18. nedelja trudnoće

Ako do sada već niste osetili bebine pokrete, sada ste na korak do tog jedinstvenog doživljaja. To ne znači da je beba do 18. nedelje trudnoće bila mirna, već da je sada postala toliko velika i snažna da je možete osetiti. Pročitajte šta sve beba radi u stomaku kada vi osećate njene pokrete.

18. nedelja trudnoće

Ako se pitate šta beba radi u stomaku, odgovor je – mnogo toga. Ona sada zna da izvede baš dosta “trikova”. Beba štuca, guta plodovu vodu, zeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali cirkuzant.

U 18. nedelji, vi ste skoro stigli do polovine trudnoće. Sada se javljau i neki novi simptomi. Pripremajte se polako i za ultrazvučni pregled u 20. nedelji, jer to će biti pravi doživljaj. I ne zaboravite da spavate na boku. Beba je otežala i velika pa u drugim položajima može pritisnuti vaše krvne sudove koji dovode krv do nje.

Koliko je velika beba u 18. nedelji trudnoće

Beba je još porasla i sada ima oko 14 cm i teška je oko 190 grama. Ako bismo hteli da je uporedimo sa veličinom nekog voća, rekli bismo da je sada veličine grejpfruta. 

Koji je to mesec trudnoće

Vi ste sada trudni puna četiri meseca i ušli ste u peti mesec. 18. nedelja trudnoće je prva nedelja petog meseca trudnoće. Pogledajte kalendar trudnoće.

Simptomi u 18. nedelji trudnoće

Iako ste možda mislili da su svi super neprijatni simptomi trudnoće ostali u prvom trimestru, moramo da vas razočaramo. Verujemo da vam neće biti zabavna otečena stopala i šake, grčevi u nogama i krvarenje iz nosa. Takođe, u ovom periodu trudnoće se može javiti pojačan stres i neprijatnost tokom noći. Pred vama su simptomi koje možete očekivati u 18. nedelji trudnoće.

Otečena stopala i/ili šake. – Iako je neprijatan, ovaj simptom ne treba da vas zabrinjava, ukoliko otok nije naročito izražen. Ako jeste, obratite se svom ginekologu.

Bol u leđima. – Zbog pritiska koji trpite od težine sada već porasle bebe, mogu vas boleti leđa. Obratite pažnju na to da li ste zbog trudnoće promenili držanje leđa, jer i to može izazvati bolove.


Grčevi u nogama. – Grčevi mogu biti znak dehidracije. Pijte dovoljno vode.


Proširene vene. – Kako biste ublažili ovaj simptom, češće menjajte položaj u kome sedite, podignite noge kad god možete, vežbajte i izbegavajte da nosite uzanu obuću i odeću.


Nesanica. – Previše misli vam se mota po glavi, a to ne prestaje ni kada dođe vreme za spavanje. Zbog toga vam može biti malo teže da zaspite.

Krvarenje iz nosa. – Možemo da se kladimo da ovo niste očekivali. Ali zbog povećanog protoka krvi možete očekivati i ovaj simptom.

Kako se osećate? 

Ako se osećate umorno i nervozno, niste usamljeni. Simptomi koji se javljaju u 18. nedelji trudnoće mogu da budu iscrpljujući za mnoge trudnice. Zato je važno da jedete zdravo, vežbate redovno, pijete dovoljno vode i spavate.

Vaš stomak sada ubrzano raste. I dalje ćete dobijati pola kilograma do kilogram nedeljno. Obratite se svom ginekologu ukoliko vam se čini da ne dobijate na kilaži, ili ukoliko dobijate više nego što je preporučeno.

Kako napreduje beba

Bebino lice i glava sada dobijaju oblik. Crte lica i uši se sada “smeštaju” na pravo mesto. Ipak, moraćete još malo da sačekate da biste otkrili na koga beba liči. 

Sada počinje da radi i bebin digestivni sistem. Na koži nastavljaju da se formiraju i zgušnjavaju fine, nežne dlačice koje se zovu lanugo. One će otpasti nakon što se beba rodi.

Saveti za mame

Evo šta možete da uradite za sebe u 18. nedelji trudnoće, kako biste se osećali što bolje.


Razmazite svoja stopala. – Vaša stopala sada nose mnogo veću težinu. Kako biste ublažili otok i umor, podignite stopla na jastuk kada odmarate. Relaksacija će vam prijati.

Izborite se sa grčevima u nogama. – Pijte puno vode i hranite se zdravo, uz dosta svežeg voća i povrća. Budite sigurni da obezbeđujete svom organizmu dovoljno kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Nikako ne propuštajte dnevnu dozu prenatalnih vitamina.

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Za uspešnu pripremu i zdravu trudnoću – Pregnatol Active Folate + Vit B12

Namenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama. Primena se preporučuje 12 nedelja pre planirane trudnoće i tokom cele trudnoće. Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u prirodnim oblicima, koji su aktivni i sigurno se u potpunosti iskorišćavaju u organizmu. 

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Podsetnik za 18. nedelju trudnoće

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/18-weeks-pregnant-4159009

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više