Probiotik za putovanje

Mala deca su veoma osetljiva i naročito sklona putničkoj dijareji, zato što još uvek nemaju potpuno razvijen imunitet, pa njihov stomačić najčešće odreaguje kada se nađu u drugačijim klimatskim i/ili sanitarnim uslovima.

vesti

Probiotik za putovanje

Zašto je važan probiotik za putovanje

Bilo da putujete na letovanje, zimovanje, u vansezonsku seosku vikend avanturu ili u istraživanje daleke egzotične destinacije, putovanje sa decom je fantastična prilika za stvaranje neprocenjivo vrednih porodičnih uspomena, koje će vas zbližavati tokom celog života.

Ali zbog promene vode, ishrane, sanitarnih i klimatskih uslova na putovanjima može doći do stomačnih tegoba i nastanka dijareje. 

Probiotik pomaže i omogućava uspostavljanje zdravog balansa “prijateljskih” bakterija u digestivnom traktu detetata. Svojim dejstvom probiotik eliminiše patogene bakterije iz detetovog tela, bilo da govorimo o tzv. putničkoj dijareji, antibiotskoj dijareji, gljivičnoj infekciji, pa čak u mnogim slučajevima i o trovanju hranom.

Putnička dijareja

Putnička dijareja je poremećaj rada digestivnog trakta zbog čega se javljaju bolovi i grčevi u stomaku praćeni retkom stolicom. Javlja se najčešće zbog konzumiranje hrane ili vode koja se razlikuje od one koju na koju je dete naviklo kod kuće. Ponekad su hrana i voda na putovanjima, naročito na egzotičnim destinacijama, kontaminrane određenim bakterijama, pa to takođe može biti uzok putničke dijareje. 

Na svu sreću, probiotik za putovanje može sprečiti nastanak ovih nelagodnosti i omogućiti da vaš odmor protekne neometen bolešću deteta.

Pravovremenom upotrebom probiotika možete sprečiti ozbiljne posledice u vidu dehidracije, koje su veoma česte kod dece kada povraćanjem ili dijarejom izgube puno tečnosti u kratkom vremenskom periodu.

Obavezno potražite medicinsku pomoć ako se kod vašeg deteta jave sledeći simptomi:

Kako i kada koristiti probiotik za putovanje


Posebnu pažnju obratite naročito ako putujete sa veoma malom decom koja nisu često imala priliku da budu izložena promenama uslova u kojima žive.  

Da biste izbegli poremećaj rada osetljivih stomačića, počnite da dajete detetu probotik tri dana pre putovanja. Nastavite svakodnevnu terapiju tokom celog putovanja i završite je tri dana nakon što se vratite sa odmora.

Probiotik za putovanje – najbolja kombinacija za decu


Kada su probiotici za decu u pitanju, zaista je veliki izbor. A evo i nekoliko odlika onih koji su najbolji izbor:

Probiotik treba da sadrži dobre mlečno kiselinske bakterije i bifido bakterije jer su one priorodni stanovnici crevnog trakta i najbolje ispitane probiotske bakterije.

U sastavu je poželjno da se nađe i prebiotik inulin koji je po sastavu zapravo biljno vlakno, koje podstiče rast i aktivnost dobrih bakterija, i omogućava normalni rad creva i celog sistema za varenje. Udurženim dejstvom sa probiotikom prebiotik inulin ubrzava zaustavljanje dijareje.

Probiotik za putovanje sa cinkom u sastavu, podstiče regeneraciju epitela crevne sluznice pomažući normalizaciju funkcije creva. Ovaj mineral skraćuje vreme trajanja dijareje i smanjuje težinu bolesti. Zbog izuzetnog učinka u povećanju odbrambene sposobnosti organizma, cink ojačava imunitet i umanjuje mogućnost pojave infekcije.

Vitamin C u sastavu probiotika, kao snažan antioksidans, doprinosi jačanju odbrambenih sposobnosti organizma. Vitamin C dodatno umanjuje iscrpljenost i umor, koji prate dijareju.

Korisni saveti za putovanje sa decom

Probiotik za putovanje može sprečiti pojavu stomačnih tegoba na putu, ali dodatna opreznost nije na odmet. Da putovanje sa decom prođe u najboljem redu, pridržavajte se sledećih saveta:

Pelargonium – prirodni antibiotik

Pelargonium – prirodni antibiotik

Pre nego što je počeo tradicionalno se koristi za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema i drugih bolesti, pelargonium se vekovima unazad koristio u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova. Saznajte zašto je pelargonium prirodni antibiotik.

Saznaj više