Šta je faringitis i kako se leči

Faringitis je veoma često oboljenje kod dece, naročito kod mališana predškolskog uzrasta. Saznajte šta je faringitis i kako se leči.

Šta je faringitis i kako se leči

Faringitis je jedno od najčešćih infektivnih oboljenja. Deca koja vreme provode u kolektivu, gde se bolest lako prenosi sa bolesnog na zdravo dete, su naročito podložna. Ali, šta je zapravo faringitis?

Faringitis je zapaljenje sluznice ždrela. Izazvaju ga različiti mikrobi. Može biti virusni ili bakterijski. Bakterijski se mora lečiti antibiotskom terapijom.

Virusni faringitis

Ipak, virusi mnogo češće izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva. Kako je istraživanje pokazalo, čak 85% takvih infekcija je uzrokovano virusima, a ne bakterijama. 

Uprkos tome, evropsko istraživanje o potrošnji antibiotika (ESAC Projekat) pokazuje da se 80% svih antibiotika daje za lečenje infekcija gornjih disajnih puteva, što znači da se oko 65% svih antibiotika prepiše za virusnu infekciju.

Najznačajniji virusni uzročnici faringitisa su rinovirusi, adenovirusi, her­pes simpleks virusi, parainfluenca, influenca i korona virusi.

Uobičajeni simptomi faringitisa kod dece su grebanje i bol u grlu, gubitak apetita. Obično se javljaju u kombinaciji sa drugim simptomima virusne respiratorne infekcije – kašalj, kijavica i povišena temperatura.

Dijagnoza i lečenje

Postavljanje prave dijagnoze je veoma važno, naročito utvrđivanje uzročnika infekcije, odnosno da li je faringitis virusni ili bakterijski. Ponekad klinički nalaz nije dovoljan, pa su neophodne i biohemijske analaze i bris iz grla.

Pravilna dijagnoza omogućava izbegavanje nepotrebne upotrebe antibiotika.

Ukoliko lekar utvrdi da je faringitis virusnog porekla, preporučuje se odmor i mirovanje, povećan unos tečnosti i primena prirodnih preparata čije je dejstvo na viruse klinički dokazano.

Viranto Forte i Viranto su prirodni lekovi namenjen za terapiju virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva. Klinički je dokazano da efikasno deluju i kod faringitisa.

Zbog toga što je dokazano da ispoljava jako antiviralno delovanje pre nego što virus uđe u ćeliju tako što blokira vezivanje virusa za receptore ćelija, preporučuje se što ranija primena, najbolje u prva dva sata od pojave simptoma infekcije.
https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/partnerships-and-networks/disease-and-laboratory-networks/esac-net-about

vesti