima, odnosno od oktobra do marta.

Deficit vitamina D3 je faktor rizika za razvoj rahitisa, bolesti demineralizovanih, krhkih i lomljivih kostiju.

Saznajte više.

Vitamini za decu – važni za imunitet

Zdrava ishrana, kvalitetan san, fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu su od presudne važnosti za razvoj imunteta kod deteta

Ipak, neki vitamini i minerali su ključni za zdrav imunski sistem. To su vitamin D, cink i vitamin C.


Vitamin D 

Osim za rast razvoj kostiju i zubića, vitamin D je važan i za pravilan odgovor imunog sistema, i to zbog svojih antiinflamatornih i imunoregulatornih uloga. On podstiče neke tipove belih krvnih zrnaca da štite telo od infekcije.

Prema istraživanjima, nedostatak vitamina D se može dovesti u vezu sa povećanim rizikom za nastanak respitatornih infekcija.

Cink 

Brojne funkcije u organizmu zavise od minerala cinka. On učestvuje u mnogim procesima koji su značajni za pravilan rast i razvoj deteta, kvalitet sna, zdravlje očiju i kože, razvoj mozga, raspoloženje, proizvodnju testosterona.

Njegova imunološka funkcija je veoma značajna. On ima uticaj na aktivnost ćelija koje se bore protiv infekcija. Kada je to potrebno, cink ima odbrambenu ulogu, jer aktivira enzime koji razgrađuju proteine u bakterijama i virusima, uzročnicima infekcija.

Cink sprečava nastanak oštećenja u ćelijama koje učestvuju u imunom odgovoru i deluje antiimflamatorno.

Saznajte više.

Vitamin C 

Zahvaljujući antioksidativnim i antistresnim svojstvima, vitamin C ima uticaj na sprečavanje nastanka respiratornih infekcija. Kao jak antioksidans on sprečava oštećenja ćelija koje nanose toksini.

Najbolji suplementi su oni koji sadrže vitamin C iz prirodnih izvora, kao što su baobab, acerola i crna zova.

Saznajte više.

Da li znate?