Virusni kašalj kod dece
kako sprečiti kašalj

Kada dete ima potrebu da kašlje, to znači mu je ugrožena prohodnost disajnih puteva. Samim činom kašljanja, ono oslobađa disajne puteve, trudeći se da uspostavi normalno disanje.

Virusni kašalj kod dece – kako sprečiti kašalj

Kašalj kod dece je, baš kao i kod odraslih, refleksna radnja i javlja se kao odgovor na nadražaj receptora za kašalj koji se nalaze u sluzokoži respiratornih organa. Kada se javi, on ukazuje na to da je došlo do nekog nadražaja. Ti nadražaji mogu biti uslovljeni:

Virusni kašalj kod dece

Virusni kašalj kod dece se javlja tokom virusne infekcije.

U takvim slučajevima kašalj se javlja u prvim danima infekcije, uporedo sa pojavom i drugih simptoma. Drugi simptomi koji prate virusnu infekciju disajnih puteva su: povišena ili visoka temperatura, glavobolja, curenje iz nosa, zapušen nos.

Virusni kašalj traje i do 4 nedelje nakon bolesti

Simptomi virusne infekcije su najizraženiji 2 do 3 dana od početka bolesti. Nakon dostizanja vrhunca, oni polako počinju da jenjavaju.

Međutim, kašalj kod dece se može nastaviti čak i do 4 nedelje nakon virusne infekcije. Razlog tome je što, kada se upale, disajnim putevima je potrebno više vremena da se očiste, a to može potrajati nedeljama.

Suv kašalj kod dece

Suv kašalj kod dece se može javiti zbog različitih zdravstvenih stanja, poput astme ili gastroezofagealnog refluksa (GERD), ali je virusna infekcija najčešći uzročnik.

Simptomi koji se javljaju kada se dete razboli od virusne infekcije, povlače se brzo, uglavnom za nedelju dana. Sigurno je da se roditelji tada pitaju kako sprečiti kašalj, jer, kao što smo već rekli, on često traje mnogo duže.

Ovaj kašalj je najčešće suv. On se javlja zbog iziritiranosti disajnih puteva, koji su veoma osetljivi nakon virusne infekcije. Njega je teško tretirati. Uglavnom disajnim putevima treba dati vremena da se sami oporave od iritacije. Za suv kašalj kod dece pomažu i prirodni lekovi.

Kako sprečiti kašalj kod dece

Dete se protiv kašlja bori svojim prirodnim mehanizmima. Roditelji mogu pomoći tako što će redovno uklanjati sekret iz detetovog nosa i vlažiti njegovu sluzokožu. Ako se i vi pitate kako sprečiti kašalj, pridržavajte se sledećih saveta:

Prirodni preparat za virusni kašalj kod dece

Prirodni preparati namenjeni za primenu kod virusnih infekcija, prehlade i gripa, redukuju sve simptome virusne respiratorne infekcije.

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, Viranto Forte je najdelotvorniji ukoliko se primeni u prvih nekoliko sati od pojave simptoma, odnosno kašlja.

Kada treba dete odvesti pedijatru

Postoje slučajevi kada dete treba obavezno povesti pedijatru zbog kašljanja:

• Ukoliko zbog kašlja dete otežano diše i/ili guta.

• Ako dete počne ubrzano da diše.

• Ako detetu zbog kašljanja pomodre usne, lice ili jezik.

• Ako nema curenja iz nosa, niti je zapušen, a kašalj prati visoka temperatura.

• Ako je dete mlađe od tri meseca.

• Ukoliko se iznenada javi kašalj koji po zvuku liči na lavež psa.

• Ako dete počne da iskašljava krv.

• Ukoliko se pri udisaju javlja bučan ili muzikalan zvuk.

• Ako se javi šištanje prilikom izdisaja.

• Ukoliko dete pokazuje neuobičajene znake klonulosti, razdražljivosti, letargije.

• Ako dete apsolutno odbija tečnost i hranu.

https://patient.info/chest-lungs/cough-leaflet/cough-caused-by-a-virus
https://www.medicinenet.com/cold_flu_cough_relief_pictures_slideshow/article.htm
http://tirsova.rs/lat/kasalj/

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više