Prevencija alergija
DHA od rođenja

Učestalost pojave alergijskih oboljenja raste širom sveta. Svako treće dete uzrasta između 3 i 5 godina ima simptome neke od alergijskih bolesti - alergije na hranu, ekcem (atopijski dermatitis), astmu ili alergijski rinitis.

Prevencija alergija – DHA od rođenja – prevencija alergijskih oboljenja

Atopijski dermatitis veoma često prethodi pojavi astme ili alergijskog rinitisa. Dok se alergijski rinitis javlja ranije u detinjstvu, može se reći da je to faktor rizika za pojavu astme, pored dodatnih faktora – roditelji koji imaju astmu ili druge alergijske bolesti i rano izlaganje duvanskom dimu.

Sama činjenica da živimo u savremenom svetu i da naša deca (baš kao i mi) ne žive, niti se hrane ni približno slično nekim prošlim generacijama, otvara različita pitanja za roditelje koja se tiču učestalosti pojave alergija kod dece.

Veoma značajne supstance odgovorne za pravilan rast i razvoj deteta jesu omega-3 masne kiseline. 

Idealan odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina je 1:1. Zbog promena navika u ishrani koje je nametnula industrijalizacija, većeg unosa biljnih ulja, žitarica i mesa, došlo je do smanjenog unosa omega-3, što može uzrokovati razvoj mnogih oboljenja.

Od vremena kada su se ljudi bavili lovom i ribolovom i kada je odnos unosa omega-3 i omega-6 bio 1:1, preko perioda u kome je dominirala poljoprivreda (1:4), došli smo do industrijskog perioda i odnosa od 1:20 u korist omega-6. Razlog tome je savremeni način ishrane koji deci ne obezbeđuje balansiran unos svih hranljivih materija.

Prevencija alergija uz ranu primenu DHA redukuje rizik za pojavu alergija

U okviru studije koja je istraživala uticaj rane ishrane na pojavu alergijskih manifestacija i uobičajenih respiratornih bolesti, bebama je uključena suplemetacija DHA od prve nedelje života. Bebe su svakodnevno dobijale DHA tokom cele prve godine života. 

Studija je pokazala da je DHA redukovala učestalost pojave infekcija gornjih respiratornih puteva i uobičajenih alergijskih bolesti, uključujući i astmu, u poređenju sa bebama koje su hranjene bez suplementacije omega-3 DHA. Takođe, bebe koje su dobijale DHA tokom prve godine života su mnogo ređe posećivale pedijatra zbog boleti tokom prve tri godine života.

Preporuke Udruženja pedijatara Srbije

Novorođenčadi i odojčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mleka, a isključivo su na prirodnoj ishrani, ili su pretežno na prirodnoj ishrani (mešovita ishrana sa preko 50% majčinog mleka u ukupnom dnevnom unosu mleka) – preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg DHA.

Da li znate?

28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

Saznaj više
27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

Saznaj više