Da li sam trudna?

Znaci i simptomi rane trudnoće nistu uvek isti kod svih žena. Dok će neke žene osetiti promene u svom telu veoma brzo, druge neće imati ni jedan simptom. Zbog toga se često postavlja pitanje: Da li sam trudna?

Da li sam trudna?

Simptomi koji veoma rano ukazuju da ste u drugom stanju su izostanak menstruacije, česta potreba za uruniranjem, natečene i bolne grudi, umor, jutarnja mučnina. Ipak, niste sigurni.

Kako da znam da li sam trudna?

Trudnoća može biti različito iskustvo za svaku ženu. Neke žene će jednostavno znati i biti sigurne da su trudne već u prvim danima trudnoće, dok druge verovatno neće ni posumnjati sve do izostanka menstruacije. Neke žene, čiji ciklus nije redovan, verovatno ni tada neće pomisliti da su u drugom stanju. Zbog toga se često postavlja pitanje: Da li sam trudna?

Kada treba da uradim test za trudnoću?

Test za rano utvrđivanje trudnoće, koji se može uraditi kod kuće, je najbrži i najjednostavniji način da saznate da li ste u drugom stanju. Ovaj test meri nivo Beta HCG hormona u uzorku urina. Beta HCG hormon počinje da luči placenta kada se jajna ćelija usadi u sluzokožu materice. 

Iako hormon odmah počinje da se luči, potrebno je da prođe određeno vreme kako bi on bio na zadovoljavajućem nivou da bi bio detektovan pomoću testa za trudnoću. Najbolje je da test uradite tek nekoliko dana nakon datuma kada ste očekivali menstruaciju.

Da li je test za trudnoću najbolji način da saznam da li sam trudna?

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće su veoma pouzdani. Koriste se tako što vi urnirate na označeni deo priloženog testa, a rezultat se vidi u prozorčiću za prikaz. U njemu se mogu pojaviti dve linije. Prva linije je kontrolna, i ona je samo dokaz da je test ispravan. Ukoliko se pojavi i druga, to znači da je test pozitivan, odnosno da ste vi trudni.

Drugi način da utvrdite da li ste trudni jeste da anlizirate krv u laboratoriji. U tom slučaju se trudnoća takođe potvrđuje detekcijom prisustva Beta HCG hormona.

Ukoliko niste sigurni koji je način najbolji za vas, možete da se posavetujete sa svojim ginekologom.

Pet uobičajenih simptoma trudnoće

Iako neće sve žene imati sve navedene simptome na početku trudnoće, pred vama je pet najčešćih, koji vam mogu pomoći da odgovorite na pitenje – Da li sam trudna?

Niste dobili menstruaciju – Nakon začeća počinje lučenje hormona koji zaustavljaju ovulaciju. Zbog toga kod trudnica ciklus ne postoji sve do perioda nakon rođenja bebe.

Često posećujete toalet – Zapravo ovaj simptom trudnice često uoče i pre kašnjena menstruacije. Često mokrenje je posledica uvećanja zapremine krvi u telu. Naime, zbog povećenja količine krvi koja se filtrira, povećava se i količina otpadne tečnost koja se, zahvaljujući radu bubrega, izbacuje.

Umorni ste – Mnoge žene se osećaju iscrpljeno na početku trudnoće. Za to je zaslužan hormon progesteron koji je u porastu.

Mučnina – Jutarnja, podnevna ili večernja… Kad god da se javlja, nije prijatna. Kod gotovo polovine trudnica ona biva praćena i povraćanjem. 

Osetljive i natečene grudi – Ovaj simptom može biti veoma nalik stanju u kome su vaše grudi u periodu koji prethodi menstruaciji, odnosno početku ciklusa. U trudnoći takođe može doći do tamnjenja i uvećenja bradavica i aerola.

Da li mogu imati simptome trudnoće ako nisam trudna?

Mnogi simptomi trudnoće su slični onima koje imate zbog PMS-a (predmenstrualnog sindroma), a neki od njih mogu biti znak i nekog zdravstvenog stanja.

Najbolji način da odagnate dilemu jeste da uradite test za trudnoću ili da posetite svog ginekologa.

Da li može da se dobije menstruacija ako sam trudna?

Kao što smo već napisali u gornjem delu teksta, ciklus tokom trudnoće ne postoji. Zbog toga nema ni menstruacije. 

Ipak, bez obzira na to, moguće je da dođe do krvarenja u trudnoći. Jedan od razloga, koji se javlja na samom početku trudnoće, je implantacijsko kravarenje, do koga dolazi kada se oplođena jajna ćelija usađuje u sluzokožu materice.

Ponekad može doći i do obilnijeg krvarenja, a kao razlog se obično prepoznaje prisustvo krvnog ugruška na unutrašnjem zidu materice.

U kasnijoj trudnoći je krvarenje je najčešće znak da je došlo do neke od komplikacija trudnoće. To može biti prevremeni porođaj ili odlubljivanje posteljice.

Šta je najvažnije na početku trudnoće 

Ukoliko vam kasni menstruacija i uradili ste test koji je pokazao pozitivan rezultat, sledeći korak je da zakažete pregled kod svog ginekologa.

Dok čekate termin, doktor će vas najverovatnije uputiti u to zašto je važno da odmah počnete da uzimate prenatalne vitamine, naročito folate. Naime, folati su jako važni u ranom periodu trudnoće, jer su od velike pomoći za pravilan razvoj neuronske cevi iz koje se kasnije razvija mozak, kičma i kičmena moždina. Zbog toga ginekolozi savetuju da se sa suplementacijom folatima otpočne već u periodu koji uključuje 12 nedelja pre začeća.

Veoma je važno da zakažete prvi pregled u trudnoći čim saznate da ste u drugom stanju, naročito ukoliko uzimate nešto od lekova ili boluje od neke hronične bolesti.

Ovaj pregled je prva stanica koja će vas odvesti u pravcu zdrave i uspešne trudnoće.

Saznajte više o značaju folata – Pregnatol Active Folate + Vit B12.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći – Pregnatol DHA.

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više