Upala pluća simptomi i lečenje kod dece i odraslih

Do infekcije donjih disajnih puteva, odnosno upale pluća dolazi zbog bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. Saznajte više.

Upala pluća simptomi i lečenje kod dece i odraslih

Upala pluća (pneumonija) je najozbiljnije respiratorno oboljenje. Izazivaju ga različiti mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice. U 60-80% slučajeva upalu pluća izazivaju bakterije. Upalu pluća karakteriše akutno zapaljenje plućnog parenhima (plućne maramice), alveola, kao i prostora između alveola. 

Za upalu pluća je karakteristično otežano, plitko i ubrzano disanje, kao i povišena temperatura. Ljudi stariji od 65 godina i mališani mlađi od dve godine su najugroženiji, ukoliko se razbole.

Upala pluća – simptomi 

Rani simtomi upale pluća često liče na simptome prehlade ili gripa – visoka temperatura, zreo kašalj, peckanje u plućima. Tokom bolesti simptomi se smenjuju, a njihov intenzitet menja. Karakteristični simptomi upale pluća su:

Upala pluća – lečenje

U zavisnosti od toga koja je vrsta mikroorganizama izazvala upalu pluća, zavisiće i način njenog lečenja. Takođe, lečenje upale pluća zavisi i od težine bolesti. 

Ukoliko je upalu pluću izazvala bakterijska infekcija, ona će se lečiti antibioticima. Gljivična infekcija će zahtevati primenu antifungalnih lekova. 

U slučaju da je infekcija virusna, lekar će proceniti da li su antibiotici neophodni. Kod virusnih infekcija je naročito značajno da se poveća unos tečnosti i da se pacijentu omogući mirovanje. Primena preparata koji sadrže odabrane biljne sastojke je velika pomoć pri lečenju.

Viranto forte, je prirodno rešenje kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva za decu stariju od tri godine.

Viranto adults je prirodno rešenje kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva za odrasle.

Viranto sadrži pelargonium (ekstrakt korena južnoafričke muškatle) kao jednu od klinički najispitivanijih lekovitih biljaka za respiratorne infekcije, posebno infekcije gornjih respiratornih puteva – upalu grla, krajnika i sinusa. Najefikasniji  je ako se primeni što pre, najbolje u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma.

Upala pluća kod dece

Ukoliko imunski sistem nije dovoljno snažan kod dece može doći do upale pluća, najčešće kao kompilkacije virusne respiratorne infekcije. Naročito su ugrožena mlađa deca, koja još uvek nemaju potpuno razvijen imunitet.

Simptomi koji ukazuju na to da je u pitanju upala pluća kod dece su:

Deca se vrlo lako mogu zaraziti jedna od drugih, jer se bakterije i virusi prenose kašaljanjem i kijanjem, odnosno kapljično. Takođe, mogu se preneti i dodirom, ali i preko predmeta.

Upala pluća – postavljanje dijagnoze

Da bi lekar postavio dijagnozu neophodan je detaljan pregled, laboratorijske analize, kao i snimak grudnog koša (RTG, rendgen dijagnostika).

Prilikom samog pregleda lekar će obratiti pažnju na znake upale pluća – pojačan disajni šum, penušav šum i zvuk nalik pucketanju koji su karakteristični zbog pojave tečnosti u alveolarnom prostoru.

Laboratorijskim analizima će lekar proveriti da je povišen broj leukocita, kao i sedimentaciju, ali i CRP, pokazatelje da li u organizmu postoji zapaljenje, odnosno infekcija. Ukoliko smatra da je neophodno, lekar kao dijagnostički metod može predložiti i bronhoskopiju.

Ko je povećanom riziku da oboli od upale pluća

Svako može oboleti od pneumonije, ali su određene grupe u povećanom riziku. To su:

Prevencija upale pluća

Kako je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća infekcija bakterijom Streptococcus pneumoniae, vakcina protiv pneumokokne bolesti je najefikasniji način da se spreči nastanak bolesti. Vakcina se preporučuje i deci i odraslima.

Iako vakcina ne može potpunoi zaštititi od upale pluća, ona značajno umanjuje rizik za razvoj infekcije.

Jak imunitet štiti i umanjuje rizika za razvoj upale pluća. Za imunitet su važne zdrave životne navike, održavanje higijene, zdrava ishrana, svakodnevna fizička aktivnost i dobar san. Od velike pomoći su  i prirodni preparati za jačanje imuniteta, kao što je sirup Bimunal Imuno i kapsule za odrasle Bimunal Imuno adults.

Zahvaljujući najkvalitetnijoj kombinaciji prirodnih sastojaka, koja svojim sinergističkim delovanjem efikasno deluje na jačanje imuniteta, Bimunal Imuno je preporučljiv za kontinuiranu primenu. 

Primena se savetuje tokom sezone virusa, nakon primene antibiotika, pre polaska dece u vrtić ili školu, ali i tokom perioda boravka dece u kolektivima za vreme trajanja sezonskih infekcija.

Saznajte više:

Bimunal Imuno  – sirup za decu

Bimunal Imuno adults – kapsule za odrasle


https://www.healthline.com/health/pneumonia#riskfactors

https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više