Primena DHA od rođenja
prevencija gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije porast gojaznosti kod dece u Evropi je najveći u mediteranskim zemljama. Među decom uzrasta od 6 do 9 godina, u zavisnosti od pola i zemlje, procenat gojazne dece se kreće i do 20%.

Primena DHA od rođenja – prevencija gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja

Kako se pretpostavlja, razlog tome je promena načina ishrane. Deca se sve manje hrane prirodnim namirnicama, dok su industrijske svakodnevno prisutne u gotovo svakom obroku. Zbog toga se izmenio i balans unosa mnogih značajnih nutritijenata. 

Idealan odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina je 1:1. Zbog promena navika u ishrani koje je nametnula industrijalizacija, većeg unosa biljnih ulja, žitarica i mesa, došlo je do smanjenog unosa omega-3, što može dovesti do razvoja mnogih oboljenja.

Od vremena kada su se ljudi bavili lovom i ribolovom i kada je odnos unosa omega-3 i omega-6 bio 1:1, preko perioda u kome je dominirala poljoprivreda (1:4), došli smo do industrijskog perioda i odnosa od 1:20 u korist omega-6. 

Smanjen unos omega-3 narušava balans, što dovodi do povećanog dejstva zapaljenskih faktora u organizmu, usled čega se povećava rizik za razvoj gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja, pokazuju studije.

Zbog narušenog balansa omega-3 i omega-6, usled savremenog načina ishrane, Evropska agencija za hranu preporučuje suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine. Od 3. godine deci se preporučuje dnevna nadoknada 250 mg DHA + EPA Omega -3

Pokazano je da dnevni unos 100 mg DHA od samog rođenja, a zatim 250 mg EPA + DHA od 2. godine smanjuje rizik za pojavu gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem životnom dobu.

https://www.statista.com/chart/17839/childhood-obesity-rates-europe-who/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/

Da li znate?

28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

Saznaj više
27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

Saznaj više