STUDIJE POTVRDILE DEJSTVO CRNE ZOVE – ZA JAK IMUNSKI SISTEM

U sačuvanim spisima čuvenog “oca medicine” Hipokrata, se navodi da je zova “lek za grudobolju”. Na sličan način je zova korišćena i u staroj Grčkoj, kao i u starom Rimu. Poznati iscelitelji, farmaceuti i botaničari Dioskorides i Galen su zovu smatrali najlekovitijom biljkom.

STUDIJE POTVRDILE DEJSTVO CRNE ZOVE – ZA JAK IMUNSKI SISTEM

Tokom srednjeg veka zova je i dalje upotrebljavana kao lekovito sredstvo. Časna sestra Hildegard von Bingen, se bavila i botanikom i medicinom, a lekovita svojstva crne zove je izučavala na samom početku 12. veka. Dr Martin Blochwich u svojim spisima tokom 17. veka, navodi 70 bolesti koje se mogu lečiti zovinim cvetom ili bobičastim plodom.

Brojne studije i analize su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija.
Pre nešto više od 20 godina sprovedeno je istraživanje** za vreme velike epidemije gripa u Panami, a u cilju ispitivanja delotvornosti ekstrakta zove u lečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podeljeni su u dve grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”).

U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a 90% ispitanika je imalo značajno poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa.

Da li znate

Cink u ishrani

Cink u ishrani

Cink je mineral koji je neophodan kada govorimo o dobrom zdravlju. Zbog toga je veoma važno da ga unosimo dovoljno. Saznajte zašto je sve važan i koja hrana ga sadrži u najvećoj meri.

Saznaj više