Sezonski grip
kako se zaštiti i kako se lečiti ukoliko se inficirate

Sezonski grip se javlja tokom hladnijeg dela godine, odnosno tokom jeseni i zime. Zbog toga se često taj period i naziva “sezona virusa”.

Sezonski grip – kako se zaštiti i kako se lečiti ukoliko se inficirate

Kada kažemo sezonski grip, podrazumeva se da mislimo na akutnu respiratornu infekciju, izazavanu virusom infuenca, koja cirkuliše u svim delovima sveta.

Šta je sezonski grip

Postoji 3 tipa influenca virusa kojim se zaražavaju ljudi i koji izaziva sezonski grip. To su tipovi A, B i C. Virusi influence tipa A i tipa B cirkulišu širom sveta i izazivaju sezonske epidemije.

Postoje i podtipovi koji se razvijaju u okviru tipova  (na primer A H1N1).

Sezonski grip se prenosi kapljično i zbog toga je jako zarazan. Veoma lako se prenosi u zatvorenom prostoru i u kolektivima – kancelarijama, učionicama, vrtićima.

Kada se javlja sezonski grip 

Čak ni CDC (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) ne može precizno da predvidi kada će tačno početi sezonski grip svake godine. Ipak, praćenjem kretanja virusa širom planete sakupljaju se podaci koji omogućavaju neku vrstu predviđanja za svaku godinu.

Na osnovu epidemija  koje su se dešavale u periodu od 1982. do 2016. godine napravljen je pregled meseci u kojima su se dešavali vrhunci epidemije. 

Sezonski grip rizičan za mališane mlađe od 5 godina

Grip je respiratorni virus, i kao takav on je prilično agresivan, naročito prema sluzokoži disajnih organa. Zbog toga on češće nego drugi virusi izaziva komplikacije, koje ponekad mogu biti i veoma ozbiljne. Komplikacije koje se najčešće javljaju su: upala uha, upala sinusa, upala pluća.

Sezonski grip je najrizičniji za mališane ispod 5 godina starosti, a naročito one koji su mlađi od 2 godine. Osim njih, ugrožene su osobe starije od 65 godina, trudnice, stanovnici staračkih domova i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti.

Prevencija

Jak imunitet koji se temelji na zdravoj ishrani, kvalitetnom snu i redovnoj fizičkoj aktivnosti predstavlja dobru osnovu za prevenciju razvoja bolesti ukoliko neko dođe u kontakt sa virusom sezonskog gripa.

Imuni sistem se može jačati i primenom preparata za prirodno jačanje imuniteta. Bimunal Imuno je sirup za prirodno jačanje imuniteta, potpuno jedinstvenog sastava.

On sadrži ekstrakt ploda crne zove koji sprečava vezivanje virusa za receptore ćelija i onemogućava u ulazak virusa u ćeliju. Aktivira imunski sistem i podstiče ga da na pravi način odgovori. Takođe, ako virus ipak uđe u ćeliju, komponente crne zove blokiraju razmnožavanje virusa u organizmu i to čine u različitim stadijumima virusne infekcije.

Sirup sadrži i baobab, tzv. super voćku koju odlikuje veoma visoka količina prirodnih nutritijenata – vitamina, minerala i prebiotika (prirodnih vlakana). Baobab je izuzetno bogat vitaminima C, D, A, E, B kompleksa, kao i mineralima: kalcijum, magnezijum, cink, kalijum i gvožđe. 

Kontinuirana primena sirupa Bimunal Imuno obezbeđuje akumulaciju aktivnih sastojaka sirupa, koji štite organizam od delovanja virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje i godišnju vakcinaciju kao zaštitu od sezonskog gripa. Vakcinacija se preporučuje za: 

Sezonski grip – lečenje

Mirovanje i unos veće količine tečnosti je obično prva preporuka svih doktora kada je sezonski grip u pitanju. 

Povišena temperatura je sasvim prirodna reakcija tela na napad virusa koja omogućava da se telo brani od napada. Ne preporučuje se spuštanje, sve dok ona ne poraste iznad 38.5 °C. 

Prirodni proizvodi, sa klinički dokazanim svojstvima su izuzetno efikasni kod gripa.

Preparati Viranto forte i Viranto adults sa pelargoniumom u sastavu su prirodno rešenje za prehladu i grip. Najefikasniji su ako se primene u prva 2 sata od pojave simptoma prehlade i gripa.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

https://www.cdc.gov

https://onlinenursing.duq.edu/when-flu-season/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31565469/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31752295/

Da li znate

Cink u ishrani

Cink u ishrani

Cink je mineral koji je neophodan kada govorimo o dobrom zdravlju. Zbog toga je veoma važno da ga unosimo dovoljno. Saznajte zašto je sve važan i koja hrana ga sadrži u najvećoj meri.

Saznaj više