Leukociti u krvi
povišeni i niski leukociti

Leukociti u krvi su važan parametar kada se radi biohemijska analiza. Saznajte i zašto.

Leukociti u krvi – povišeni i niski leukociti

Bela krvna zrnca, odnosno leukociti u krvi su krvne ćelije koje imaju više uloga. Njihova najvažnija uloga je u odbrani od bolesti. Oni brane organizam od opasnih napadača, na prvom mestu mikroorganizama.

Leukociti u krvi – odbrana organizma

Bela krvna zrnca, odnosno leukociti, se bore protiv infekcija. Oni se sve vreme kreću kroz krvotok u potrazi za napadačima. Istovremeno, telo sve vreme proizvodi nove leukocite.

Broj leukocita u krvi se kreće od 4 do 11 milijardi u litru krvi.

Koje su vrste leukocita

Svi leukociti u krvi učestvuju u različitim procesima koji su važni za odbranu od mikroorganizama.

Svi leukociti u krvi pripadaju dvema grupama belih krvnih zrnaca, a to su granulociti i agranulociti. Granulociti su neutrofili, bazofili, i eozonofili, a agranulociti su limfociti i monociti.

Povišeni leukociti

Povišeni leukociti ukazuju na infekciju. Ipak, da bi lekar bio siguran o kakvoj vrsti infekcije je reč, on ne gleda samo iznos povišenih ukupnih leukocita, već celokupnu leukocitarnu formulu. U leukocitarnoj formuli su bitni i parametri, odnosno procentualni odnosi neutrofilnih granulocita, monocita, limfocita, eozinofilnih i bazofilnih granulocita.

Povišeni leukociti u krvi obično ukazuju na:

Niski leukociti

Niski leukociti u krvi mogu biti znak neke povrede ili nekog zdravstvenog stanja

Virusna infekcija 

Glavni pokazatelji infekcije su leukociti u krvi i CRP (C rekreativni protein).

Ukoliko lekar na osnovu analize ustanovi da je u pitanju virusna infekcija preporučiće vam mirovanje i povećan unos tečnosti.

Virusne respiratorne infekcije, prehlada i grip, su veoma česte tokom jesenjih i zimskih meseci. Ljudi i deca koji svakodnevno borave u velikim kolektivima su naroočito izloženi.

Prirodni preparat protiv virusne infekcije

Pošto antibiotik nije lek koji leči virusnu infekciju, lekar će vam preporučiti vitamine koje treba da unosite, kao i neki od prirodnih preparata koji sadrže sastojke čije je dejstvo protiv virusa klinički dokazano.

Pelargonium (Afrička muškatla), je lekovita biljka čije su dejstvo u terapiji virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva, dokazale i potvrdile brojne kliničke studije. Zato se pelargonium veoma često preporučuje za prehladu i grip.

Viranto forte i Viranto adults sadrže lekovitu biljku pelargonium.

Pelargonium ima i dejstvo prirodnog antibiotika. Zahvaljujući tome on smanjuje mogućnost za razvoj komplikacija bolesti.

Najefikasnije dejstvo uz ranu primenu

Osim pelargoniuma Viranto forte i Viranto adults sadrže i ekstrakt ploda crne zove, vitamin C iz ekstrakta acerole i šipurka, vitamin D3 i cink, čijim zajedničkim delovanjem uspešno ublažava sve simptome virusne respiratorne infekcije, prehlade i gripa. 

Najefikasnije dejstvo ispoljava ukoliko se primeni u prva dva sata od pojave simptoma bolesti. Zato savetujemo da ga uvek imate u svojoj kućnoj apoteci.

Da li znate?

Vitamini za bebe – pravilna suplementacija novorođenčeta

Vitamini za bebe – pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Saznaj više
COVID -19 u trudnoći

COVID -19 u trudnoći

Trudnoća bi trebalo da bude vreme ispunjeno radošću i slatkim isčekivanjem, kako za trudnicu tako i za njenu porodicu i ostale voljene. Međutim, vreme pandemije koronavirusa je bacilo tamnu senku i podiglo stepen zabrinutosti. Šta ukoliko se zarazite i razbolite?

Saznaj više