Igre sa decom u kući

Tokom rasta i razvoja mališane je potrebno stalno i na različite načine stimulisati kako bi oni dostigli svoj pun psihofizički potencijal. Odlična prilka za to su zabavne igre u porodičnom okruženju, naročito kada su deca primorana da duži period tokom dana provedu u kući.

Igre sa decom u kući

Bilo da govorimo o hladnim zimskim danima, užarenim letnjim popodnevima ili pandemiji nekog opakog virusa (eto, i to je moguće!), igre sa decom u kući treba da budu nešto što svaki roditelji bez po muke može da organizuje. 

Kuvanje i ostali zabavni kućni poslovi za igre sa decom u kući

Iako kućni poslovi odraslima često nisu zabavni, naročito kada moraju svakodnevno da ih obavljaju, u društvu dece lako mogu postati zabavna igra. 

Razbijanje i mućenje jajeta, mešenje testa, ređanje naseckanog voća i povrća, brisanje prašine, pražnjenje veš mašine i sušilice – svi ti poslovi, koji se deci mogu predstaviti kroz igru, su zapravo prilika za uvežbavanje motoričkih i organizacionih sposobnosti.

S obzirom na to da se mozak deteta razvija na osnovu svakodnevnih iskustava koje stiče, dobro je iskoristiti svaku priliku da se kroz igru dete nečemu novom nauči.

U skladu sa uzrastom, dete je sposobno da obavlja različite kućne poslove. Na toj osnovi je baziran i čuveni pedagoški Montesori program. Prema njemu, najbolji kućni poslovi za decu su: pranje suđa, brisanje prašine, briga o kućnim ljubimcima, čišćenje terase, spremanje doručka ili večere, postavljanje stola, zalivanje cveća, usisavanje, sređivanje čistog veša, iznošenje smeća, kuvanje čaja, brisanje prozora.

Igre sa decom u kući u vidu kućne olimpijade 

Kada deca ne mogu da izađu napolje, ona nemaju prilike da se u dovoljnoj meri bave fizičkim aktivnostima. Zbog toga mogu biti nervozna, a teže će biti i da ih uspavate kada dođe veče. Ne zaboravite da su igre sa decom u kući ujedno i prilika da provedete više kvalitetnog i zabavnog vremena sa svojom decom.

Pretvorite svoju dnevnu sobu u super zabavnu sporsktu dvoranu i organizujte kućnu olimpijadu. Prema mogućnostima prostora u kome živite možete postaviti različite prepreke za preskakanje, otvor za ubacivanje lopte, prostor za “mačevanje”,  stazu za trku skakanjem na jednoj nozi…

Igre sa decom u kući za vežbanje sitne motorike

Pincete, spajalice, papirići, igla i konac, žetoni, perlice, pasulj… U zavisnosti od uzrasta svog deteta izaberite rekvizete i osmislite igru uz jasno postavljena pravila. 

Sitne predmeti se mogu hvatati prstićima ili pincetom i prebacivati iz jedne činije u drugu. Da bi igra bila zanimnljivija u jednu činiju možete sipati vodu. Deca se mogu međusobno takmičiti ko će pre da obavi zadatak, ili mogu učestvovati u zajedničkom timu protiv roditeljia.

Razmislite o mogućnosti da detetu pokažete sitne predmete kojima treba da se igrate i zamolite ga da samo osmisli igru. Možete se iznenaditi kreativnošću svog deteta.

Upoznajmo porodično stablo

Ne tako davno, verovatno kada ste i vi sami bili dete, jedna od svima omiljenih večernjih porodičnih zanimacija je bila gledanje porodičnih albuma sa fotografijama. 

Zahvaljujući razvoju savremene tehnologije današnjoj deci proleti pred očima toliko mnogo slika tokom dana da ih je verovatno teško i izraziti brojem. Igra koju predlažemo takođe uključuje gledanje slika, ali ne na ekranu, već iz starih porodičnih fotoalbuma, ili iz kutija iskrzanih ivica. 

Vratite staru tradiciju kroz zabavnu igru sa decom kod kuće. Igra je ujedno i prilika da deca upoznaju svoje porodično stablo i saznaju nešto više o svojim precima, naravno u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću

Igru možete organizovati na dva načina –  kao igru prepoznavanja i pogađanja, ili kao klasičnu igru memorije. Ova igra razvija veštinu pamćenja.

Kako mala, tako i veća deca se svakodnevno sreću sa situacijama u kojima moraju da primene veštine rešavanja problema. Da bi oni u tome bili veštiji i uspešniji, vi im možete pomoći kroz vežbanje, i to tokom zabavne igre za decu kod kuće u omiljenom porodičnom društvu. 

Ujedno, to su odlične prilike da svoju decu, bar na kratko, odvojite od neodoljivo privlačnih ekrana.

vesti