Preporuke za suplementaciju DHA od samog rođenja
Zašto je neophodno?

Neonatolozi i pedijatri u regionu na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), preporučuju suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine.

Preporuke za suplementaciju DHA od samog rođenja – Zašto je neophodno?

Sigurno ste čuli da su DHA omega-3 masne kiseline veoma značajne. Ali, da li ste znali da je DHA od presudnog značaja u procesima koji se dešavaju tokom rasta i razvoja deteta, naročito tokom prvih nekoliko godina?

Svakodnevni unos 100 mg DHA od samog rođenja, osim što potpomaže zdrav rast i razvoj, smanjuje i rizik za pojavu različitih oboljenja tokom odrastanja i u kasnijem životnom dobu, pokazale su studije.

DHA – za pravilan razvoj mozga bebe

Najbrži razvoj i rast mozga deteta se dešava u periodu koji obuhvata poslednji trimestar trudnoće i traje sve do druge godine života. Zapravo, tokom prve godine života bebin mozak poraste za 175%.

Prvi bebin osmeh, prvi kontrolisani pokret, okret, kikotanje… za sve to je zaslužan mozak i njegov intenzivan razvoj.

Oko 12-15% sveukupne količine DHA iz celog organizma se nalazi u sivoj masi mozga. Zbog toga je DHA veoma značajna za razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, učenje, koncentraciju, pažnju i pamćenje kao i sveobuhvatan razvoj tokom celog odrastanja.

Novorođenčadi i odojčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mleka, a isključivo su na prirodnoj ishrani, ili su pretežno na prirodnoj ishrani (mešovita ishrana sa preko 50% majčinog mleka u ukupnom dnevnom unosu mleka) – preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg DHA.

DHA – Za razvoj oka i funkcija vida

Oko je složen organ na čiji razvoj utiču mnogi faktori. Ti faktori mogu dolaziti iz spoljašnje sredine, ali mogu biti i unutrašnji, odnosno da se tiču snabdevenosti bebinig organizma hranljivim materijama.

Veoma važne hranljive materije kada je u pitanju normalan razvoj vida, oštrina vida i funkcije oka jesu omega-3 DHA masne kiseline.

Mrežnjača oka (retina) je sastavljena od nervnih tkiva. To je najdublji sloj u ljudskom oku, koji je fotosenzitivan. Mrežnjača reaguje na zrake svetla koji ulaze u oko i njena uloga u sistemu vida je od izuzetne važnosti. Svi upadni svetlosni zraci koji se prikupljaju u mrežnjači, transformišu se i prenose preko optičkog nerva do mozga, koji taj impuls pretvara u sliku.

Ovaj jedinstveni sloj oka se sastoji od deset slojeva. Jedan od njih čine fotoreceptori. Upravo je DHA, omega-3 masna kiselina jedna od glavnih gradivnih materija fotoreceptora (35-50%).

Snabdevanje DHA omega-3 masnim kiselinama je naročito važno tokom prve godine života u periodu burnog razvoja za normalan razvoj vida, oštrine vida i funkcija oka.

DHA za prevenciju bolesti

Kako su studije pokazale, smanjen unos omega-3 narušava balans, što dovodi do povećanog dejstva zapaljenskih faktora u organizmu, usled čega se povećava rizik za razvoj gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja, pokazuju studije.

Zbog narušenog balansa omega-3 i omega-6, usled savremenog načina ishrane, Evropska agencija za hranu preporučuje suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine.

Pokazano je da dnevni unos 100 mg DHA od samog rođenja, a zatim 250 mg EPA + DHA od 2. godine smanjuje rizik za pojavu gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem životnom dobu.

Primena DHA od rođenja umanjuje i pojavu alergijskih bolesti, pokazala je studija. Svakodnevna suplementacija redukuje učestalost pojave infekcija gornjih respiratornih puteva i uobičajenih alergijskih bolesti, uključujući i astmu, ali i umanjuje broj poseta pedijatru zbog bolesti tokom prve tri godine života.

Na osnovu svih navedenih prednosti po zdravlje dece, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i u skladu sa tim evropski pedijatri i neonatolozi, preporučuju suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja.

https://www.statista.com/chart/17839/childhood-obesity-rates-europe-who/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/
http://Hwang I et al., n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Atopy in Korean Preschoolers, Lipids (2007) 42:345–349
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010085.pub2/full/hr

vesti