Vitamin D3 – da li je neophodna suplementacija u toku leta?

Tokom leta deca dobijaju savim dovoljno vitamina D3 ishranom i izlaganjem suncu, zar ne? To baš i nije potpuno tačno. Saznajte zašto.

Vitamin D3 – da li je neophodna suplementacija u toku leta?

Vitamin D3 je neophodan detetu za zdrav razvoj čvrstih i jakih kostiju i zubića, ali i za dobar imunitet i odbranu od bolesti. Kako bi dete tokom dana unelo preporičenih 400 IU vitamina D3 kroz ishranu, hrana koju bi ono moralo da pojede je:

Kako je to teško moguće, roditelje raduje činjenica da vitamin D postaje aktivan izlaganjem suncu, a ne samo putem ishrane. Naime, pod uticajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan – vitamin D3.

Međutim, upoznati sa štetnošću izlaganja suncu nežne dečje kože i svesni rizika od oštećenja i pojave kancerogenih pojava na koži, roditelji opravdano, retko kada izlažu decu sunčevim zracima bez zaštite.

Kako zaštitne kreme i losioni blokiraju sunčeve zrake i na taj način redukuju pretvaranje neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3, to onemogućava dnevno snabdevanje. Tako je poznato da zaštitni faktor 8 (SPF 8) redukuje produkciju vitamina D za 95%, a zaštitni faktor 15 (SPF 15), čak za 99% .

Upravo zbog toga se primena suplemenata koji sadrže vitamin D3 preporučuje za decu u razvoju i tokom letnjih meseci.

Redovni unos vitamina D3 u kombinaciji sa 100 mg DHA putem preparata Babytol D3 + DHA Omega, osim što potpomaže zdrav rast i razvoj, smanjuje i rizik za pojavu alergija, gojaznosti, kardiovaskularnih i drugih oboljenja tokom odrastanja i u kasnijem životnom dobu, pokazale su studije.

vesti