KAKO BEBA OSIGURAVA DNEVNU POTREBU DHA ZA ZDRAV RAZVOJ?

Omega – 3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline, dobre masne kiseline koje se zovu još i semiesencijalne masne kiseline, jer se moraju unijeti hranom – naš organizam ih ne sintetzira.

KAKO BEBA OSIGURAVA DNEVNU POTREBU DHA ZA ZDRAV RAZVOJ?

Omega – 3 masna kiselina DHA prirodno se nalazi u majčinom mlijeku, ukoliko majka jede ribu bogatu Omega -3 masnim kiselinama.

Plave (masne ribe) bogate su Omega – 3 masnim kiselinama.

Kako bi majka osigurala potrebne dnevne količine DHA svojoj bebi, potrebno je u prehranu uvrstiti dva do tri obroka masne ribe tjedno (losos, tuna, haringa) – 250 g do 350 g tjedno.

S obzirom da prehrana u Europi, posebno u kontinentalnim predjelima ne uključuje ribu u prehrani (barem ne ovu masnu ribu),  kako i zbog ograničenja u prehrani trudnica i dojilja usljed zagađenosti mora i oceana teškim metalima, majčino mlijeko ne sadrži dovoljne količine DHA.

U Europi se preporučuje suplementacija 100 mg DHA dnevno, od rođenja do kraja treće godine. Ovo je na bazi medicinskih dokaza potrvdila i Europska Agencija za sigurnost hrane.

Većina ljudi vjeruje da su ribe glavni izvor Omega – 3 masnih kiselina. U stvari, ribe se hrane algama i planktonima, i na taj način osiguravaju Omega -3 masne kiseline.

Najbogatiji i najčistiji izvor DHA su mikroalge – prirodan izvor visoke koncentracije. One sadrže trideset puta veću koncentraciju DHA u usporedbi s ribljim uljem!

Ulje mikroalgi u proizvodu Babytol DHA Omega je najvišeg kvaliteta i čistoće, potpuno sigurno za primjenu kod novorođenčadi, što je potvrdila i Europska Agencija za sigurnost hrane.

vesti