34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

34. nedelja trudnoće

Čini vam se da vam stomak ne može biti veći. Ne zavaravajte se. U narednom periodu beba nastavlja intenzivno da dobija na masi. Šta vi možete da uradite? Nastavite da brojite njene pokrete i obratite pažnju na Brakston Hiks kontrakcije.

Kako i zašto se broje bebini pokreti?

Brojanje i praćenje bebinih pokreta se preporučuje u kasnijoj trudnoći, odnosno od početka trećeg trimestra. Zašto je to važno? Da biste na vreme uočili ukoliko dođe do bilo kakvih promena u bebinoj aktivnosti. Brojanje pokreta se preporučuje i pre trećeg trimestra ukoliko je trudnoća visokorizična. Evo načina: Izmerite koliko je vremena potrebno da beba napravi 10 pokreta. Sve se računa –  šutiranje, istezanje, ritanje. Većina budućih mama izbroji i do 10 pokreta u roku od 30 minuta. Brojanje pokreta ponavljajte svakog dana, uvek u isto doba. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu, obavestite svog ginekologa.

U 34. nedelji trudnoće su bebe mnogo mršavije u odnosu na to kako će izgledati kada se budu rodile u terminu. Većina prevremeno rođenih beba u 34. nedelji trudnoće budu sasvim zdrave. Samo im je potrebno da provedu malo više vremena na intenzivnoj nezi.

Beba sada jasno čuje vaš glas i “prisluškuje” sve razgovore koje vodite. Ukoliko joj pevate neku uspavanku, stručnjaci kažu da ona može da prepozna melodiju kada je čuje nakon rođenja. I samo da znate, bebi neće smetati čak i ako niste previše nadareni za pevanje.

Koliko je velika beba u 34. nedelji trudnoće

Bebina težina je sada oko 2 kilograma, a od glave do pete je dugačka oko 45 cm. Mogli bismo da je uporedimo sa veličinom muskatne tikve, što priznaćete, uopšte nije malo.

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

U 34. nedelji trudnoće vi ste već u drugoj polovini osmog meseca. Naravno, to je treći trimestar. Još samo oko šest nedelja do velikog dana!

Kako napreduje beba

Beba je skoro spremna. U ovom trenutku ona izgleda gotovo isto kako će izgledati kada se bude rodila u terminu, samo što sada ima mnogo manje masnoće. Mršavija je. Bebini nokti su formirani. Koža je sve zategnutija i glatkija. U svakom trenutku dobija sve više masnih naslaga i težine. Priprema se za dolazak na svet. A to će se desiti uskoro!

Simptomi u 34. nedelji trudnoće

Simptomi koje u ovom periodu trudnoće imate priliku da iskusite su prilično tipični za kasnu trudnoću. Ako ih nabrajmo, rizikujemo da zvučimo kao pokvarena ploča, ali šta je tu je. Simptomi koje možete očekivati u 34. nedelji trudnoće su sledeći:

Zamućen vid – Hormoni, višak tečnosti, nespavanje. Sve to mogu biti uzroci ovog neočekivanog simptoma. Ukoliko je ovaj simptom praćen otečenošću, glavoboljom i veoma brzim dobijanjem kilograma, to može ukazivati na preeklampsiju. U tom slučaju se obavezno obratite svom ginekologu.

Umor – Iscrpljujuće je nositi toliku težinu. Još više je iscrplujuće nedovoljno spavati. Pa nije ni čudo što ste stalno umorni.

Konstipacija – I sa ovim simptomom ste verovatno već upoznati. I dalje je od pomoći ishrana bogata vlaknima, dovoljan unos vode i šetnja.

Hemoroidi – Konstipacija i hemoroidi često idu zajedno. Dodatno, na njihovu pojavu utiče i težina beba koja pravi pritisak na rektum. Kako biste olakšali probleme sa hemoroidima, probajte da regulišete probavu i rešite problem konstipacije.

Otečeni zglobovi i stopala – Kad god imate priliku sedite i podignite stopala.

Pritisak u abdomenu – Kako se beba priprema za porođaj i spušta se naniže, možda ćete osetiti pritisak koji će vas terati da češće urinirate.

Brakston Hiks kontrakcije – U 34. nedelji trudnoće sasvim je normalno da imate osećaj grčenja materice. To se vaše telo priprema za veliki dan. Imajte u vidu da su ove, lažne kontrakcije bezbolne. Ukoliko osetite bol, primetite vaginalno krvarenje i pojavi se bol u donjem delu leđa, to mogu biti znaci prevremenog porođaja.

Da li je bezbedno da se beba rodi u 34. nedelji trudnoće

Veoma ste blizu porođaja, ali još uvek nije pravo vreme. Svaki porođaj pre 37. nedelje trudnoće se smatra prevremenim. Ipak, čak iako bi se sada rodila beba ima velike šanse da bude jaka i zdrava kao i bebe rođene “u terminu”. Prevremeno rođene bebe ostaju dosta duže na nezi u bolnici, pre nego što bude sasvim bezbedno da idu kući.

Saveti za 34. nedelju trudnoće

Još samo nekoliko nedelja i svi neželjeni simptomi će biti samo prošlost. Pred vama su saveti koji će vam pomoći da svoju dobrobit i zdravlje stavite na prvo mesto.

Preskočito so – Stopala su vam sigurno već dovoljno otečena. Ne pogoršavajte stanje dodatnim unosom soli.

Pijte vode, a nakon toga pijte vodu – Kao što smo ranije već pisali, voda je najbolji pomoćnik trudnici kada govorimo o većini neprijatnih simptoma – konstipaciji, hemoroidima, Brakston Hiks kontrakcijama. Da baš tako – dehidracija može uticati na češću pojavu ovih kontrakcija.

Ne zaboravite nadoknadu važnih nutrutijenataPregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata koji obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta. Nutritijenati su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja.Namenjen je trudnicama i dojiljama, a primena se savetuje tokom cele trudnoće i perioda dojenja.

DHA je važna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka: 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu čini DHA, dok u retini ona čini 93% od ukupnih omega-3 masnih kiselina. Čak 60% strukture mozga čine masti, a 25% tih masti je upravo DHA. Kao izuzetno važna strukturna komponenta, DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga. Najintenzivniji rast mozga bebe dešava se u poslednjem trimestru trudnoće i u prvih godinu dana života. Pregnatol DHA sadrži DHA koje potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Podsetnik za 34. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/34-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-34.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće

Ako se još uvek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gde je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedelji trudnoće očekuje još neki fenomen!

Saznaj više