Riblje ulje je odlično za decu, ali da li ste znali da postoji nešto još bolje?

Saznajte zašto su nekada bake davale deci riblje ulje i da li danas postoji nešto još bolje.

Riblje ulje je odlično za decu, ali da li ste znali da postoji nešto još bolje?

Raznovrsna i zdrava ishrana je osnova za zdrav rast i razvoj dece. Zbog toga uvek težimo da deci obezbedimo hranljive materije iz najzdravijih izvora, koje imaju najbolji učinak na njihovo zdravlje.

Riblje ulje u ishrani dece

Roditelji znaju da je zbog omega-3 masnih kiselina koje sadrži, riblje ulje zdravo za decu. Međutim, danas se sve više njih pribojava da ga daje deci, upravo zbog zagađenosti i onečišćenja u ribi. Mnogi ga izbegavaju i zbog pomalo neprijatnog ukusa. 

Zato smo uložili svoje resurse u razvoj i istraživanje, kako bismo ponudili najkvalitetniji i najzdraviji izvor omega-3 masnih kiselina za decu. 

Krilovo ulje – najbolje za decu

Kril je vrsta sitnog račića koja nastanjuje vode oko Antartika. Osim što potiče iz najčistijih mora sveta, veoma je mali, pa u sebi nema nakupljenih toksina. Ulje krila je zbog toga mnogo zdraviji izvor omega-3 masnih kiselina nego što je to riblje ulje. 

Osim što je zdravije i ukusnije, krilovo ulje je i dosta bogatije omega-3 masnim kiselinama, pa je učinkovito efikasnije.

Ulje krila sadrži omega-3 masne kiseline, esencijalnu lanoleinsku (ALA), kao i njene derivate EPA i DHA. Količina masnih kiselina u ulju krila je veća nego u ribljem ulju masne ribe. 100g krilovog ulja sadrži i do nekoliko hiljada mg više ALA, DHA i EPA od drugih izvora.

U 100 g količine, riblje ulje sadrži 19 736 mg ALA , a ulje krila 24 000 mg. Riblje ulje sadrži 6 899 mg EPA i 10 967 mg DHA, a krilovo ulje ima čak 12 000 mg EPA i 8000 mg DHA u 100 g.

Kako se dobija riblje ulje, a kako krilovo?

Presovanja ribe je prvi od sedam postupaka koji su neophodni za dobijanje ribljeg ulja. Nakon presovanja vrši se neutralizacija, pa prečišćavanje ribljeg ulja od toksina i teških metala, na prvom mestu žive. Uklanjanje neprijatnog mirisa  se vrši na temperaturi iznad 95°C. Visoka temperatura ima nepovoljan uticaj na hranljive sastojke.

Za razliku od ribe, kril ne sadrži toksine niti teške metale. Zato dodatni procesi prečišćavanja i preprade nisu potrebni. Proces tokom kojeg se dobija krilovo ulje je veoma jednostavan. Ulov se hvata mrežama i izvlači se na brodove, gde se krilova masa presuje, a ulje se ekstrahuje (izvlači) uz pomoć etanola. 

3 velike prednosti krilovog u odnosu na riblje ulje

  1. Omega-3 masne kiseline iz krilovog ulja imaju fosfolipidni oblik, i to je značajna prednost u odnosu na riblje ulje. Pošto fosfolipidi doprinose da se omega-3 bolje integriše u ćelijske membrane, a naše ćelije su izgrađene od istih vrsta lipda, omega-3 iz krilovog ulja se efikasnije iskorišćavaju. Zbog toga Omega-3 iz krilovog ulju imaju neverovatnih 40% veću iskorišćenost nego omega–3 iz ribljeg ulja.

Krilovo ulje za zdrav rast i razvoj dece

MegaKid Krill je jedini proizvod na našem tržištu koji sadrži krilovo ulje, kao izvor omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline su značajne za čitav niz funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija. DHA je važna gradivna komponenta mozga, koji je centar viših kognitivnih i mentalnih funkcija (pamćenje, pažnja, koncentracija).

MegaKid Krill sadrži još i ulje semena borača i vitamin D3. 

Ulje semena borača – najbogatiji izvor gama linoleinske kiseline (GLA), koja se zbog svojih protivupalnih karakteristika tradicionalno koristi kod alergiskih i upalnih stanja kao što su ekcem i atopiski dermatitis.

Kao dodatak ishrani preporučuje se za decu stariju od 3 godine.

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više