Krvarenje u trudnoći – koje sve vrste postoje i zašto dolazi do toga?

Zašto dolazi do krvarenja u trudnoći? Da li je to opasno po bebu? Saznajte šta su uzroci krvarenja u trudnoći i da li ima razloga za strah.

Krvarenje u trudnoći – koje sve vrste postoje i zašto dolazi do toga?

Iako je zastrašujuće, krvarenje u trudnoći nije retka pojava. Čak 30 do 40% trudnica ima nekakvo vaginalno krvarenje u prvom trimestru trudnoće. Ono najčešće nema negativnog uticaja na fetus, niti na tok trudnoće. 

Dakle, nema razloga za paniku. Nije svako krvarenje opasno. Obratite pažnju na odlike krvarenja, da li je ono rozikasto, bezbolno, obilno, braonkasto, u vreme očekivane menstruacije, tačkasto… Saznajte na koje znake treba obratiti pažnju i kada je važno da se javite doktoru.  

Krvarenje se češće javlja u prvom trimestru trudnoće. Ređe je u kasnijoj trudnoći, te može ukazati na veći problem.  

Da li može da se javi menstruacija u trudnoći

Do menstruacije dolazi svakog meseca. Ona je deo ciklusa koji se kod žena u reproduktivnom periodu života ponavlja periodično otprilike na svakih 28 dana. Jedna jajna ćelija se oslobađa svakog meseca kako bi bila oplođena. Ukoliko dođe do njene oplodnje ona će se smestiti u matericu. Zbog toga svakog meseca dolazi do zadebljanja endometrijuma, odnosno zida unutrašnjosti materice. Ukoliko ne dođe do oplodnje, telo izbacuje neoplođenu jajnu ćeliju zajedno sa viškom nakupljene krvi u endometrijumu. To je menstruacija.

Kada žena zatrudni, cikus izostaje i krvarenje koje se eventualno javlja nije menstruacija.

Uzroci krvarenja u trudnoći

Implantacijsko krvarenje

Na samom početku trudnoće, kada se jajna ćelija usađuje u zid materice može doći do blagog krvarenja, koje se naziva implantacijsko krvarenje. To je takozvano “tačkasto krvarenje”, jer nije obilno, pa trudnice najčešće uoče tačkice na svom vešu i tako ga prepoznaju. 

Boja krvi koja se pritom javlja je rozikasta ili svetlobraon. Kao jedan od prvih simptoma trudnoće, iskusi ga oko 30% trudnica. Trudnice se često zabrinu, jer se javlja u vreme očekivane menstruacije. Ipak, razloga za brigu nema.

Infekcije

Uglavnom je poznato da su trudnice sklone urinarnim infekcijama. One ponekad mogu uzrokovati krvarenje u trudnoći. Ali uzročnici mogu biti i druge infekcije vagine ili grlića materice. Takođe tu su i infekcije uzrokovane nekim seksualno prenosivim bolestima, poput herpesa, hlamidije, gonoreje.

Ginekološki pregled

Krvarenje se može javiti i nakon ginekološkog pregleda, posebno ukoliko je u okviru pregleda izvršen i PAPA test. Ukoliko do krvarenja dođe, ono se javlja u roku od 24 sata od pregleda i nije obilno.

Pobačaj

Do pobačaja, odnosno spontanog gubitka trudnoće najčešće dolazi u prvom trimestru, odnosno u prvih 12 nedelja. Osim krvarenja, javljaju se i bolovi i grčevi u donjem delu stomaka. 

Vanmaterična trudnoća

Ponekad se oplođena jajna ćelija ne usadi u materici, već van nje. U tom slučaju dolazi do vanmaterične trudnoće. Zbog toga može doći do krvarenja. Vanmaterična trudnoća se ne može uspešno razvijati.
 

Molarna trudnoća

Krvarenje, jake mučnine i povraćanje i visoke vrednosti  hormona hCG mogu ukazati na retko stanje pod nazivom molarna trudnoća. To stanje odlikuje neadekvatan uvećan rast posteljice i neadekvatan razvoj ploda.
 

Seksualni odnos 

Intenzivniji protok krvi utiče da grlić materice sve više otiče. Zbog toga seksualni odnos može izazvati blago krvarenje. 

Saznajte više o važnim vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama u trudnoći.

Zašto može doći do obilnijeg krvarenja u trudnoći

Hematom

Usled nakupljanja krvi u naborima spoljašnje fetalne membrane pored posteljice može doći do nastanka hematoma. Zato može doći do krvarenja u prvom trimestru trudnoće, koje može biti i nalik odlivu. To obično nije opasno. Smatra se da hematom može nastati i usled nedostatka progesterona, pa se ovaj hormon često prepisuje u ranoj trudnoći. Važno je i izbegavanje naprezanja i fizičkih aktivnosti, kao i mirovanje. 

Placenta previa 

Ukoliko je posteljica usađena nisko i jednim delom ili potpuno prekriva grlić materice, to stanje se naziva placenta previa. Ovo stanje jeste ozbiljno i utiče na trudnoću, ali uz pažljivo praćenje i odgovarajuću reakciju, trudnoća se može izneti do kraja.

Ruptura materice

Ruptura materice je ozbiljna komplikacija koja izaziva obilno krvarenje. Do nje dolazi ukoliko se otvori ožiljak na materici od prethodnog carskog reza. Na svu sreću, ovo se dešava veoma retko.

Abrupcija posteljice 

Abrupcija posteljice, odnosno njeno odvajanje od zida materice je retka pojava. Javlja se kod 1 od 100 trudnica. Karakteriše je obilno krvarenje, izbacivanje ugrušaka iz vagine, bolovi u stomaku leđima. Može biti opasna i po bebu i po majku.

Porođaj

Krvarenje može biti i znak da je porođaj počeo. Kada iz grliće materice ispadne sluzavo krvavi čep, može poteći i krv. Telo trudnice se polako priprema za porođaj, čak iako do njega možda neće doći još nekoliko sedmica.

Krvarenje u trudnoći je uglavnom uznemiravajuće za svaku trudnicu. Iako nije neobično da do njega dođe, obavezno obavestite svog doktrora o tome. Veoma je važno da obratite pažnju i na druge eventualne simptome i uočite da li krvarenje blago ili obilno i koje je boje. 

Saznajte više o važnim vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama u trudnoći.

Izvori:

https://www.webmd.com/baby/guide/bleeding-during-pregnancy

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bleeding-during-pregnancy

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više