Crna zova i njeno dejstvo na viruse

Kako su studije tokom poslednjih nekoliko godina pokazale, ekstrakt ploda crne zove ima neverovatno dejstvo na viruse.

Crna zova i njeno dejstvo na viruse

Naime, ekstrakt ploda zove deluje tako što sprečava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunitet da adekvatno odgovori. Svojim antivirusnim dejstvom, ekstrakt ploda crne zove blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Mehanizam dejstva crne zove na viruse

Prema jednoj od najnovijih studija* objavljenoj u američkom stručnom magazinu pod nazivom Journal of Functional Foods, dokazano je da komponente ploda crne zove direktno deluju na virus i to na dva načina:

  1. Ekstrakt ploda zove sprečava vezivanje virusa za ćeliju.

Komponente ploda zove sprečavaju vezivanje virusa za ćeliju na dva načina – direktno i indirektno.

2.Ekstrakt ploda zove sprečava razmnožavanje virusa u ćeliji

Pokazano je da određene komponente ekstrakta ploda zove, još efikasnije sprečavaju da se virus u ćeliji dalje razmnožava. Dokazano je da ekstrakt ploda zove inhibira enzim neophodan za razmnožavanje virusa u ćeliji, i njegovog izlaska iz ćelije, kako bi se on dalje širio.

Svojim direktnim svojstvom koje ispoljava u ranoj fazi virusne infekcije, crna zova blokira ključne virusne proteine odgovorne za vezivanje za ćelije, ali i za ulazak u ćelije domaćina. Blokiranjem virusnog ciklusa u prvim fazama, rastu šanse da se virus stopira.

Ekstrakt ploda crne zove deluje indirektno tako što aktivira zdrav imuni sistem da proizvodi više infamatornih citokina i na taj način omogućava efikasniji odgovor na virusnu infekciju.

Studije potvrdile dejstvo crne zove

Brojne studije i analize su potvrdile lekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspešno bore protiv virusnih infekcija. 

Pre nešto više od 20 godina sprovedeno je istraživanje** za vreme velike epidemije gripa u Panami, a u cilju ispitivanja delotvornosti ekstrakta zove u lečenju gripa. Svi ispitanici su imali grip, a podeljeni su u dve grupe: prva grupa je dobijala ekstrakt zove, a druga placebo (“zaslađenu vodicu”). 

U grupi koja je dobijala ekstrakt zove, grip je trajao značajno kraće, a 90% ispitanika je imalo značajno poboljšanje stanja već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta. To se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa. 

Nezreo, sirov plod zove nije bezbedan – vodite računa!

Treba znati da bobice zove ne smeju nikada da se jedu sirove jer su toksične i mogu da izazovu trovanje. Beru se tek kada su potpuno zrele. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava, pa je jako važna priprema i način na koji se to radi. Zbog toksičnosti ploda, ne savetuje se da sami pripremate, već se uvek preporučuju ekstrakti ploda visokog kvaliteta, proizvedeni u kontrolisanim uslovima, savremenom tehnologijom.

Crna zova je lečila oduvek

U sačuvanim spisima čuvenog “oca medicine” Hipokrata,  se navodi da je zova “lek za grudobolju”. Na sličan način je zova korišćena i u staroj Grčkoj, kao i u starom Rimu. Poznati iscelitelji, farmaceuti i botaničari Dioskorides i Galen su zovu smatrali najlekovitijom biljkom. 

Tokom srednjeg veka zova je i dalje upotrebljavana kao lekovito sredstvo. Časna sestra Hildegard von Bingen, se bavila i botanikom i medicinom, a  lekovita svojstva crne zove je izučavala na samom početku 12. veka. Dr Martin Blochwich u svojim spisima tokom 17. veka, navodi 70 bolesti koje se mogu lečiti zovinim cvetom ili bobičastim plodom.

Zova je i čarobna

Zbog njenih izuzetnih lekovitih svojstava mnogi su verovali da je zova i čarobna. Tako se ona koristila u severnoj Africi i nekim delovima Azije za teranje zlih duhova od plemena i od kućnog ognjišta. Na sličan način su je koristili i američki starosedeoci, naročito kada je neko imao groznicu ili reumatske tegobe.Čak je i čuveni čarobni štapić Harija Potera napravljen baš od drveta zove (Elder Wand). Svojstva čarobnog štapića od zove se smatraju najmoćnijim u celom čarobnjačkom svetu.

*Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313

**Inhibition of several strains of influenza virus in vitro and reduction of symptoms by an elderberry extract (Sambucus nigra L.) during an outbreak of influenza B Panama. Zakay-Rones Z1, Varsano N, Zlotnik M, ManorO, Regev L, Schlesinger M, Mumcuoglu M.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631

vesti