Suplementacija DHA i vitamina D3 od ranog detinjstva umanjuje rizik za pojavu alergija

Bebe koje svakodnevno dobijaju DHA u kombinaciji sa vitaminom D3 u toku cele prve godine života, su zdravije tokom odrastanja.

Suplementacija DHA i vitamina D3 od ranog detinjstva umanjuje rizik za pojavu alergija

Kako studije pokazuju, primena DHA smanjuje rizik od infekcija gornjih respiratornih puteva i uobičajenih alergijskih bolesti, uključujući i astmu. Vitamin D3 osigurava pravilan rast i razvoj kostiju i zubića, ali i dobar imunitet i odbranu od bolesti.

Svako treće dete ima alergiju

Ispitivanja pokazuju da danas u svetu svako treće dete uzrasta između 3 i 5 godina ima simptome neke od alergijskih bolesti – alergije na hranu, ekcem (atopijski dermatitis), astmu ili alergijski rinitis.

Promena stila života koja podrazumeva i promene u ishrani, te konzumiranje sve više industrijski prerađene hrane, je dovela do toga da deca ne unose baš sve hranljive materije koje bi trebalo. To dalje vodi ka disbalansu hranljivih materija u dečjem organizmu, što može negativno uticati na zdrav rast i razvoj, ali i pojavu zdravstvenih problema. 

Nedovoljan unos hrane koja je bogata omega-3 je doveo do disbalansa ovih masnih kiselina sa omega-6 masnim kiselinama. I dok bi njihov idealan odnos u organizmu trebalo da bude 1:1, one se nalaze u odnosu 1:20 u korist omega-6.

Nedostatak omega-3 i pojava alergija

Kako je pokazala jedna korejska studija, rađena za sve tipove atopijske bolesti (atopijski dermatitis, alergijski rinitis, astmu ili kombinaciju ovih stanja), a na uzorku dece starosti od 4 do 6 godina, koncentracija omega-3 masnih kiselina u membrani crvenih krvnih zrnaca je bila značajno manja kod dece koja su imala atopijske bolesti. Koncentracija omega-6 je bila značajno veća. 

Dalji tok studije je doveo do zaključka da omega-3 status u membrani crvenih krvnih zrnaca ima značajan uticaj na pojavljivanje i težinu atopijske bolesti kod dece.

Upravo se nedostatak ovog esencijalnog nutritijenta u organizmu odražava kako na pojavu, tako i na težinu bolesti.

Sprečavanje pojave alergijskih bolesti kod dece

Rezultati analiziranih istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline morskog porekla tokom trudnoće i/ili dojenja ima učinak na sprečavanje pojave alergijskih bolesti kod dece. 

Došlo se i do zaključka da je  smanjen broj zabeleženih slučajeva alergije na dečju hranu tokom prve godine deteta, kao i učestalost ekcema kod dece sa višim rizikom od alergija, a koju su rodile žene koje su koristile omega-3 suplementaciju.

Preporuke pedijatara iz Evrope

Na osnovu preporuka preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), neonatolozi i pedijatri u Evropi i u našem regionu, preporučuju suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine.

Babytol D3 + DHA Omega sadrži 100% preporučene doze DHA omega-3 masnih kiselina od 100 mg i 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537898/
https://www.meadjohnson.com/pediatrics/us-en/sites/hcp-usa/files/PIIS002234761000003X.pdf
http://Hwang I et al., n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Atopy in Korean Preschoolers, Lipids (2007) 42:345–349
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010085.pub2/full/hr

vesti