Primena DHA od rođenja
prevencija gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije porast gojaznosti kod dece u Evropi je najveći u mediteranskim zemljama. Među decom uzrasta od 6 do 9 godina, u zavisnosti od pola i zemlje, procenat gojazne dece se kreće i do 20%.

Primena DHA od rođenja – prevencija gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja

Kako se pretpostavlja, razlog tome je promena načina ishrane. Deca se sve manje hrane prirodnim namirnicama, dok su industrijske svakodnevno prisutne u gotovo svakom obroku. Zbog toga se izmenio i balans unosa mnogih značajnih nutritijenata. 

Idealan odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina je 1:1. Zbog promena navika u ishrani koje je nametnula industrijalizacija, većeg unosa biljnih ulja, žitarica i mesa, došlo je do smanjenog unosa omega-3, što može dovesti do razvoja mnogih oboljenja.

Od vremena kada su se ljudi bavili lovom i ribolovom i kada je odnos unosa omega-3 i omega-6 bio 1:1, preko perioda u kome je dominirala poljoprivreda (1:4), došli smo do industrijskog perioda i odnosa od 1:20 u korist omega-6. 

Smanjen unos omega-3 narušava balans, što dovodi do povećanog dejstva zapaljenskih faktora u organizmu, usled čega se povećava rizik za razvoj gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja, pokazuju studije.

Zbog narušenog balansa omega-3 i omega-6, usled savremenog načina ishrane, Evropska agencija za hranu preporučuje suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine. Od 3. godine deci se preporučuje dnevna nadoknada 250 mg DHA + EPA Omega -3

Pokazano je da dnevni unos 100 mg DHA od samog rođenja, a zatim 250 mg EPA + DHA od 2. godine smanjuje rizik za pojavu gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem životnom dobu.

https://www.statista.com/chart/17839/childhood-obesity-rates-europe-who/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/

vesti