Vitamini za bebe
pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Vitamini za bebe – pravilna suplementacija novorođenčeta

Majčino mleko je idealna i najbolja hrana za vašu bebu. Ono je puno hranljivih materija, savršeno izbalansiranih i prilagođenih bebinim potrebama. Dojeći svoju bebu obezbeđujete da se pravilno razvija, da raste i da se bori protiv bolesti. Pošto sve to znate, sigurno se pitate da li majčino mleko sadrži baš sve što je neophodno bebi i da li je potrebno da vaša beba unosi još neke vitamine.

I dok majčino mleko obezbeđuje većinu hranljivih materija, tu je nekoliko nutritijenata, minerala i vitamina za bebu, koje joj treba dodatno obezbediti. Zbog toga pedijatri i neonatolozi preporučuju obaveznu suplementaciju već od osmog dana nakon rođenja.

Za jake kosti i dobar imunitet – vitamin D3

Vitamin D3 je veoma važan za pravilano korišćenje kalcijuma i fosfora. Upravo zbog toga je od presudne važnosti za razvoj i rast bebinih kostiju i zubića. 

Osim toga, on učestvuje i u regeneraciji kože, pa je važan i za njeno zdravlje. Značajna je i njegova uloga u metabolizmu šećera, jer učestvuje u procesima koji su povezani sa proizvodnjom insulina u pankreasu.

Verovatno, jedna od značajnijih uloga, koju su naučnici naročito istražili proteklih par decenija, je u doprinosu za zdrav imunitet. 

Preporučena dnevna doza je 400IJ dnevno (10 mcg) tokom cele prve godine života. 

Preporučujemo!

Babytol D3 – primenom jedne kasule dnevno beba prima neophodan vitamin u tačnoj dnevnoj dozi, za zdrav rast i razvoj. 

Babytol D3 + DHA Omega – 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ i 100% preporučene doze DHA omega-3 masna kiselina od 100 mg.  

Vitamin koagulacije – K1

Vitamin K se u majčinom mleku nalazi u veoma skromnoj količini, a bebe se rađaju sa veoma niskim nivoom. Pošto je veoma važan za sintezu faktora koagulacije i zdrav krvni sistem bebe, preporučuje se suplementacija od 8. dana do kraja trećeg meseca nakon rođenja, 25 mcg dnevno.

Preporučujemo!

Babytol D3 + K1 vitamini za bebe sadrže 25 mcg vitamina K1 i 400 IJ vitamina D3, za zdrav rast i razvoj novorođenčeta.

Za pravilan razvoj bebinog mozga i vida – DHA omega-3 masne kiseline 

DHA omega-3 masne kiseline su gradivne materije sive mase mozga i mrežnjače oka. U sivoj masi mozga DHA čini oko 12-15% ukupne količine masnih kiselina, a u fotoreceptorima mrežnjače oka 35-50%. Zbog toga su značajne  za razvoj očiju i funkcija vida, mozga i centralnog nervnog sistema, pa pedijatri i neonatolozi preporučuju suplementaciju od prvih dana nakon rođenja. Preporučena dnevna doza za novorođenče je 100mg.

Neonatolozi i pedijatri, na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), preporučuju dnevnu suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline, od samog rođenja do navršene 2. godine.

Kako su studije dokazale DHA omega–3 masne kiseline doprinose zdravom rastu i razvoju deteta, dodatno smanjujući rizik za razvoj različitih bolesti tokom odrastanja i kasnije u životu. One su veoma važne za:

Preporučujemo!

Babytol DHA Omega – DHA iz ulja morskih mikroalgi – jednog od najbogatijih i najčistijih izvora, visokog kvaliteta.

Babytol D3 + DHA Omega – 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ i 100% preporučene doze DHA omega-3 masna kiselina od 100 mg. 

Kako primenjivati vitamine za bebe

Od 8. dana do kraja 3. meseca preporučujemo dnevnu nadoknadu vitamina D3 i K1 primenom preparata Babytol D3 + K1 i nadoknadu DHA omega-3 masnih kiselina putem preparata Babytol DHA Omega. Nakon što beba napuni 3 meseca preporučujemo primenu preparata Babytol D3 + DHA Omega.

U slučaju da se beba hrani adaptiranim formulama za odojčad, one već sadrže neke vitamine za bebe, a među njima i  K1. Tada savetujemo da od 8. dana nakon rođenja primenjujete samo preparat Babytol D3 + DHA Omega, jer on sadrži DHA i vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi.

Izvori i studije: 

https://www.who.int/elena/titles/bbc/vitamind_infants/en/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834239/ – Does docosahexaenoic acid supplementation in term infants enhance neurocognitive functioning in infancy?

Alexandra E. Heaton, Suzanne J. Meldrum, […], and Karen Simmer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11724460/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010085.pub2/full/hr

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više