Lečenje virusnih infekcija

Virusne infekcije su uobičajena pojava, naročito kod mlađe dece koja nemaju potpuno razvijen imuni sistem. One se najčešće manifestuju kao respiratorne bolesti, pa su svima najpoznatiji grip i prehlada. S vremena na vreme se javljaju i epidemije bolesti koje izazivaju i neki novi virusi, poput trenutno aktuelnog SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Lečenje virusnih infekcija

Lečenje virusnih infekcija mirovanjem

Kada su u pitanju uobičajene i poznate virusne infekcije, najbolji tretman za lečenje jeste ostajanje kod kuće i mirovanje, što omogućava da se imuni sistem izbori sa virusom. 

Tokom mirovanja, važno je da se unosi dovoljno tečnosti. Ponekad dete, dok je bolesno, odbija da pije, pa je zato najbolje je da mu na svakih 15 do 20 minuta ponudite da popije manju količinu vode. 

Nadoknada tečnosti je važna i zbog gubitka vode iz organizma tokom povišene temperature. Umesto vode za nadoknadu tečnosti možete koristiti i čajeve, nezaslađene voćne sokove, ali i sredstva za rehidraciju ako je potrebno.

Sasvim je uobičajeno da apetit oslabi tokom trajanja virusne infekcije. To je zbog toga što organizam trenutno koristi sve svoje potencijale u borbi protiv virusa. Roditelji često u tim trenucima mole dete da pojede nešto, makar na silu. Ali, to nije potrebno. Dete će samo tražiti da jede čim se bude osećalo bolje. 

Virusne infekcije i antibiotici

Za razliku od bakterijskih, virusne infekcije se ne mogu lečiti antibioticima. Lečenje virusnih infekcija antibioticima je najčešći vid nepravilne upotrebe antibiotika

Nepravilna upotreba antibiotika je jedan od glavnih uzroka rastuće otpornosti (rezistentnije) bakterija na antibiotike. Upotreba antibiotika u svrhu lečenja virusne infekcije je nepravilna i može uticati i na slabljenje imunološke sposobnosti, pokazala su novija ispitivanja.

Virusne infekcije i povišena temperatura

Povišena temperatura tokom virusne infekcije je znak da imunski sistem radi i da se organizam bori protiv infekcije. Temperatura i raste zbog toga što se organizam bori protiv postojeće virusne infekcije.

Kada se temperatura obara obustavlja se odbrambeni odgovor i daje se znak imunskom sistemu da ne treba da se bori. 

Zbog toga temperaturu ne treba je spuštati dok ne pređe bar 38.5°C. U nekim evropskim zamljama poput Velike Britanije, zvanični medicinski vodiči preporučuju da se temperaura ne spušta dok ne pređe 39°C.

Lečenje virusnih infekcija prirodnim putem

Viranto Forte je prirodni sirup koji sadrži jedinstvenu formulu sastojaka i kao takav on je prirodno rešenje protiv prehlade i gripa. Kao efikasno prirodno rešenje kod virusnih infekcija on:

Viranto Forte sadrži Pelargonium sidoides (ekstrakt korena južnoafričke muškatle), klinički najispitivaniju lekovitu biljku, za koju postoji najviše dokaza u terapiji respiratornih infekcija. 

Sirup sadrži i ekstrakt ploda crne zove, koja takođe ima dokazano jako dejstvo na viruse, visoku koncentraciju potpuno prirodnog vitamina C iz ekstrakta acerole i šipurka, i cink.

Virusna infekcija – prirodni preparat 

Viranto Forte se kao sirup za decu primenjuje se kod mališana koji su stariji od tri godine. Prirodnog je sastava i namenjen je za upotrebu u stanjima prehlade i gripa.

Primenjuje se kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva.

Viranto Forte sirup treba primeniti što pre, najbolje u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma prehlade i gripa. Kao jedan od njegovih glavnih sastojaka je ekstrakt pelargoniuma.

Pelargonium deluje i na određne bakterije od kliničkog značaja. Zbog toga ova lekovita biljka ima dejstvo prirodnog antibiotika.  

Dokazano je da blokira vezivanje bakterija (adheziju) u fazi kolonizacije, preko blokade proteina fibronektina, čime sprečava nastajanje bakterijske infekcije disajnih puteva. 

Antibakterijsko delovanje dokazano je na sojevima Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenza, koji su česti uzročnici bakterijskih respiratornih infekcija.

Efikasno prirodno rešenje

Viranto Forte sirup je zbog svega toga veoma efikasno prirodno rešenje kod prehlade i gripa.

Kliničke studije i izvori

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više