35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

35. nedelja trudnoće

Ako ste i vi u 35. nedelji trudnoće, čitate prave redove. Neke mame se u ovom periodu mogu osećati blago nervozno zbog toga što im se čini da toliko toga nisu obavile, a da se porođaj veoma brzo bliži. Druge pak trudnice se mogu osećati kako vreme do porođaja nikako da prođe. U svakom slučaju, pokušajte da vas ta razmišljanja i osećaji ne stresiraju preterano. Beba će doći baš onda kada bude bila spremna, a sasvim je sigurno da vam neće proverevati da li ste precrtali svaku stavku sa liste obaveza. Ukoliko ste pripremili bezbedno mesto na kome će beba da spava, pakovanje pelena i auto sedište, znajte da ste za početak spremni.

U narednih nedelju do dve dana, možete očekivati testiranje na prisustvo bakterija Streptokoka B grupe. Uzorak se uzima sa vaginalnog i rektalnog područja. Prisustvo ovih bakterija je sasvim uobičajeno, ali može biti štetno za bebu. Ipak, nema razloga da brinete. Ukoliko ste pozitivni, tokom porođaja će vam dati antibiotike, koji će zaštiti bebu.

Koliko je velika beba u 35. nedelji trudnoće

Beba je sada velika kao veliki struk mladog luka. Njena težina raste svakog dana, a sada je oko 2.4 kg. Što se tiče dužine, beba je dugačka oko 46 cm. Još samo malo… grama, centimetara i dana… i beba stiže.

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Ako se nalazite u 35. nedelji trudnoće, to znači da ste trudni osam meseci. Za samo dve nedelje ulazite u deveti mesec. To će biti poslednji mesec trećeg trimestra.

Kako napreduje beba

Bebin sluh je sada potpuno razvijen.Verovatno primećujete kako se ponekad trgne na veoma glasan zvuk ili spokojno umiri “prisluškujući” vaš razgovor sa nekim. Ako nosite bebu muškog pola u ovom periodu su se njegovi testisi već spustili na svoje mesto. Kladimo se da vam ovo nije palo na pamet.

Simptomi u 35. nedelji trudnoće

Kako odmiče i pretposlednji mesec trudnoće, verovatno ćete imati iskustva sa sledećim simtomima:

Često uriniranje – Iako bešika može da primi i do litar tečnosti, ona nas obično alarmira da odemo u toalet već kada sakupi 400 ml. E sad, u trudnoći ta računica nije baš tako jednostavna. Beba svojom veličinom i težinom pritiska bešiku, pa se signal za odlazak u toalet javlja mnogo češće. Ipak, to nije razlog da ne unosite preporučenu dnevnu dozu vode. Ne zaboravite, dehidracija doprinosi riziku od prevremenog porođaja.

Konstipacija – Već smo ranije pisali više puta, ali ponavljamo: Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte vodu, šetajte. Ukoliko su vaše tegobe vezane za ovaj simptom veoma teške, posavetujte s sa svojim ginekologom. 

Bolovi u predelu kukova i karlice – Dok se suočavate i sa ovom neprijatnošću, gledajte svetlu stranu. To se vaše telo priprema da donese bebu na svet. Vaši ligamenti se opuštaju, kako bi beba mogla što lakše da izađe. 

Brakston Hiks kontrakcije – U 35. nedelji trudnoće se ovaj simptom može dodatno intenzivirati. Prosto je neverovatno koliko stomak u trenucima postaje tvrd. Pripazite na kontrakcije kada se jave. Odmarajte i pijte dovoljno vode.

Da li je normalno da ste stalno umorni u 35. nedelji trudnoće

Niste jedina trudnica koja je u 35. nedelji trudnoće stalno umorna. Budite sigurni u to. Tome najviše doprinose svi gore navedeni simptomi. Nedostatak sna i odmora se nadovezuje i pogoršava stanje umora. Probajte da ugrabite svaki trenutak za odmor. Iskoristite svaku priliku da sednete i podignete noge. Ako imate priliku, odremajte. 

Znaci porođaja u 35. nedelji trudnoće

Možda je sada pravi trenutak da zajedno pregledamo znake trudnoće. Oko 11% trudnica doživi prevremeni porođaj u 35. nedelji trudnoće. Ukoliko nosite blizance, vi ste bliži vremenu koje se smatra terminom porođaja. Znaci prevremenog porođaja su: pucanje vodenjaka, bolne kontrakcije, pojava kontrakcija u ravnomernim vremenskim razmacima.

Saveti za 35. nedelju trudnoće

Do sada verovatno znate napamet skoro sve savete. Ipak, ponovimo ih!

Hranite se zdravo – Tokom cele trudnoće ste se trudili da se hranite zdravo, kako bi svojoj bebi obezbedili sve što je neophodno za zdrav rast i razvoj. Ipak ponekad je teško putem ishrane izbalansirati i uneti baš sve što je potrebno trudnici i bebi. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate. Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži DHA koje potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Spakujte torbu za porodilište – Pretpostavljamo da ste ovo već davno uradili. U slučaju da niste, sada je trenutak.

Jedite više salate – Ovo je odličan način da unesete veoma potrebna dodatna vlakna u ishranu, da biste sprečili konstipaciju. Izbor povrća koje može da se jede sirovo je ogroman, pa birajte prema svom ukusu. Preporučuju se i voćne salate. 

Podsetnik za 35. nedelju trudnoće

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-35.aspx

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-35/#anchor-tabs

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/35-weeks-pregnant

Da li znate?

34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više
33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće

Ako se još uvek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gde je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedelji trudnoće očekuje još neki fenomen!

Saznaj više