Bronhitis kod dece
simptomi i lečenje

Bronhitis kod dece se veoma često javlja kao uobičajena komplikacija prehlade ili neke druge virusne respiratorne bolesti. Saznajte kako da prepoznate simptome i kako se sama bolest leči.

Bronhitis kod dece – simptomi i lečenje

Bronhitis je zapaljensko oboljenje, upala bronhija, malih cevčica koje iz dušnika vode u pluća. U odnosu na tok i dužinu bolesti, bronhitis se javlja kao akutni i kao hronični.

Bronhitis simptomi

Kašalj je najuobičajeniji simptom bronhitisa. Njega prate povišena temperatura, grlobolja, malaksalost, bolni mišići, težina u grudnom košu.

Suv kašalj se obično javlja na samom početku bolesti, a kako dani odmiču on postaje sve zreliji. Takođe sve je više šlajma. Veoma često kašalj se zadržava i nekoliko sedmica nakon ozdravljenja.

Simptomi bronhitisa:
● kašaljanje,
● produkcija sekreta (šlajma) u disajnim putevima,
● malaksalost i zamaranje,
● osećaj gubitka vazduha i kratak dah,
● povišena temperatura i blaža groznica,
● nelagodnost i težina u grudnom košu.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis se veoma često javlja kod dece koja svakodnevno idu u vrtić ili u školu. Štaviše, akutni bronhitis je jedna od najčešćih komplikacija prehlade ili neke druge virusne respiratorne bolesti, koje se veoma lako prenose među decom u kolektivima.

Simptomi obično traju 7 do 10 dana. Veoma često, nakon ozdravljenja, kašalj se zadržava i nekoliko nedelja.

Hronični bronhitis

Do hroničnog bronhitisa dolazi mnogo ređe. Dijagnoza se postavlja tek nakon nekoliko godina u kojima su simptomi prisutni bar tri meseca.

Bronhitis obično postaje hroničan zbog dugotrajnog izlaganja i udisanja nekih toksičnih materija. To može biti duvanski dim, toksične materije zagađivači vazduha…

Hronični bronhitis je ozbiljan zdravstveni problem, a veoma često se javlja kod dugogodišnjih pušača.

Bronhitis kod dece

Bronhitis kod dece se obično javlja tokom sezone virusnih respiratornih infekcija. To je period hladnijeg dela godine koji u našim krajevima podrazumeva mesece od oktobra do marta, odnosno tokom jeseni i zime. Akutni bronhitis se obično javlja kao posledica virusne infekcije koju izazivaju rinovirusi, adenovirusi i virus parainfluence.

Veoma često do komplikacije u vidu akutnog bronhitisa dolazi zbog nekoliko uzastopnih prehlada, koje su posledica oslabljenog imuniteta.

Bronhitis lečenje

Virusne infekcije se ne leče antibioticima. Preporučuje se mirovanje, povećan unos tečnosti, spavanje na uzdignutom uzglavlju kako bi se olakšalo iskašljavanje šlajma, održavanje higijene nosa.

Preparati koje sadrže prirodne aktivne sastojke ublažavaju simptome i skraćuju trajanje bolesti. Viranto fortesa pelargoniumom i crnom zovom se primenjuje kod kašlja, grlobolje i upale sluzokože gornjih disajnih puteva.

Ekstrakt pelargoniuma je prirodni sastojak za tretman akutnog bronhitisa, što je potvrdilo Evropsko respiratorno društvo. U Nemačkoj je ekstrakt pelargoniuma registrovan sa zvaničnom indikacijom za akutni bronhitis.

Viranto forte je najdelotvorniji ako se primeni što pre, najbolje u prva dva sata od pojave simptoma.

Za decu stariju od 12 godina, kao i za odrasle preporučujemo Viranto adults u kapsulama.

Koliko dugo traje bronhitis

Akutni bronhitis obično traje 7 do 10 dana. Međutim, kašalj može potrajati znatno duže, pa čak i nekoliko nedelja. Ukoliko dete duže vreme ima tegobe i njegovo opšte stanje se ne poboljšava, savetuje se pregled i poseta pedijatru radi provere da li je došlo do bakterijske superinfekcije.

Jačanje imuniteta i bronhitis kod dece

Jači imunitet smanjuje mogućnost za komplikaciju virusne infekcije i pojavu bronhitisa. Zbog toga je značajno da se deca zdravo i kvalitetno hrane, dovoljno spavaju i provode dosta vremena napolju u fizičkoj aktivnosti.

Preparat za prirodno jačanje imuniteta Bimunal Imuno je sirup za prirodno jačanje imuniteta, potpuno jedinstvenog sastava.

Bimunal Imuno sadrži provereno delotvorni ekstrakt ploda crne zove kao i baobab, tzv. super voćku. Baobab sadrži izuzetno visoku količina prirodnih nutritijenata – vitamina, minerala i prebiotika (prirodnih vlakana). Baobab je izuzetno bogat vitaminima C, D, A, E, B kompleksa, kao i mineralima: kalcijum, magnezijum, cink, kalijum i gvožđe.

Kontinuirana primena sirupa se preporučuje:
• za vreme sezonskih infekcija – prehlade, gripa, virusnih infekcija;
• nakon primene antibiotika;
• pre polaska dece u obdanište ili u školu;
• prilikom boravka dece u kolektivima tokom sezonskih infekcija.

Da li znate

Cink u ishrani

Cink u ishrani

Cink je mineral koji je neophodan kada govorimo o dobrom zdravlju. Zbog toga je veoma važno da ga unosimo dovoljno. Saznajte zašto je sve važan i koja hrana ga sadrži u najvećoj meri.

Saznaj više