Probiotik sa antibiotikom

Ponekad je primena antibiotika neizbežna. To su slučajevi kada kod deteta dođe do bakterijske infekcije, pa antibiotik postaje neophodan.

Probiotik sa antibiotikom

Ali utičući na bakterije koje su bolest izazvale, antibiotik utiče i na bakterije koje su prirodni stanovnici detetovog organizma, odnosno sistema za varenje. Zbog toga može doći do dijareje. Probiotik sa antibiotikom pomaže da do dijareje ne dođe.

Probiotik sa antibiotikom

Antibiotici igraju presudnu ulogu kada je u pitanju uništavanje bakterija, odnosno lečenje bakterijskih infekcija. Ali uništavajući bakterije, odnosno infekciju koju su one izazvale, antibiotici prave i kolateralnu štetu.

Na žalost, ta kolateralna šteta pogađa dobre bakterije koje nastanjuju crevnu mikrofloru stomaka i koje igraju važnu ulogu kada je funkcionisanje imunog sistema u pitanju.

Nakon takvog uticaja kao rezultat kod deteta se javlja dijareja koja može da traje nekoliko dana, pa čak i nekoliko nedelja nakon završetka terapije antibiotikom.

Kako onda iskoristiti benefite antibiotika, ali ujedno i izbeći propratne efekte po rad stomaka? Odgovor leži u upotrebi probiotika.

Primena probiotika tokom trajanja terapije antibiotikom sprečava nastanak dijareje. Osim toga, probiotik ojačava crevnu floru i čini je otpornijom, dodatno stimulišući imune ćelije u stomaku deteta. Tako se jača i sam imuni sistem organizma.

Crevna flora i imunitet

Crevna flora, odnosno mikrobiota je kompleksna i ogromna zajednica mikroorganizama, koju čine gljivice, bakterije i virusi. Ona se nalazi u digestivnom traktu svih ljudi, pa i dece. Počinje da se razvija čim se beba rodi.

Njihova je uloga važna u različitim procesima koji se odigravaju u organizmu. Na primer, oni učestvuju i u proizvodnji esencijalnih vitamina B grupe, vitamina K i folata.

Sve češće se ističe možda i najvažnija uloga crevne flore, a to su njena odbrambena svojstva, odnosno doprinos celokupnom imunom sistemu. Prirodni stanovnici dečje mikroflore daju doprinos bržem ozdravljenju tako što eliminišu ćelije koje detektuju kao inficirane.

Neke od novijih studija su potvrdile da postoji važna veza između otpornosti na infekcije i odsustva, odnosno prisustva određenih grupa crevnih mikroorganizama.

Zbog toga se sve češće i kaže da je crevna mikroflora prva linija odbrane kada dođe do bolesti.

Probiotik obnavlja crevnu floru

Dakle, prisustvo, odnosno odsustvo različitih bakterija u detetovom stomaku utiče na rad imuniteta.

Na svu sreću, studije pokazuju da probiotik sa antibiotikom može da umanji rizik za pojavu dijareje i umanji štetu po crevnu mikrofloru i detetov imunitet.

Probiotik sa antibiotikom je idealna kombinacija koja leči infekciju, a ujedno smanjuje rizik za nastanak dijareje, obnavljajući crevnu mikrofloru i vraćajući je u pravi balans.

Probiotik sa antibiotikom – kako primeniti

Kada se probiotik primenjuje uz antibiotik, preporučuje se da primena bude dva sata nakon uzimanja antibiotika.

Važno je naglasiti da se korišćenje probiotika preporučije i najmanje nedelju dana nakon završetka terapije antibiotikom.

Za decu se najviše preporučuje primena mlečno kiselinskih bakterija Lactobacillus acidophilus, za koje studije potvrdile najveću efikasnost, u kombinaciji sa Bifidobacterium lactis jer su one prirodni stanovnici detetovog crevnog trakta i najbolje ispitane probiotske bakterije.

Udruženi sa prebiotikom, cinkom i vitaminom C, ovi probiotici podstiču rast i aktivnost dobrih bakterija, regeneraciju epitela crevne sluznice, normalizaciju funkcije creva, kao i uspostavljanje funkcije imunog sistema.

https://www.healthline.com/nutrition/what-to-eat-antibiotics#section7
https://www.singlecare.com/blog/taking-probiotics-with-antibiotics/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26756877
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22570464

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više