Cink u ishrani

Cink je mineral koji je neophodan kada govorimo o dobrom zdravlju. Zbog toga je veoma važno da ga unosimo dovoljno. Saznajte zašto je sve važan i koja hrana ga sadrži u najvećoj meri.

Cink u ishrani

Cink metaboliše hranljive materije, održava funkcionalnost imunskog sistema, popravlja oštećeno tkivo i potpomaže njegov rast.

Ovaj važan mineral učestvuje u funkciji preko 300 enzima u mnogim značajnim procesima. Zato je njegovo prisustvo u organizmu neophodno.

Pošto naše telo ne skladišti cink, neophodno je da se unosi svakodnevno, najbolje putem ishrane. Ukoliko ishranom, iz bilo kog razloga nije moguće obezbediti dnevnu preporučenu dozu, savetuje se dodatni unos putem suplemenata.

Zašto je cink u ishrani važan

Kao što smo već rekli, cink ima brojne značajne uloge.

Njegova imunološka funkcija je jedna od najvažnijih. Cink učestvuje u aktivaciji enzima koji u bakterijama i virusima (napadačima) razgrađuju proteine. On takođe ima uticaj i na aktivnost ćelija koje se bore protiv infekcije.

Cink utiče na mnoge procese koji su značajni na pravilan rast i zdrav razvoj deteta. Takođe, značajan je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, zdravlje kože i očiju, zarastanje rana, raspoloženje, kvalitet sna, razvoj mozga, proizvodnju testosterona…

Cink u ishrani – meso i jaja kao izvor

Meso je odličan izvor cinka. Najviše ga ima u crvenom mesu, ali je i sve drugo meso dobar izvor. Oko 100 grama govedine sadrži čak 4,8 mg cinka.

Osim što je bogato cinkom, meso je ujedno i odličan izvor proteina, gvožđa, vitamina B i kreatina.
Jaja su umeren izvor cinka, ali su od velike pomoći za postizanje dnevne preporučene doze cinka u ishrani. Jedno veliko jaje zadovoljava oko 5% .

Školjke i drugi plodovi mora su bogati cinkom

Školjke su zdrav i niskokaloričan izvor minerala cinka. Ostrige su naročito bogate. Jedna ostriga srednje veličine sadrži oko 5 mg cinka. Druge vrste sadrže manje cinka, ali su takođe dobar izvor.

Osim školjki cink u značajnoj količini sadže i rzličite vrsta rakova i račića, kao i jastozi. Ukolio ste trudni budite sigurni da su školjke dobro termički obrađene, kako biste izbegli rizik od trovanja.

Cink u ishrani – mahunarke kao izvor

Pasulj, grašak i sočivo su veoma često sastojci omiljenih obroka. Osim bogatstvom proteina, mogu se pohvaliti i cinkom.

Ipak, važno je da znate da ove mahunarke sadrže fitate, antinutrijente koji “ometaju” apsorpciju cinka, ali i drugih minerala. Zbog toga se cink iz mahunarki ne apsorbuje podjednako dobro kao iz mesa i drugih životinjskih proizvoda (meso, jaja, mlečni proizvodi).

Uprkos tome, grašak, pasulj i sočivo su odlični izvori cinka za vegetarijance i vegane.

Cink u semenkama i orašastim plodovima

Neke semenke su bolji izvor cinka od svih drugih. Naročito se ističu semenke konoplje, bundeve, susama, tikve, lana. Na primer, samo 3 supene kašike semenki konoplje zadovoljava oko 30% dnevnih potreba za cinkom kod odraslih.

Kikiriki, pinjoli, badem, indijski orah… Ukusni i zdravi, a poznati su još po tome što nam mogu obezbediti neophodan cink u ishrani.

Semenke i orašasti plodovi sadrže još i vlakna, zdrave masnoće, vitamine i minerale, pa su zbog toga sjajan dodatak zdravoj ishrani.

Cink u ishrani – mlečni proizvodi kao izvor

Mlečni proizvodi kao što su mleko i sir obezbeđuju mnoge značane nutritijente u ishrani. Među njima je i cink. Prednost unosa cinka iz mlečnih proizvoda je u tome što se on bolje apsorbuje i gotovo u potpunosti iskorišćava.

Tako na primer, 100 grama čedar sira zadovoljava oko 28% od dnevnih potreba za cinkom, dok čaša punomasnog mleka sadrži oko 9%.

Cela zrna žitarica

Konzumiranje celih zrna žitarica je veoma zdravo. Prema sprovedenim istraživanjima, to smanjuje rizik za pojavu gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja. Osim cinka, žitarice poput pšenice, pirinča, ovasa, sadrže i mnoge druge nutritijante – vlakna, vitamin B, magnezijum, gvožđe, fosfor, mangan, selen.

Ipak, cela zrna žitarice u odnosu na prerađena, baš kao i mahunarke, sadrže više fitata, što donekle ometa apsorpciju.

Neko povrće dopunjuje cink u ishrani

Generalno, voće i povrće su siromašni izvori cinka. Ipak neko povrće može obezbedite dodatni unos cinka, što je naročito važno za ljude koji ne jedu meso.

Krompir, kako običan, tako i slatki sadrže oko 1mg cinka na 100 g količine. Osim krompira kao izvor cinka možemo još navesti boraniju i kelj.

Crna čokolada kao izvor cinka

Možda iznenađujuće, ali crna čokolada sadrži dosta cinka.

Oko 100 grama čokolade sadrži oko 3,3 mg cinka. Ipak, ta količina čokolade sadrži i skoro 600 kalorija, pa osim što obezbeđuje hranljive materije, spada i u visoko kalorične namirnice.

Cink u sastavu preparata za primenu kod prehlade i gripa

Cink igra važnu ulogu kada se obolimo od virusne respiratorne infekcijama. Kao što smo na početku teksta naveli, on učestvuje u aktivaciji enzima koji u bakterijama i virusima (napadačima) razgrađuju proteine. Značajan je i njegov uticaj na aktivnost ćelija koje se bore protiv infekcije.

Zbog toga je cink veoma često nalazi u sastavu preparata za prehladu i grip.

Saznajte više:
Cink u sastavu preparata Viranto forte i Viranto Adults.

Cink u sastavu preparata za jačanje imuniteta

Zbog značajne imunološke uloge važno je da se cink unosi svakodnevno u preporučenoj dozi. Zato dnevna doza sirupa za prirodno jačanje imuniteta, Bimunal Imuno sadrži preporučenu dozu cinka.

https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc#TOC_TITLE_HDR_12

Da li znate