Bol u grlu kod dece

Bol u grlu kod dece je jedna od najčešćih manifestacija virusne infekcije gornjih disajnih organa.

Bol u grlu kod dece

Mala deca često ne umeju da kažu šta ih muči, ali odbijanje hrane, kao i pravljenje karakteristične grimase koja pokazuje da dete trpi neprijatnost prilikom gutanja, može navesti roditelje da pomisle da dete boli grlo.

Bol u grlu se kod dece najčešće javlja usled virusne infekcije. Podaci iz prakse pokazuju da je oko 85% svih virusnih infekcija kod dece faringitis i rinofaringitis, odnosno upale grla.

Zašto se javlja bol u grlu kod dece

Gušobolja se kod dece javlja najčešće kao posledica neke infekcije – mnogo češće virusne nego bakterijske. 

Važno je da se utvrdi da li je u pitanju bakterijska infekcija, jer ona zahteva drugačije lečenje od virusne, obično primenom antibiotika. Prilikom pregleda lekar će najpre utvrditi ima li sumnje da je u pitanju bakterijska infekcija, a nakon toga ukoliko je potrebno, najverovatnije to i proveriti uzimanjem i analizom brisa grla. 

Ukoliko je u pitanju uobičajena sezonska virusna infekcija koja izaziva bol u grlu, bris verovatno neće biti neophodan. 

Upotreba antibiotika za bol u grlu

Na osnovu dokaza studija koje predstavlja Cochrane*, sa primenom antibiotika treba sačekati 2 do 3 dana. 

Studije su ispitivale postignute rezultate u lečenju kod tri grupe pacijenata – u slučajevima kada je antibiotik prepisan odmah, kada je njegovo davanje odloženo i kada uopšte nije prepisan za respiratornu infekciju gornjih disajnih puteva.

Rezultati ispitivanja su pokazali da nije bilo razlike u stopi komplikacije kod sve tri grupe.

Čak iako je praćen povišenom temperaturom, bol u grlu nije znak da dete treba lečiti antibiotikom. Zapravo, bol u grlu kod dece je jedan od vodećih povoda za nepotrebnu primenu antibiotika. 

Postoji niz štetnih posledica po zdravlje deteta, ukoliko se antibiotik upotrebljava nepotrebno:

Prevencija komplikacija 

Sa primenom antibiotika i praćenjem razvoja bolesti kod deteta, prema preporukama i rezultatima istraživanja, treba sačekati 2 do 3 dana. 

Kao jak antivirotik i prirodni antibiotik, Viranto forte sa pelargoniumom u sastavu sprečava moguće komplikacije virusne infekcije i umanjuje mogućnost za nastajanje bakterijske superinfekcije.

Primena Virante Forte odmah po pojavi prvih simptoma, u prva dva sata, omogućava da se dete prati dva do tri dana, da se zaštiti od mogućih bakterijskih infekcija i da se izbegne nepotrebna upotreba antibiotika.

Viranto Forte  je efikasan kod streptokoknih infekcija koje se ponavljaju. Antibakterijsko delovanje pelargoniuma je dokazano na sojevima Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenza, koji su česti uzročnici bakterijskih respiratornih infekcija.

Virusne infekcije 

Virusne infekcije koje izazivaju bol u grlu kod dece uzrokuju brojni virusi. To su adenovirusi, rinovirusi, Herpes simplex virus, Epstein-Barrov virus, virus influence ili parainfluence, enterovirusi, koronavirusi…

Bol u grlu kod dece – lek

Terapija virusom izazvanog bola u grlu se sprovodi sa ciljem ub­lažavanja simptoma i prevencije komplikacija. Lečenje zavisi od epidemioloških činilaca, znakova i simptoma bolesti, kao i od rezultata laboratorijskog i mikrobiološkog testiranja. 

Preporučuju se mere koje podrazumevaju mirovanje, rehidraciju, ispiranje grla, ublažavanje bolova.

Roditelji često, uplašeni simptomima kada se javi bol u grlu kod dece, žele da iz ordinacije izađu sa rešenjem, najčešće receptom za antibiotik. Kao adekvatnije i delotvornije rešenje za virusnu infekciju sada se preporučuje Viranto forte, sa pelargoniumom u sastavu, koji ima klinički dokazano dejstvo na viruse.

Viranto forte sa pelargoniumom u sastavu je prirodni lek koji efikasno deluje kod upale grla. Zahvaljujuću pelargoniumu u svom sastavu, Viranto forte ima i antivirusno i antibakterijsko svojstvo. 

Mnogobrojne kliničke studije su dokazale antivirusno delovanje pelargoniuma koje on ispoljava pre, ali i nakon što virus uđe u ćeliju. Kako je pokazano, on sprečava vezivanje virusa za proteinski receptor na ćeliji, a ukoliko virus uđe u ćeliju on deluje tako što sprečava njegovu replikaciju.


Bol u grlu kod dece i drugi simptomi

Drugi simptomi virusne infekcije su gotovo uvek udruženi sa gušoboljom, kada se dete razboli. Obično se javljaju povišena temperatura, kašalj, curenje iz nosa, a može doći i do stomačnih tegoba.

I ovi simptomi se, baš kao i bol u grlu, povlače u roku od nekoliko dana, kako se imuni sistem deteta bori sa infekcijom. *baza relevantnih medicinskih studija i straživanja

https://www.cochrane.org/CD004417/ARI_delayed-antibiotic-prescriptions-respiratory-tract-infections

vesti