Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna anginu izazivaju različiti mikroorganizmi. Najčešće su to bakterije iz roda streptokoka, ali izazivači mogu biti i virusi ili gljivice. Karakterišu je neprijatni i bolni simptomi, a češće se javlja kod dece nego kod odraslih.

Simptomi gnojne angine

Simptomi gnojne angine su neprijatni i često veoma bolni. Mala deca reaguju izuzetno burno. Visoka temperatura, kao jedan od simptoma, deluje dodatno iscrpljujuće, pa su mališani zbog toga izuzetno plačljivi i razdražljivi. Ukoliko vi i/ili vaše dete imate sledeće simptome, može biti da je došlo do razvoja gnojne angine:

Gnojna angina kod dece


Kao što smo već napomenuli, gnojna angina se češće javlja kod dece nego kod odraslih. Podložnija su ona deca koja imaju uvećane krajnike, neku hroničnu bolest koja obara imunitet, ili deca sa još uvek nedovoljno razvijenim imunitetom.

Ako se gnojna angina kod deteta javlja jednom ili više puta u toku godine i traje oko 10 dana, radi se o akutnim upalama. Hronična upala neprekidno traje duže od tri meseca. 

Deca su najugroženija i najveću mogućnost za oboljevanje imaju tokom zime, ali i tokom kasne jeseni i u rano proleće.

Gnojna angina – prenošenje 

Gnojna angina se prenosi kašljanjem, kijanjem ili kontaktom sa sadržajem iz nosa ili grla obolelog, dakle kapljičnim putem.

Upravo zato, bolest se veoma lako prenosi među decom u kolektivima. Zbog toga su naročito podložna deca u obdaništima, osnovnoj školi, i na drugim mestima gde se odvijaju različite vanškolske aktivnosti.

Do razvoja gnojne angine može doći i zbog intezivnog udisanja dima (npr. od cigareta). Veća je mogućnost za razmnožavanje bakterija i razboljevanje usled čestih prehlada, nelečenog karijesa, bolesti desni.

Osoba koja je obolela od gnojne angine bi trebalo da sve vreme dok je zarazna bude izolovana, kako ne bi zarazila druge oko sebe. Ako ipak mora da izlazi, najbolje je da nosi zaštitnu masku, kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

Kako još možete sprečiti prenošenje gnojne angine:

Gnojna angina bez temperature 


Nije svaki bol u grlu gnojna angina koju izazivaju bakterije. Kod virusne angine sluznica ždrela je crvena i upaljena, ali ne žarko i intenzivno kao kod gnojne angine. Upala se često javlja bez povišene temperature. Izražen je sekret iz nosa i upala sluznice očiju.

Ukoliko je vaša infekcija virusna, lekar će dati preporuku. Kod virusnih infekcija je veoma značajno da povećate unos tečnosti i da mirujete što je više moguće. Takođe, primena preparata koji sadrže odabrane biljne sastojke je velika pomoć pri lečenju.

Viranto forte, je prirodno rešenje kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva za decu.

Viranto adults je prirodno rešenje kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva za odrasle.

Viranto kao prirodno rešenje, sadrži pelargonium (ekstrakt korena južnoafričke muškatle) kao jednu od klinički najispitivanijih lekovitih biljaka za respiratorne infekcije, posebno infekcije gornjih respiratornih puteva – upalu grla, krajnika i sinusa. Najefikasniji  je ako se primeni što pre, najbolje u roku od 2 sata nakon pojave prvih simptoma.

Lečenje

Gnojna angina kao bakterijska infekcija se leči antibioticima. U odnosu na nalaz ispitivanja lekar će preporučiti najadekvatniji. Veoma je važno da se pridržavate prepisane terapije i da je ispoštujete do kraja, čak i ukoliko se već posle nekoliko dana osećate dobro.

U proseku, gnojna angina traje oko 10 dana.

Ukoliko je respiratorna  infekcija zbog koje se javljate lekaru virusna, on/ona će vam preporučiti mirovanje, povećan unos tečnosti i važnih vitamina i drugih nutritijenata koji doprinose bržem ozdravljenju i povlačenju simptoma.

Šta još može pomoći:

Ukoliko se gnojna angina ne izleči dobro, ona može preći u hroničan oblik, zbog čega se povećava mogućnost da u jednom trenutku operacija krajnika bude neophodna. Komplikacija gnojne angine može dovesti do razvoja reumatske groznice i upale srca, opasnih zdravstvenih stanja. Zato savetujemo da poštujte savete lekara i prepisanu terapiju i bolest izlečite do kraja.

Zaštita od bolesti

Iako ne možete potpuno uticati na sprečavanje razvoja gnojne angine, postoji način da umanjite mogućnost da do bolesti dođe.

Jačanje imuniteta. Imunitet počiva na zdravoj ishrani, kvalitetnom snu i redovnoj fizičkoj aktivnosti. To važi i za decu i za odrasle. Zdrava ishrana bi trebalo da obezbedi dnevni unos svih važnih hranljivih materija. Međutim, zbog tempa koji savremeni životni ritam nameće, ponekad je to nemoguće. Zato od su velike pomoći preparati za jačanje imuniteta, koji sadrže prirodne sastojke. Zahvaljujući najkvalitetnijoj kombinaciji prirodnih sastojaka, sirup Bimunal Imuno i kapsule za odrasle Bimunal Imuno adults, efikasno jačaju imunitet. 

Bimunal Imuno sirup sadrži i med, a kapsule za odrasle propolis, veoma značajne pčelinje proizvode, koji obezbeđuju zdravlje i vitalnost, ali i veću otpornost prema infekcijama.

Primena se savetuje tokom sezone virusa, nakon primene antibiotika, pre polaska dece u vrtić ili školu, ali i tokom perioda boravka dece u kolektivima za vreme trajanja sezonskih infekcija.

Saznajte više:

Bimunal Imuno  – sirup za decu

Bimunal Imuno adults – kapsule za odrasle

https://www.savetilekara.rs/gnojna-angina/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.vinmec.com/en/news/health-news/complications-of-purulent-tonsillitis/

https://www.4upharma.com/klinicke-studije-i-izvori

Da li znate?

28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

Saznaj više
27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

Saznaj više