Prirodna inhalacija
uticaj lavande, nane i eukaliptusa

Sezona cvetanja drveća, trava i korova je ujedno i doba godine kada različite vrste buđi ispuštaju spore, pa se zbog toga javljaju izraženi simptomi alergijskog rinitisa.

Prirodna inhalacija – uticaj lavande, nane i eukaliptusa

Sezonski alergijski rinitis, ili popularno zvana polenska groznica se javlja u vreme razmnožavanja biljaka i remeti kvalitet života mnogima, na prvom mestu otežavajući disanje.

Eterična ulja – prirodna ihalacija

Na svu sreću, inhalacija eteričnim uljima lavande, nane i eukaliptusa je prirodno rešenje koje olakšava disanje i ublažava sve tegobe koje se zbog alergije javljaju:

Inhalacija lavandom

Ulje lavande ima protivupalno svojstvo, ublažava glavobolju i deluje kao prirodni antihistaminik tako što opušta i ublažava stres koji je jedan od uzroka za porast nivoa histamina.

Od lavande se prave kozmetička sredstva, sapuni, parfemi, kupke, i svi oni imaju zajedničko svojstvo – opuštajuće. Upravo zbog svog relaksirajućeg svojstva lavanda se koristi i kao sastojak antialergijskih preparata.

Lavanda umiruje i poboljšava kvalitet sna, blagotvorno delujući na mišićni i nervni sistem. Delujući umirujuće ona ublažava neprijatno kašljuckanje, koje je čest simptom alergijskog rinitisa.

Svojim antiseptičkim i antiinflamatornim svojstvima ona sprečava infekciju i ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva.

Nana – prirodna inhalacija

Eterično ulje nane se koristi kao pirodna inhalacija, jer veoma uspešno otpušava nos. Veoma značajni benefiti koji se postižu su i podsticanje izbacivanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva.

Svojim dejstvom ona smiruje, umanjuje napetost i ublažava druge simptome polenske alergije – glavobolju, kašalj i promuklost.

Zahvaljujući svom sastojku, ruzmarinskoj kiselini, koja je antioksidans i antiupalni agens, nana deluje ublažavajuće na sve simptome alergijskog rinitisa, pa je zbog toga i ona veoma čest satojak preparata za terapiju alergijskih upalnih stanja. 

Eterično ulje nane, osvežavajuće i jake arome i mirisa, primenjeno kao prirodna inhalacija, redukuje simptome alergije:

Studija iz 2019. godine je pokazala da ruzmarinska kiselina redukuje i simptome astme.

Eukaliptus – prirodna inhalacija za sinuse

Eukaliptus ima antiupalni efekat i najčešće se koristi u sastavu preparata za ublažavanje i redukovanje kašlja i zapušenog nosa.

Svojim protivupalnim svojstvima, eukaliptus prirodno deluje otpušavajući nos i ublažavajući glavobolju. Dodatno deluje utičući na izbacivanje sluzi iz sinusa. Prirodna inhalacija eukaliptusom utiče na širenje bronhija i izbacivanje nakupljenog šlajma. Na taj način eukaliptus značajno olakšava disanje i ublažava tegobe nastale zbog alergijskog rinitisa.
Sastojak pod nazivom eukaliptol ili cineol koji se nalazi u eukaliptusovom ulju je zapravo najzaslužniji za njegovo blagotvorna svojstva. Naime, eukaliptol ima  antiinflamatorno dejstvo, pa smanjuje učestalost kašljanja i stvaranje sekreta u disajnim putevima, ublažava zapušenost nosa i glavobolju.

Ne preporučuje se oralna primena ulja eukaliptusa, jer i male količine mogu biti toksične. Najbolji i najbezbedniji način za primenu je putem prirodne inhalacije.

Uznemirenost i sres su česte pojave kod dece i odraslih koji imaju alergijski rinitis i one se javljaju upravo zbog neprijatnosti koje izazivaju simptomi alergije. Eukaliptol je i u tom slučaju od pomoći, jer osim antiinflamatornog, ima i umirujuće svojstvo.

Svojim antiinflamatornim svojstvima eukaliptol dodatno utiče i na ublažavanje bolova.

Zajednički uticaj lavande, nane i eukaliptusa

Eterična ulja lavande, nane i eukaliptusa su najefikasnija kada se primenjuju zajedno u terapiji alergijskog rinitisa i za olakšavanje disanja. Zbog svojih sličnih i kompatibilnih svojsta prirodna inhalacija lavande, nane i eukaliptusa udruženo ispoljava najbolja lekovita svojstva ovih biljaka.

Prirodna inhalacija – Kako se primenjuje

Zahvaljujući flasterima za inhalaciju Spiranto, koji sadrže eterična ulja lavande, nane i eukaliptusa, prirodna inhalacija se primenjuje krajnje jednostavno. 

Flaster, čije je dejstvo 8 sati, se zalepi na pidžamu ili posteljinu tokom noći, ili na garderobu u predelu grudi tokom dana, na taj način omogućavajući neprekidnu inhalaciju.

vesti