Deseta nedelja trudnoće

Zdravo stomačiću, zdravo bebo! Sada već možete da počnete da nazirete kako ćete izgledati kada stomak malo naraste. Pogledajte se u ogledalo. Predivno, zar ne? Otkrijmo zajedno šta možete očekivati u desetoj nedelji trudnoće.

Deseta nedelja trudnoće

Možda je vreme za kupovinu nove garderobe – malo komotnije. Ako mislite da je još uvek rano, verovatno pribegavate proverenim trikovima svih novopečenh trudnica – odkopčavanje gornjeg dugmeta pantalona ili oblačenje suknje sa rastegljivim pojasom. Sve je opravdano i poželjno. Važno je da se vi osećate udobno.

Ove nedelje vaše maleno više nije embrion. Sada je i zvanično fetus. To znači da ona sve više izgleda kao beba, a vi se svakom danom sve bliže kraju prvog trimestra trudnoće.

Koliko je velika beba u 10. nedelji trudnoće

Tokom desete nedelje trudnoće beba dostiže veličinu ploda jagode. Ona je sada dugačka oko 3,5 cm. U toku naredne tri nedelje će biti duplo duža. Zadivljujuće!

Koji je to mesec trudnoće

Polako se približavate drugom trimestru trodnoće. Vi ste sada u trećem mesecu trudnoće. Do kraja ove nedelje ćete biti tačno na polovini trećeg meseca.

Simptomi u 10. nedelji trudnoće

Pitate se koje simptome možete da očekujete u ovoj nedelji trudnoće? Kako beba raste vaši mišići i ligamenti stomaka se istežu sve više. Grudi postaju svakim danom sve veće, a možete očekivati i druge drastične promene. Pred vama je nekoliko simptoma koji su uobičajeni u 10 nedelji trudnoće.

Kako se osećate? 

Odgovor je – umorno i definitivno trudno. Sada, kada ste trudni već dva i po meseca, verovatno ste iskusili sve tipične simptome trudnoće. I dok ćete se u nekom trenutku osećati uzbuđeno i srećno zbog promena kroz koje vaše telo prolazi, u drugim trenucima će vas to frustrirati. Sve to je savršeno normalno.

Iako spolja mnogima još uvek nećete izgledati trudno, vaša materica se do sada toliko uvećala, zbog čega se stomak zaoblio, pa radije birate komotniju garderobu. Mnogi doktori preporučuju dobijanje oko 2 do 3 kg na težini u prvom trimestru. Ukoliko nosite blizance, doktori preporučuju i do 5 kg više, do kraja trećeg meseca.

Kako napreduje beba

Deseta nedelje je definitivno prekretnica. Embrion je sada postao fetus, što znači da je ulazi u zreliju fazu razvoja.

Tokom embrionalne faze kod bebe se formiraju organi, uključijući i mozak, srce i pluća, ali i delovi tela – noge i ruke. U fazi fetusa su organi i delovi tela potpuno formirani i oni sada rastu i nastavljaju da se razvijaju. 

Postaju funkcionalni zglobovi ruku, formiraju se hrskavice i kosti, uključujući i viličnu kost zajedno sa mlečnim zubićima. Počinju da se pojavljuju i noktići, kao i kosa. Verovali ili ne, vaše maleno već radi dve važne vežbe –  gutanje i šutiranje. 

Dabl test je prvo genetsko testiranje koje se preporučuje između 11. i 14. nedelje trudnoće. Pomoću njega se mogu otkriti neke eventualne hromozomske anomalije. Test se radi analizom izvađene krvi u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom bebe. 

Saveti za buduće mame

Doručkujte. – Ako je potrebno, čim otvorite oči pojedite kreker koji ste sinoć ostavili na noćnom stočiću. Mnogim trudnicama prvi zalogajčić na prazan želudac sprečava pojavu mučnine. Probajte, možda pomogne i vama.  


Uzmite vitamine – Čitava nova osoba raste u vašoj materici. Ona je još uvek majušna, ali su joj potrebe za nutritijentima velike. Birajte hranu bogatu folatima, vitaminima D, C i A, gvožđem i kalijumom.

Preporučujemo:

Pregnatol Active Folate + Vit B12

Pregnatol DHA

Pregnatol Multi + Active Folate


Užinajte – Osim što će zadovoljiti potrebe rastućeg fetusa, kvalitetna užina bogata vitaminima i mineralima će učiniti da se i vi osećate dobro. Užina bogata kalijumom, poput banane ili manga može ublažiti mučninu, dok će vam hrana bogata proteinima, kao što su jaja ili orašasto voće, dati neophodnu energiju i sitost. 

Odmarajte – Iscrpljenost, mučnina, promene raspoloženja – simptomi u desetoj nedelji trudnoće vas često stavljaju na test izdrživosti. Ne preterujte sa obavezama i obezbedite sebi dovoljno vremena za san i odmor. Snaga vam je potrebna, slušajte šta vam telo poručuje.

Podsetnik za desetu nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/10-weeks-pregnant
https://www.verywellfamily.com/10-weeks-pregnant-4158926

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-10/

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više