Test za trudnoću

Veoma jednostavan i pouzdan način da utvrdite da li ste trudni jeste test za trudnoću koji možete kupiti u apoteci. Saznajte kako se on koristi kako se još možete testirati.

Test za trudnoću

Zahvaljujući hormonu koji počinje da luči placenta kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice, veoma lako možete saznati da li ste trudni.

Takozvani kućni test za utvrđivanje trudnoće se može kupiti u apoteci. Taj test funkcioniše tako što detektujući hormon beta HCG u urinu utvrđuje prisustvo trudnoće, odnosno postaje pozitivan.

Osim analizom urina, i analiza krvi može potvrditi trudnoću. Analizom krvi se takođe utvrđuje prisustvo beta HCG-a, “hormona trudnoće”. Na ovaj način se trudnoća može utvrditi ranije nekoliko dana u odnosu na analizu urina.

Koliko je pouzdan test za trudnoću

Svi testovi koje možete kupiti u apotekama, utvrđuju prisustvo trudnoće na isti način – detektujući prisustvo HCG hormona u urinu. Oni su najpouzdaniji ukoliko se urade desetak dana nakon izostajanja menstruacije. Neki testovi su osetljiviji od drugih, pa tačan rezultat mogu dati i ranije.

Prema statistici, pouzdanost rezultata je 97%. Naravno, važno je da se test uradite prema priloženom uputstvu.

Kako se koristi “kućni” test za trudnoću

Test za trudnoću koji se primenjuje kod kuće sadrži tračice koje reaguju na povišen nivo beta HCG-a u urinu. Korišćenje ovog testa se preporučuje oko destog dana nakon izostajanja menstruacije. Međutim, u apotekama se mogu kupiti i osetljiviji testovi, koji reaguju na blagi porast hormona. Neki od njih mogu pouzdano pokazati rezultate i mnogo ranije, čak tri do četiri dana pre očekivanog datuma menstruacije.

Ipak, preporučuje se malo strpljenja. Kasnije urađeni testovi svakako daju pouzdanije rezultate.

Pre nego što otpočnete testiranje, obavezno pročitajte priloženo uputstvo. Test je najbolje uraditi sa jutarnjim urinom, jer je koncentracija hormona tada mnogo veća, pa će i rezultat biti izvesniji. 

Kada ste naneli urin na predviđenu površinu testa, sačekajte nekoliko minuta. U priloženom uputstvu ćete pročitati tačno koliko je vremena potrebno da prođe pre nego što vidite rezultat. 

Na označenom mestu će se sigurno pojaviti jedna crtica. Ta crtica je najčešće naglašene boje i ona je kontrolna. Druga crtica se pojavljuje ukoliko je u urinu prisutan “hormon trudnoće”. U zavisnosti od perioda trudnoće, odnosno količine hormona, druga crtica može biti veoma svetla, ali i intenzivne boje. 

Ukolikom niste sigurni u rezultat jer je crtica veoma bleda, test možete ponoviti za nekoliko dana. Naime, kako rana trudnoća odmiče, nivo hormona raste, pa bi pri sledećem testiranju rezultat mogao biti izvesniji.

Izostanak druge crtice može značiti da niste u drugom stanju, ili da ste pak test uradili prerano. I ovom slučaju ga možete ponoviti za par dana.

Dok čekate da test za trudnoću bude pozitivan

Svaka buduća mama želi da joj dete bude zdravo i da trudnoća prođe u najboljem mogućem redu. Kako bi beba bila zdrava i razvijala se kako se očekuje, neophodno je i mama da bude što bolje pripremljena. Zbog toga se preporučuje da ona počne da primenjuje zdrave stilove živote i u periodu dok se priprema za samu trudnoću.

Zdrava ishrana koja sadrži sve neophodne hranljive materije, podrazumeva i redovne obroke. Veoma važni vitamini, neophodni na samom početku, ali i tokom cele trudnoće jesu folati. Osim za zdrav rast i razvoj bebe, značajni su i zdravlje trudnice. Kako ih je veoma teško uneti u preporučenoj količini putem ishrane, suplementacija se preporučuje 12 nedelje pre samog začeća.

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći.

Test za trudnoću je pozitivan

Čestitamo!

Trudnoća je vreme u kome žena treba što je više moguće da se posveti sebi. Jer brinući o sebi, ona brine i o svojoj bebi.

Trudeći se da bude fizički aktivna, da izbegava nezdrave navike i da se zdravo hrani, ona već čini puno za sebe i bebu. Takođe, trudnice bi trebalo da obrate pažnju na nutrituijente koji nisu previše zastupljeni u njihovoj ishrani, a veoma su značajni za zdrav rast i razvoj ploda. 

Kao važna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka, DHA je esencijalna masna kiselina koja se ne sintetiše u organizmu već se unosi putem hrane i sulemenata. Veoma je važna za zdrav razvoj mozga i vida bebe.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnh kiselina u trudnoći.

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više