Razvoj vida kod beba i dece

Kada beba napusti mračno i udobno mestašce u kome je provela 9 meseci i rodi se, odjednom se nađe u svetlom i bučnom novom svetu. Pitate se kako ga ona tada vidi. Kratak odgovor - gotovo nikako, zapravo veoma mutno i nejasno. Ali veoma brzo to će početi da se menja.

vesti

Razvoj vida kod beba i dece

U prvih šest meseci bebin vid se razvija brzo, a to je i logično s obzirom na činjenicu da je njegov razvoj usko vezan za razvoj mozga u ovom periodu. Kako mozak sazreva, tako se odvija i razvoj vida kod dece i beba.

Šta utiče na razvoj vida kod beba

Oko je složen organ na čiji razvoj utiču mnogi faktori. Ti faktori mogu dolaziti iz spoljašnje sredine, ali mogu biti i unutrašnji, odnosno da se tiču snabdevenosti bebinig organizma hranljivim materijama.

Veoma važne hranljive materije kada su u pitanju normalan razvoj vida, oštrina vida i funkcije oka jesu omega-3 DHA masne kiseline.

Mrežnjača (retina) je sastavljena od nervnih tkiva. To je najdublji sloj u ljudskom oku, koji je fotosenzitivan. Mrežnjača reaguje na zrake svetla koji ulaze u oko i njena uloga u sistemu vida je od izuzetne važnosti. Svi upadni svetlosni zraci koji se prikupljaju u mrežnjači, transformišu se i prenose preko optičkog nerva do mozga koji taj impuls pretvara u sliku.

Ovaj jedinstveni sloj oka se sastoji od deset slojeva. Jedan od njih čine fotoreceptori. Upravo su DHA, omega-3 masne kiseline jedne od glavnih gradivnih materija fotoreceptora (35-50%).

Zbog toga je veoma važno snabdevanje DHA, naročito tokom prve godine života u periodu burnog razvoja očiju i vida kod beba i dece.

Razvoj vida kod beba u prvim mesecima

U najranijem periodu, tokom prva dva do tri meseca života, beba će početi da raspoznaje lica. Ipak, znajte da je u ovom periodu njen vid i dalje mutan. Ako je beba rođena prevremeno, biće potrebno da prođe malo više vremena kako bi uspela da fokusira vaše lice.

Iako se sa sigurnošću ne može reći koliko su bebe u stanju da razlikuju boje u ovom najranijem periodu života, sigurno je da razlikuju nijanse. Upravo zbog stimulacije razvoja vida, ali i mozga, pri opremanju bebine sobe prednost treba dati nameštaju i opremi u kontrastnim bojama i u različitim dezenima.

Beba vidi sve dalje

Nakon trećeg meseca ćete primetiti kako beba polako počinje da prati sve što se događa oko nje. Kako vreme bude prolazilo, već oko trećeg, četvrtog meseca ona će moći da vidi i šta se dešava i na nekoliko metara udaljenosti, pa tako može pratiti događaje na suprotnom kraju prostorije. Dakle, ona počinje da vidi sve dalje. Ova sposobnost će nastaviti da se razvija sve do prvog rođendana.

Beba prati očima

Nakon četvrtog meseca beba će moći da prati pokrete koji su brži i da uočava dubinu. Iako koordinacija ruke i oka još uvek to ne omogućava, beba će pokušavati da uhvati predmete koji se kreću pred njenim očima. U jednom trenutku će ona u tome i uspeti, a vremenom će to raditi sve lakše i koordisanije.

Oči se kreću istovremeno

Možda jedan i od najuzbudljivijih trenutaka, kada je u pitanju razvoj vida jeste faza kada bebine oči počnu da se kreću istovremeno, jer se tada razvija percepcija dubine. Početak ove faze se očekuje takođe u periodu kada beba ima 3 do 4 meseca.

Ovaj značajan događaj je upravo uzbudljiv zbog toga što novonastale promene omogućavaju bebi da napokon raspoznaje vaše lice mnogo jasnije, nego što je mogla do sada.

Razvoj vida kod dece i beba i raspoznavanje boja

Tokom prve godine beba će osim nijansi, početi da uočava i boje, a naročito crvenu i zelenu. Možda će joj čak i neka boja biti draža od drugih koje vidi.

I dok bude opčinjeno gledala u svećicu na prvoj rođendanskoj torti, znajte da ona tada svet oko sebe vidi upravo kao i odrasli oko nje koji u tom trenutku pevaju “Danas nam je divan dan”.

http://www.whattoexpect.com
http://www.aoa.org

Pelargonium – prirodni antibiotik

Pelargonium – prirodni antibiotik

Pre nego što je počeo tradicionalno se koristi za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema i drugih bolesti, pelargonium se vekovima unazad koristio u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova. Saznajte zašto je pelargonium prirodni antibiotik.

Saznaj više