Akutni bronhitis ili pneumonija
kako pravimo razliku?

Iako imaju slične simptome, akutni bronhitis i pneumonija se ne leče na isti način. Saznajte kako razlikujemo ove dve bolesti.

Akutni bronhitis ili pneumonija – kako pravimo razliku?

I akutni bronhitis i pneumonija (upala pluća) su respiratorne bolesti donjih disajnih puteva. Zbog toga što su im simptomi jako slični, ponekad ih je teško razlikovati. Postavljanje prave dijagnoze je od ključne važnosti za lečenje.

Akutni bronhitis se često javlja nakon prehlade ili druge virusne upale gornjih disajnih puteva. Bronhitis je upala bronhija, malih cevčica koje iz dušnika vode u pluća. Simptomi koji se javljaju usled akutnog bronhitisa su kašalj, povišena temperatura, bol u grlu, bol u mišićima, malaksalost, osećaj težine u grudnom košu. Kašalj koji se javlja na početku bolesti je suv. Vremenom postaje “zreliji” i sadrži sve veće količine šlajma. Akutni bronhitis obično traje 7-10  dana, ali kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.

Upala pluća, odnosno, pneumonija ima gotovo iste simptome. Razlika je u tome što ona zahvata plućna krila. Najčešće je neophodno lečenje antibioticima. Usled bolesti često dolazi do većeg gubitka na težini. 

Dijagnozu lekar postavlja na osnovu fizikalnog pregleda, biohemijske analize i drugih parametara krvne slike, među kojima je i važan biohemijski parametar, CRP.

Kako lečiti akutni bronhitis

Pelargonium je prirodni lek koji je, zahvaljujući mnogim kliničkim dokazima u zemljama zapadne Evrope registrovan i odobrena mu je zvanična indikacija za terapiju akutnog bronhitisa.

Kliničke studije su potvrdile da rana primena ekstrakta pelargoniuma koji se nalazi i u sastavu sirupa Viranto Forte:

Viranto i strpljenje - prirodno rešenje

Da li znate?

28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

Saznaj više
27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

Saznaj više