Kućna apoteka
šta sve treba da sadrži

Kada kažemo “kućna apoteka” često pomislimo na pribor za prvu pomoć, koji je neophodan u svakoj kući. Ali, osim “prve pomoći” neki lekovi i pomoćna sredstva, koji se u apoteci mogu kupiti bez recepta, su takođe neophodni u domaćinstvu, za svaki slučaj.

Kućna apoteka – šta sve treba da sadrži

Kućna apoteka sadrži sve što bi nekome od ukućana moglo biti potrebno iznenada, ali i medikamene koji su u redovnoj upotrebi. Ona se formira individualno, u odnosu na specifičnost članova porodice. Ipak, nekoliko osnovnih medikamenata i pomoćnih sredstava bi trebalo da sadrži svaka.

Pripremili smo osnovni pregled na osnovu koga možete formirati svoju, ili proveriti da li je vaša kućna apoteka kompletna. 

Prehlada i grip

Bez obzira na to što je sezona virusnih infekcija tokom hladnijih meseci, kućna apoteka bi trebalo uvek da sadrži preparate i medikamente koji su od pomoći ukoliko dođe do prehlade i gripa.

Postoje prirodni preparati čiji sastojci imaju klinički dokazano dejstvo na viruse i koji zbog toga uspešno redukuju sve simptome infekcije i skraćuju trajanje bolesti. Takvi preparati su najdelotvorniji ukoliko se primene odmah po pojavi simptoma, pa je zbog toga važno da ih uvek imate u svojoj kući.

Viranto forte i Viranto adults sadrže odabrane prirodne sastojke, pelargonium, crnu zovu, acerolu i šipurak sa cinkom, koji svojim sinergističkim delovanjem najefikasnije deluju u slučaju prehlade ili gripa.

Ukoliko preparat primenite u roku od prva dva sata od pojave simptoma prehlade i gripa, njegovi aktivni sastojci, pelargonium i crna zova, ostvaruju najbolje dejstvo.

Saznajte više – Viranto forte

Saznajte više – Viranto adults

Zapušen nos 

Osim zbog prehlade i gripa, nos može biti zapušen i zbog alergijskog rinitisa, odnosno polenske alergije.

Prirodna inhalacija eteričnim uljima nane, lavande i eukaliptusa je najpristupačnija putem flastera za inhalaciju Respiratol, koji se veoma jednostavno čuvaju u kućnoj apoteci, a mogu se kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Ova inhalacije je veoma lako primenjiva, jer se flaster lepi na garderobu, a njegovo dejstvo traje i do 8 sati. Preporučuju se za inhalaciju kod infekcija gornjih respiratornih puteva i alergijskog rinitisa.

Za čišćenje nosa u kućnoj apoteci uvek imajte i pakovanje fiziološkog rastvora.

Saznajte više – Respiratol

Spuštanje temperature

Kućna apoteka bi obavezno trebalo da ima toplomer, naročito ako imate malu decu. Iako, u slučaju virusnih infekcija temperaturu ne treba suštati dok ne naraste iznad 38.5 °C, antipiretik (paracetamol, brufen) bi neizostavno trebalo da se nalazi u kućnoj apoteci. 

Dijareja i stomačni problemi

Do dijareje može doći iznenada, a kao prvu liniju u terapiji akutne dijareje zdravstvena udurženja preporučuju oralnu rehidrataciju, odnosno obaveznu nadoknadu glukoze i elektrolita. Zbog toga bi svaka kućna apoteka morala da ima prašak za rastvor za oralnu rehidrataciju.

Akutna dijareja brže prestaje, a simptomi su blaži ukoliko započnete rehidrataciju na vreme, najbolje odmah po otpočinjanju tegoba.

Probiotici su takođe neophodni jer skraćuje dužinu trajanja i ublažavaju simptome dijareje. Primena probiotika poboljšava funkciju creva, obnavlja crevnu mikrofloru i brzo zaustavlja akutnu dijareju.

Saznajte više – Probival choco +  C + Zn

Saznajte više – Probival + C + Zn

Saznajte više – REHYDRO Kids

Saznajte više – REHYDRO

Lek za alergiju 

Čak i ukoliko nemate alergije, u kući bi uvek trebalo da imate antihistaminik. Danas, kada su alergijske reakcije na različite supstance u porastu širom sveta, za svaku slučaj bi trebalo da opremite svoju apoteku i ovim lekom, za slučaj nepredviđene alergijske reakcije.

Od koristi su i kreme koje sadrže antihistaminik, a koje se lokalno nanose na kožu, ukoliko dođe do alergijske reakcije, npr. zbog ujeda insekta.

Kućna apoteka za prvu pomoć

Za slučaj posekotine ili neke druge povrede neophodno je pružanje prve pomoći. Upakujte u kućnu apoteku sterilne gaze i zavoje, sredstvo za dezinfekciju, npr. povidon jod, hanzaplaste, antiseptične vlažne maramice.

Kućna apoteka – korisni saveti 

Lekove koje su već otvoreni skladištite u skladu sa priloženim uputstvom. Npr. većina sirupa ili krema se nakon prvog otvaranja može koristiti određen broj dana, a ponekad se moraju i čuvati na nižoj temperaturi, u frižideru.

S vremena na vreme pregledajte da li je kućna apoteka kompletna, odnosno da li je sve što se u njoj nalazi ispravnog roka trajanja. Ako je nekom leku ili preparatu istekao rok, vi ga zamenite novim.

Lekove čuvajte na hladnom i tamnom mestu, zaštićene od svetlosti i vlage, dalje od domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Pridržavajte se uputstava koja su priložena uz preparat, medicinsko sredstvo ili lek.

Da li znate?