Beta HCG u trudnoći

Takozvani hormon trudnoće, Beta HCG počinje da proizvodi placenta kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice. Saznajte kako pomoću njega možete otkriti da li ste trudni.

Beta HCG u trudnoći

Niste sigurni da ste trudni? Uradite kućni test za utvrđivanje trudnoće. Na osnovu nivoa hormona Beta HCG-a u urinu on će vam dati odgovor. Ujedno, to je hormon koji se popularno naziva hormon trudnoće i pomoću koga se najčešće potvrđuje da ste ostali u drugom stanju.

Pun naziv Beta HCG-a je humani horionski gonadotropin. Za njegovo lučenje je zaslužna placenta (posteljica), a ona to počinje da čini kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice.

Beta HCG izuzetno brzo prodire u krv i urin. Osim za utvrđivanje trudnoće dijagnostički se koristi i za praćenje njenog daljeg toka.

Kućni test za trudnoću detektuje Beta HCG

Veoma popularni i iznad svega praktični, kućni testovi za trudnoću sadrže određene reagense koji kada dođu u kontakt sa urinom detektuju da li je prisutan povišen nivo ovog hormona. Na taj način se pomoću njih utvrđuje postojanje trudnoće.

Beta HCG u krvi 

Kao što smo već rekli, osim u urin, Beta HCG na samom početku trudnoće odmah prodire i u krv. Analizom krvi u laboratoriji, takođe se može utvrditi da li ste trudni. Osim toga, analizom krvi se može utvrditi i koje su tačne vrednosti ovog hormona. Ovaj podatak je veoma važan doktorima, jer na osnovu njega oni mogu zaključiti da li se trudnoća pravilno razvija, ali i koliko tačno ste dugo već u drugom stanju.

Šta je važno na početku trudnoće

Zdravi stilovi života, prvenstveno zdrava ishrana, bogata svim značajnim nutritijentima, je ono što je izuzetno važno već na samom početku trudnoće.

Ishod mnogih značajnih razvojnih faza zavisi od snabdevenosti majčinog organizma određenim hranljivim materijama. Folati su izuzetno važni za ceo tok trudnoće, a naročito na samom njenom početku. Zbog toga se povećan unos putem ishrane i obavezna dodatna suplementacija savetuje i u periodu koji prethodi trudnoći, u trajanju od tri meseca.

Takođe, veoma su značajne i omega-3 masne kiseline, koje se veoma retko unose u preporučenoj dozi putem ishrane.

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnh kiselina u trudnoći.  

Šta doktorima govori Beta HCG

Beta HCG ne govori dijagnozu neke bolesti, ali doktorima njegove vrednosti mogu biti značajne, kada govorimo o donošenju nekih zaključaka.

Na osnovu vrednosti Beta HCG-a vaš doktor može utvrditi da li trudnoća ide željenim tokom, odnosno da li se beba pravilno razvija.

Ono što on može saznati jeste da li je došlo do vanmaterične ili molarne trudnoća i da li postoji rizik od pobačaja. 

Očekivane vrednosti hormona Beta HCG

Beta HCG vrednosti su niske kada nema trudnoće. Njegove vrednosti ne prelaze 10 mIU/ml, ponekad čak ni 5 mIU/ml. 

Nivo hormona Beta HCG na samom početku trudnoće raste rapidno. Ukoliko se trudnoća pravilno razvija, očekivano je da nivo bude duplo veći svakog drugog dana. Nivo raste kako trudnoće napreduje.

Najviši nivo Beta HCG dostiže u periodu između devete i dvanaeste nedelje trudnoće. Nakon tog perioda nivo hormona počinje da opada.

Pogledajte tabelu očekivanih vrednosti Beta HCG-a tokom trudnoće:

Nedelja trudnoćeBeta HCG mIU/ml
3. nedelja5 – 50
4. nedelja5 – 426
5. nedelja18 – 7 340
6. nedelja1 080 – 56 500
7. – 8. nedelja7 650 – 229 000
9. -12. nedelja25 700 – 288 000
13. – 16. nedelja13 300 – 254 000
17. – 24. nedelja4 060 – 165 400
25. – 40. nedelja3 640 – 117 000

Nivo Beta HCH hormona kod blizanačke trudnoće 

Veoma visok nivo “hormona trudnoće” za period trudnoće može ukazivati na blizanačku ili višeplodnu trudnoću. Doktorima koji prate početak trudnoće nakon vantelesne oplodnje, ove vrednosti zbog toga mogu biti izuzetno korisne.

Tvoje je vreme – saznajte više

Za uspešnu pripremu i zdravu trudnoću – Pregnatol Active Folate + Vit B12

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA

Izvori:

pregnancybirthbaby

verywellfamily

Da li znate?

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

Saznaj više
Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Saznaj više