Prehlada kod dece

Sasvim je uobičajeno da mala deca obole od prehlade pet do šest puta godišnje. To se najčešće dešava u hladnijem delu godine, odnosno tokom jesenjih i zimskih meseci. Zbog toga se roditeljima često čini da im je dete stalno bolesno, jer se ponekad razboljeva ponovo, tek što je ozdravilo. Zašto je to tako?

Prehlada kod dece

Prehlada je virusno oboljenje i postoji na stotine virusa koji je izazivaju. Bolest najčešće traje 5 do 7 dana, ali kod male dece simptomi mogu biti prisutni i dve nedelje.

Obuj čarape, prehladićeš se – prehlada kod male dece

Uprkos veoma prisutnom uverenju da prehladu izaziva oskudno oblačenje, izlazak iz kuće bez jakne, ili spavanje kraj otvorenog prozora, to nije tačno. Prehladu izazivaju različiti virusi, a oni su najaktivniji tokom hladnijeg dela godine, pa otud potiče delić zablude.

Dodatno, prehladu najčešće izazivaju rinovirusi, čijem delovanju pogoduje suv i hladan vazduh, kakav je uobičajen u jesnjim i zimskim danima.

Velika hladnoća dovodi do sužavanja krvnih sudova u nosu, pa kako virus najčešće tim putem ulazi u organizam, to pogoduje njegovom zadržavanju i opstajanju. Kada su dani hladni deca više borave u zatvorenom prostoru, gde se virusi lakše i brže šire. Zbog toga su kolektivi, poput vrtića i škola, naročito rizični.

Kako sprečiti prehladu kod dece

Kada dete dođe u kontakt sa virusom, ono se razboli. Ali, ako dete ima već razvijen i jak imunitet to može sprečiti da dođe do razvoja bolesti, čak i kada je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je inficiran.

Dakle, prehlada se može sprečiti jačanjem imuniteta. Temelji na kojima počiva imunitet deteta se postavljaju primenom zdravih stilova života koji podrazumevaju: dobar kvalitet sna, zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Imunitet se još može dodatno ojačati primenom preparata za jačanje imuniteta, kao što je sirup Bimunal, koji sadrži ekstrakt ploda crne zove koji dokazano deluje jačajući imunitet deteta.

Ekstrakt ploda crne zove blokira vezivanje virusa za ćeliju, sprečava ga da uđe u ćeliju i onemogućava dalje razmnožavanje. Zbog toga se on tradicionalno, kao prirodno sredstvo, koristi za jačanje imuniteta.

Redovnom primenom Bimunala, obezbeđuje se akumulacija aktivnih sastojaka ploda zove, koja štiti organizam od delovanja virusa. Bimunal se koristi za jačanje imuniteta u sledećim slučajevima:

Lek za prehladu kod dece

Afrička muškatla (Pelargonium sidoides), je lek iz prirode čije je dejstvo klinički dokazano za terapiju virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva. Kao takav, on je veoma efikasan prirodni lek za prehladu.

Viranto forte sadrži pelargonium koji osim antivirusnog, ima i antibakterijsko svojstvo, što ga čini prirodnim antibiotikom. Zahvaljujući svom jedinstvenom i prirodnom sastavu, ispoljava jako antivirusno dejstvo, ujedno delujući kao prirodni antibiotik, sprečavajući komplikacije bolesti.

Udruženo sa ekstraktom ploda crne zove, vitaminom C iz ekstrakta acerole i šipurka, i cinkom, uspešno deluje na virusne respiratorne infekcije, sprečavajući njihove komplikacije. Najefikasniji je ako se primeni u prva dva sata od pojave simptoma, pa zbog toga savetujemo da ga uvek imate u svojoj kućnoj apoteci.

Eukaliptus je čest sastojak lekova koji se upotrebljavaju za lečenje prehlade. To su obično lekovi koji ispoljavaju antiupalni i antivirusni efekat, pa se koriste za ublažavanje i redukovanje kašlja i zapušenog nosa. Sastojak pod nazivom eukaliptol ili cineol, koji se nalazi u ulju ove biljke, daje eukaliptusu lekovita svojstva.

Inhalacija eukaliptusom potpomaže širenju bronhija i izbacivanju nakupljenog mukusa (šlajma). Jednostavna inhalacija za decu se preporučuje putem flastera Spiranto, potpuno prirodnog i bezbednog preparata za decu, koji sadrži delotvornu kombinaciju eteričnih ulja eukaliptusa, nane i lavande.

Prehlada kod dece – simptomi

Prvi simptomi prehlade se obično javljaju 1 do 3 dana nakon što se dete zarazilo. Simptomi prehlade su slični simptomima drugih virusnih respiratornih infekcija:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=upper-respiratory-infection-uri-or-common-cold-90-P02966
https://kidshealth.org/en/parents/cold.html
https://www.nationalgeographic.rs/vesti/14509-zasto-se-cesce-prehladjujemo-tokom-hladnih-dana.html

vesti