Dijareja kod dece

Iako je teško sprečiti da dete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj meri smanjiti mogućnost da do nje dođe. Saznajte zašto se dijareja javlja kod dece, koje su preventivne mere i kako se leči.

Dijareja kod dece

Ukoliko se kod deteta javlja tečna ili vodenasta stolica više od tri puta dnevno, možemo reći da ono ima dijareju. Glavna karakteristika dijareje je nepostojanje uobličene stolice.

Zašto se javlja dijareja kod dece


Dijareja kod dece se obično javlja zbog infekcije digestivnog trakta, koje izazivaju različiti mikrobi, odnosno virusi, bakterije ili paraziti.

Virusi i dijareja

Virusi su najčešći uzročnici dijareje kod dece, a ove infekcije su poznate među roditeljima pod nazivima “stomačni virus” i “stomačni grip”. Pored dijareje, simptomi koji ukazuju na stomačni virus su povraćanje i mučnina, bolovi u stomaku i povišena temperatura. Imuni sistem deteta se obično sam izbori sa virusnom infekcijom.

Najčešći uzročnici stomačnih virusnih infekcija su Rotavirus i Enterovirusi (npr. koksaki, Coxsackie).

Virusne infekcije koje izazivaju dijareju kod dece se vrlo lako prenose, naročito u kolektivima poput vrtića i škola. Osim rukama, deca se mogu inficirati i preko igračaka ili školskog pribora, a manja deca cuclama i zvečkama.

Bakterije i dijareja

Bakterije koje izazivaju dijareju kod dece su obično Salmonela (Salmonella), Ešerihija koli (Escherichia coli), Kampilobakterija (Campylobacter) i Šigela (Shigella). Dijareja kod dece koja se javlja zbog bakterijske infekcije je poznatija kao “trovanje hranom”.

Bakterije se prenose nedovoljno opranom ili termički obrađenom hranom, neadekvatno skladištenom hranom (van frižidera), kontaminiranom vodom, ali i prljavim rukama, naročito nakon korišćenja toaleta.

Paraziti i drugi faktori

Parazitima se deca najčešće inficiraju kada su u kontaktu sa zaraženim životinjama. Kada paraziti dospeju do digestivnog trakta, javlja se dijareja.

Dijareja kod dece se može javiti i zbog ishrane bogate šećerima, ali i kao posledica nekog drugog faktora, bolesti ili zdravstvenog stanja. To može biti alergija na hranu, netolerancija na gluten ili laktozu, upala digestivnog trakta, trovanje toksičnim materijama, ishrana na putovanju, korišćenje antibiotika…

Kako pomoći detetu kada ima dijareju

Bolove i grčeve u stomaku uz retku stolicu prate i drugi simptomi, kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, gubitak na težini, mučnina, dehidracija.

Pravovremenim pružanjem pomoći detetu koje ima dijareju srečavate komplikovanje simptoma.

Rastvor za oralnu rehidrataciju

Ne treba čekati pojavu simptoma dehidracije da biste primenili sredstvo za rehidrataciju. Nadoknada tečnosti se najlakše sprovodi oralnim rastvorom za oralnu rehidraciju Rehydro Kids, koji treba da počnete da primenjujete odmah. Na taj način sprečavate dehidraciju kod deteta.

Korišćenje rastvora za oralnu rehidrataciju preporučeno je od strane Evropskog udruženja pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPGHAN), Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a.

Mala deca veoma brzo dehidriraju kada imaju dijareju. Do gubitka tečnosti kod dijareje dolazi zbog čestih i retkih stolica, povraćanja, povišene temperature, znojenja.

Na dehidraciju ukazuju sledeći znaci:

Probiotik

Primena probiotika kada dođe do dijareje, skraćuje dužinu trajanja i ublažava simptome.

Za decu se preporučuje primena probiotika Probival Choco koji sadrži mlečno kiselinske bakterije koje su prirodni stanovnici detetovog crevnog trakta i najbolje ispitane probiotske bakterije.

Cink

Cink u sastavu preparata probiotika podstiče regeneraciju epitela crevne sluznice i pomaže normalizaciju funkcije creva, dodatno skraćujući vreme trajanja dijareje i ublažavajući težinu bolesti.

Prebiotik

Prebiotik inulin (biljno vlakno) hrani dobre bakterije i svojim udruženim dejstvom sa probiotikom ubrzava zaustavljanje dijareje.

Vitamin C

Vitamin C u sastavu probiotika, kao snažan antioksidans doprinosi jačanju odbrambenih sposobnosti organizma i umanjuje iscrpljenost i umor, koji prate dijareju.

Može li se sprečiti pojava dijareje kod dece

Iako je teško sprečiti da dete dobije dijareju, postoje načini na koje možete, u velikoj meri smanjiti mogućnost da do nje dođe:

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više