Kako otpušiti zapušen nos?

Kada je nos zapušen, to nije nimalo prijatno. Zbog zapušenog nosa teško dišete i smešno pričate, a kada pokušate da ga izduvate, često u maramicu ništa ne izlazi. Kako otpušiti nos?

Kako otpušiti zapušen nos?

Sa decom je još komplikovanije. Zbog neprijatnosti ona postaju plačljiva i razdražljiva što još više komplikuje problem. Zapušen nos kod dece je prepreka za spavanje, kao i za redovan unos tečnosti, jer otežava gutanje. Dodatno, mala deca ne smeju da koriste sve medikamente, jer nisu pogodni za njih. Zbog toga su roditelji posebno zabrinuti, jer se boje da neće moći da pomognu svojim mališanima. 

Šta se dešava u nosu kada je zapušen

Nos može biti zapušen zbog nakupljenog mukusa koji blokira disajne puteve i otežava disanje. Do nakupljanja gustog mukusa najčešće dolazi usled virusnih respiratornih infekcija.

Iako ponekad nema mukusa, nos ipak može biti zapušen. Razlog tome su upaljeni i natečeni krvni sudovi u sinusima, zbog čega su disajni putevi manje prohodni, pa je nos zapušen. Uzrok tome su najčešće alergije ili sinuzitis (infekcija sinusa).

Kako otpušiti nos prirodno

Postoje prirodni načini da otpušite nos. Neki od njih, poput prirodne inhalacije su veoma prijatni i potpuno bezbedni kako za za decu, tako i za odrasle. 

Inhalacija eteričnim uljima lavande, nane i eukaliptusa je jedan od najefikasnijih načina za olakšavanje disanja, kada je zapušen nos u pitanju. Inhalacija ovim eteričnim uljima je najdelotvornija kada se ona primenjuju istovremeno. 

Veoma uspešno otpušavaju nos kod virusnih infekcija, sinuzitisa, alergijskog rinitisa. Dodatno, inhalacija umanjuje simptome curenja iz nosa, bolnog grla i kašljanja.

Eterično ulje eukaliptusa uspešno otpušava nos, dodatno ublažavajući glavobolju. Osim toga, stimuliše iskašljavanje i deluje i kao jak antivirotik, protivupalno. 

Eterično ulje nane se kao lek koristi od davnina. Veoma je delotvorno u terapiji  zapušenog nosa i za iskašljavanje. Nana potpomaže opuštanje mišića, smanjuje glavobolju, kašalj, napetost i promuklost. Veoma često se koristi za redukovanje simptoma alergije.

Lavandino eterično osim što otpušava nos, veoma uspešno smiruje kašalj. Odlikuje ga snažno antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Svojim umirujućim delovanjem blagotvorno utiče na kvalitet sna, nervni i mišićni sistem. Lavanda još sprečava nastanak infekcije kože i sluzokože i ubrzava regeneraciju tkiva.

Kako otpušiti nos bez kapi 

Terapija eteričnim uljima u obliku prirodne inhalacije se može primeniti veoma jednostavno, pomoću  praktičnog i jedinstvenog flastera Spiranto, koji sadrži ulja eukaliptusa, nane i lavande.

Ovakva terapija je naročito praktična za primenu kod dece, ali i kod odraslih, jer ne zahteva zadržavanje na jednom mestu zbog inhalacije. Flaster se jednostavno zalepi za garderobu ili pidžamu tokom noći, a njegovo dejstvo traje čak 8 sati. 

Virusna infekcija i zapušen nos

Jedan od najčešćih i gotovo neizostavnih simptoma virusnih respiratornih infekcija je zapušen nos.

Kako postoji jako puno virusa, deca koja nemaju dovoljno razvijen imunitet, a borave u kolektivima poput vrtića, škola, boravaka, veoma se lako zaraze. Sve češće se javljuju i novi virusi koji izazivaju respiratorne tegobe.

Alergija i zapušen nos

Alergijski rinitis se najčešće javlja tokom sezone cvetanja drveća, trava i korova, ali njega mogu izazvati i drugi alergeni – dlaka psa ili mačke, kućna prašina, grinje…

Razvija se najčešće nakon nekoliko godina izlaganja alergenu. Zapušen nos je jedan od najizraženijih simptoma, pored ostalih: kijanje, nos koji stalno curi, svrab u grlu, kašljuckanje, suzne, natečene, i osetljive oči. 

Korisni saveti – kako otpušiti nos

Podignite uzglavlje za spavanje. Kada vam je zapušen nos, najbolje je da spavate na podignutom uzglavlju. Na taj način se lakše oslobađa mukus, odnosno šlajm iz sinusa, pa će i disanje biti lakše. Uzglavlje nemojte podizati bebama.

Uzimajte tečnost. Redovan unos tečnosti potpomaže razlaganje i izbacivanje gustog mukusa koji se nakuplja u nosu. 

Redovno čistite i praznite nos. Ako je vaše dete dovoljno staro, probajte da ga naučite kako da izduva nos. 

Inhalirajte se eteričnim uljima eukaliptusa, nane i lavande. Spiranto flasteri su veoma praktični i jednostavno se primenjuju. Bezbedni su za svu decu starijuod dve godine.

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više