Kako ojačati imunitet?

Imunitet nas štiti od napada različitih mikroba, pa i virusa i bakterija. On je odgovoran za naše zdravlje, ali i preživljavanje. Saznajte kako ojačati imunitet.

Kako ojačati imunitet?

Kada ne bi bilo imuniteta naše telo bi bilo bez zaštite pred konstantnom pretnjom po zdravlje – napadom bakterija, virusa, parazita. Braneći nas, imuni sistem je stalno “na oprezu”. On registruje patogene i odmah reaguje tako što daje odgovor u vidu odbrane.

Kako ojačati imunitet tokom odrastanja

Imuni sistem čine različiti tipovi ćelija, organi, proteini i tkiva. Da bismo ojačali imuni sistem potrebno je da se pridržavamo zdravih stilova života, odnosno da se kvalitetno hranimo, bavimo redovnom fizičkom aktivnošću, boravimo na svežem vazduhu, ne uzimamo antibiotike kada to nije potrebno…

Neki vitamini, minerali, masne kiseline, kao i prirodne supstance koje ih sadrže nam u tome mogu pomoći.

Kako ojačati imunitet vitaminom D

Da bi imuni sistem radio pravilno, vitamin D je neophadan. Kada govorimo o odgovoru imunog sistema, možemo reći da je je vitamin D presudno važan za njega, i to zbog svojih uloga – imunoregulatorne i antiinflamatorne.

Njegova značajna uloga je u tome što on podstiče određene tipove belih krvnih zrnaca da reaguju za vreme infekcije i pruže zaštitu.

Kako pokazuju studije, nedostatak vitamina D može uticati na pojavu većeg rizika za nastanak respiratornih infekcija.

Istraživanja su još pokazala da deca koja od samog rođenja dobijaju D3 u kombinaciji sa DHA (Babytol D3+DHA Omega)  tokom prve godine života, su zdravija u toku daljeg odrastanja.

Prirodno jačanje imuniteta

Ekstrakt ploda crne zove je prirodno sredstvo za jačanje imunog sistema. To su potvrdile mnoge studije.

Osim što podstiče rad imunog sistema, na taj način štiteći od bolesti, crna zova deluje i odbrambeno, ukoliko do infekcije dođe. Zahvaljujući bogastvu ploda koji sadrži polifenole, antocijanine, flavonoide, minerale i vitamine, crna zova uspešno jača imuntet.

Sirup Bimunal sa crnom zovom, zahvaljujući ekstraktu ploda crne zove, podstiče odgovor imunog sistema. Ukoliko do virusne infekcije dođe on blokira replikaciju virusa.

Istraživanja su pokazala da crna zova deluje tako što blokira proteine kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, kao i proteine koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju. Pored toga, ona podstiče produkciju citokina, odnosno ćelijskih glasnika, čija je uloga da koordinišu različite ćelije imuniteta, kako bi one pružile to bolju odbranu.

Cink za jačanje imuniteta prirodnim putem

Imunološka funkcija minerala cinka, je jedna od njegovih najvažnijih uloga u organizmu.

Cink ima veliki uticaj na aktivnost ćelija koje se bore protiv infekcije. Dodatno, cink aktivira enzime koji u napadačima (bakterijama i virusima) razgrađuju proteine.

Nedostatak cinka čak može dovesti do imunolške disfunkcije.

Osim za jačanje imuniteta, cink je značajan i za mnoge procese koji utiču na pravilan rast i razvoj deteta, zdravlje kože i očiju, razvoj mozga, raspoloženje, kvalitet sna, proizvodnju testosterona.

Omega-3 masne kiseline za izgradnju imuniteta od rođenja

DHA omega-3 masne kiseline učestvuju u procesima koji utiču na razvoja mozga i vida, ali i sprečavanja nastanka i pojave različitih bolesti tokom odrastanja, kao i sticanja imuniteta.

Zbog toga većina vodećih neonatologa i pedijatara preporučuje suplementaciju 100 mg DHA omega-3 masnih kiselina (Babytol DHA Omega)dnevno, od samog rođenja, odnosno od 8. dana nakon rođenja.

Primena DHA  smanjuje rizik od:

Imunitet se razvija odrastanjem, pa su tako deca pubertetskog uzrasta manje podložna sezonskim infekcijama, nego mališani. Da bi se imunitet tokom odrastanja pravilno razvio i ojačao neophodna je kvalitetna ishrana, kao i redovan unos suplemenata.

vesti