Kako beba obezbeđuje dnevnu potrebu DHA za zdrav razvoj?

Omega – 3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline, dobre masne kiseline koje se zovu još i semiesencijalne masne kiseline, jer se moraju uneti hranom – naš organizam ih ne sintetiše.

vesti

Kako beba obezbeđuje dnevnu potrebu DHA za zdrav razvoj?

Omega – 3 masna kiselina DHA priorodno se nalazi u majčinom mleku, ukoliko majka jede ribu bogatu Omega -3 masnim kiselinama. Plave (masne ribe) bogate su Omega – 3 masnim kiselinama.

Kako bi majka obezbedila potrebne dnevne količine DHA svojoj bebi, potrebno je da u ishrani ima dva do tri obroka masne ribe nedeljno (losos, tuna, haringa) – 250 g do 350 g nedeljno.

S obzirom da ishrana u Evropi, posebno u kontinentalnim predelima ne uključuje ribu u ishrani (barem ne ovu masnu ribu), kako i zbog ograničenja u ishrani trudnica i dojilja usled zagađennosti mora i okeana teškim metalima, majčino mleko ne sadrži dovoljne količine DHA.

U Evropi se preporučuje suplementacija 100 mg DHA dnevno, od rođenja do kraja treće godine. Ovo je na bazi medicinskih dokaza potrvdila i Evropska Agencija za bezbednost hrane.

Većina ljudi veruje da su ribe glavni izvor Omega – 3 masnih kiselina. U stvari, ribe se hrane algama i planktonima, i na taj način obezbeđuju Omega -3 masne kiseline.

Najbogatiji i najčistiji izvor DHA su mikroalge – prirodan izvor visoke koncentracije. One sadrže trideset puta veću koncentraciju DHA u poređenju sa ribljim uljem!

Ulje mikroalgi u proizvodu Babytol DHA Omega je najvišeg kvaliteta i čistoće, potpuno bezbedno za primenu kod novorođenčadi, što je potvrdila i Evropska Agencija za bezbednost hrane.