30. nedelje trudnoće

Bebini pokreti su sve više ograničeni, jer je sve manje prostora. Iako je ona svakom danom sve jača, prostor joj ne dozvoljava da se “razmaše”. Ali vi definitivno osećate njenu snagu, naročito kada počne da gura laktovima.

30. nedelje trudnoće

Ovih dana možete osetiti malo češće pojavu lažnih, Barakston Hiks kontrakcija. To vaša materica vežba, pripremajući se za veliki dan porođaja. Ukoliko se pitate na šta tačno mislimo, to je ritmično zatezanje i opuštanje stomaka. Probajte da se opustite i/ili promenite položaj tela. Ako i nakon toga ne prestaju, obavezno pozovite svog doktora.

Ukoliko odjednom imate potrebu da sve organizujete, znajte da je taj poriv sasvim prirodan i popularno ga zovemo “gnežđenje”. Potpuno je opravdano što želite da sve bude spremno kada budete doveli bebu kući, pa zbog toga ulažete napor da to i ostvarite – kupujete sve što je neophodno i uređujete bebin prostor, možda i previše detaljno. Nemojte se iscrpljivati i postavljati sebi previše zahteva. Imate još uvek sasvim dovoljno vremena.

Koliko je velika beba u 30. nedelji trudnoće

U 30. nedelji trudnoće beba pomalo usporava rast, ali zato ubrzava sa dobijanjem mišića i masnih naslaga, pa joj je težina iz dana u dan sve veća. Sada je dugačka oko 40 cm, a teška oko 1.3 kg. Možemo da je uporedimo sa veličinom glavice kupusa.

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Vi ste sada još uvek u sedmom mesecu trudnoće, a to je treći trimestar. Još samo desetak nedelja do porođaja. 

Treći trimestar obuhvata sedmi mesec trudnoće koji traje od 28. do 31. nedelje, osmi mesec trudnoće koji traje od 32. do 35. nedelje i deveti mesec trudnoće koji traje od 36. do 40. nedelje.

Kako napreduje beba

Voleli biste da možete da zavirite i vidite bebu u ovom trenutku? Zanimljiva zamisao. Kada biste stvarno mogli, videli biste preslatki fetus, koji skoro da izgleda kao pravo novorođenče. U 30. nedelji trudnoće, beba na glavi ima baš dosta kose, a oči su joj širom otvorene i njima polako razaznaje svet oko sebe. Za sada je to svet vaše materice, ali za početak sasvim dovoljno. Bebini noktići nastavljaju da ojačavaju, a ona svojim prstićima usavršava hvatanje, vežbajući to sa pupčanom vrpcom i svojim stopalima.


Simptomi u 30. nedelji trudnoće

Vaši snovi mogu postati još čudniji, ako upšte uspevate da spavate. Kao što smo već ranije pisali, nesanica je rezultat rada hormona, nemogućnosti pronalaženja udobnog položaja ali i isčekivanja i neizvesnosti vezanih za porođaj. Dobronameran savet: organizujte test vožnju do porodilišta i izmerite koliko vam je vremena  za nju potrebno. Možda ćete nakon toga prestati da sanjate da se porađate u kolima. Pred vama su i ostali uobičajeni, ali ne i nepoznati simptomi za 30. nedelju trudnoće.

Gorušica – Ukoliko vas muči gorušica, obratite pažnju na to koja hrana je izaziva. Najčešće je to masna, začinjena, kisela i teška hrana. Izbegavajte je, naročito u večernjim satima pred spavanje. Takođe, prošetejte nakon obroka ili sedite neko vreme. Nikako nemojte odmah da legnete.

Problemi sa spavanjem – Ukoliko se i vi nalazite u začaranom krugu neispavanosti što zbog misli koje vas muče, što zbog poteškoća u pronalaženju udobnog položaja, mora da ste u drugom stanju. Šalu na stranu, neispavanost vodi ka konstatnom umoru, zbog čega vam može biti sve teže da progurate dan.

Oticanje – Umereno oticanje je sasvim očekivano u 30. nedelji trudnoće. Obično se situacija popravi kada odmorite stopala u podignutom položaju.

Gubitak daha – Osećate pritisak na plućima? Ne, to vam se ne pričinjava. Beba raste, materica se širi, pritisak je sve veći. Ovaj simptom nije nov, ali je sve izraženiji kako trudnoća odmiče. Očekujte olakšanje najranije od 33. nedelje kada beba bude počela da se spušta pripremajući se za porođaj.

Kako se osećate

U 30. nedelji trudnoće se vraćaju mnogi davno zaboravljeni simptomi trudnoće. Opet primećujete nagle promene raspoloženja, a tu je i često mokrenje. Ali kada pomislite na to da ste na samo desetak nedelja od porođaja, raspoloženje vam se odmah popravi. Odmarajte što više možete i brinite o svom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Preporučujemo:

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

U kom položaju je beba u 30. nedelji trudnoće

Beba je najverovatnije već okrenuta glavom nadole. Iako možda mislite da joj je neudobno i da nema dovoljno prostora, nema razloga za brigu. Ona još vek ima sasvim dovoljno prostora da se pokreće unaokolo. Kako prolaze dani i nedelje, postajaće sve tesnije.


Saveti za 30. nedelju trudnoće

Deset nedelja do kraja! Primetićete kako vam vreme istovremeno prolazi i brzo i sporo. Kako je to moguće? Ukoliko ste u fazi panike i straha od porođaja vreme će prolaziti brzo, a ukoliko ste u fazi nestrpljivog isčekivanja prolaziće sporo. Eto kako!

Nosite udobnu obuću – Poslednji trimestar trudnoće nije baš neko vreme za prikazivanje vaših ličnih modnih sklonosti. Udobnost bi trebalo da vam je na prvom mestu.

Budite spremni – Možda će vam se činiti da je suviše da rano da pripremite torbu za porodilište, ali ipak je bolje da budete spremni. Pakovanje torbe može biti i zabavna aktivnost koja će vam zaokupiti misli na neko vreme. 


Podsetnik za 30. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/30-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-30.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više