Deveta nedelja trudnoće

Deveta nedelja trudnoće! Zar već? Počinjete da razmišljate o tome kako će vaš život izgledati kada se beba rodi. Ili to radite još odavno? Saznajte šta se dešava tokom devete nedelje trudnoće.

Deveta nedelja trudnoće

Nemojte misliti da je rano za razmišljanje o tome kako će vaš život izgledati kada se rodi beba. Sada je pravo vreme da počnete da se pripremate za sve što vas čeka. Možda ste već počeli da planirate neophodan budžet za kupovinu svega što će biti potrebno. Ili već razgovarate sa partnerom o tome ko vam još može pomoći u prvim danima kada izađete iz porodilišta? Sve to je sasvim uobičajeno i normalno. Jer pravovremena priprema omogućava da vas ništa ne može iznenaditi. To vam može pružiti osećaj sigurnosti.

Saznajte kako stvari teku u devetoj nedelji trudnoće. 

Koliko je velika beba u 9. nedelji trudnoće

Beba je sada veličine ploda trešnje, dakle oko dva centimetara. Sa devetom nedeljom trudnoće se završava embronalna faza i od sledeće nedelje beba će zvanično biti fetus.

Koji je to mesec trudnoće

Doktori i babice obično prate tok trudnoće kroz nedelje, ali ukoliko vas baš jako interesuje u kom ste mesecu, odgovor je – u prvoj nedelji trećeg meseca. Samo još nekoliko nedelja i ulazite u drugi trimestar trudnoće!

Simptomi u 9. nedelji trudnoće

Ovih dana je nivo hCG hormona je najviši do sada. Cirkulišući kroz vaš krvotok, on sada dostiže svoj vrhunac. To znači i da su simptomi trudnoće veoma izraženi u 9. nedelji trudnoće. Držite se, još samo par nedelja do ulaska u drugi trimestar. Tada ćete već moći da odahnete od simptoma rane trudnoće. Evo simptoma koje možete sada očekivati:

Kako se osećate?

Verovali ili ne, moguće je da ne osećate ni jedan od gore navedenih simptoma. Ukoliko ste i vi jedna od retkih srećnih trudnica koja je izbegla simptome do sada, imajte na umu da još uvek nije kasno da počnete da ih osećate.

Mnoge buduće mame u ovom periodu nailaze na poteškoće kada je u pitanju zakopčavanje omiljenih farmerica. Dobijanje na težini u 9. nedelji trudnoće nije samo u redu, već je i preporučljivo. Koliko kilograma možete da dobijete tokom trudnoće? Okvirno, za normalnu težinu trudnice, onosno ukoliko je indeks telesne mase (BMI) u okviru 18,5 – 24,5 kg. Ipak, lekar će dati i individualnu preporuku, na osnovu toga koliki je vaš BMI bio pre samog ulaska u trudnoću. 

Kako se računa BMI?

BMI je odnos težine i visine. Računa se tako što se težina (kilogram) podeli sa visinom na kvadrat (m). Na primer, ako je žena visoka 1,65m, a teška 58kg, BMI se računa:

58 : 1.65 x 1.65 = 58 : 2.7225 = 21.30

BMI = 21.30 

Ultrazvuk u ovoj nedelji

Trudnice obično odlaze na prvi prenatalni pregled između 8. i 12. nedelje trudnoće. Ukoliko do sada još uvek niste zakazali, možete sada. Ultrazvučni pregled može biti veoma uzbudljiv i emotivan. Pripremite se za suze radosnice, jer ćete možda čuti i otkucaje malecnog srca vaše bebe!

U devetoj nedelji se ultrazvučni pregled uglavnom obavlja transvaginalno. 

Iako je veoma majušan, vaš embrion sada izgleda kao minijaturna beba. Ona ima ušne školjke, jasno vidljive prstiće na rukama i nogama, nozdrve. U poslednjoj nedelji embrionalnog razvoja, bebine ruke su savijene u laktovima, što je idealno za pokrete koji utiču na razvijanje mišića. Počinju da se razvijaju i zubići.

Upravo zbog svega toga, ne zanemarite suplemente koji se obavezno preporučuju u trudnoći. Neke hranljive materije su naročito važne za trudnice.

Folati su značajni za procese sinteze genetskog materijala (DNK) i pravilan razvoja fetusa. Ukoliko u organizmu postoji nedostatak folata, to može biti faktor rizika za razvoj različitih oboljenja u trudnoći – anemije, depresije, kao i komplikacija i loših ishoda trudnoće. Naša preporuka je aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

Za pravilan razvoj bebinog mozga i vida redovno uzimajte suplemente koji sadrže DHA, omega-3 masne kiseline. Saznajte više – Pregnatol DHA.

Saveti za buduće mame

Sprečite gorušicu – Hormon progesteron osim što opušta mišiće materice, kako bi se nesmetano širila, takođe utiče i na druge mišiće u vašem telu. Tako je i sa svojevrsnim ventilom koji se nalazi između jednjaka i želuca. Pošto on ne funkcioniše kako valja, želudačna kiselina se vraća u pravcu iz kog je došla hrana, pa zbog toga počinje da vas muči gorušica. Gorušicu možete ublažiti uzimanjem više manjih, umesto manje većih obroka, izbegavanjem kasne večere i odricanjem od jako začinjene i ljute hrane.

Obucite nešto rastegljivo. – Svesni ste da vam suknja ili pantalone više ne odgovaraju kao do pre nekoliko nedelja. Isto tako vam je jasno da biste izgledali kao da ste ogrnuli šator ako biste obukli trudničku haljinu. Otkrijte odeću od rastegljivih materijala. Udobna i savršeno pristajuća, biće odličan izbor gde god da krenete.

Podsetnik za devetu nedelju trudnoće

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/9/
https://www.thebirthcompany.co.uk/pregnancy-week-nine.php
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/9-weeks-pregnant

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više