BABYTOL D3 + K1

Dragi roditelji,

Babytol D3 + K1 je kombinacija vitamina neophodna vašoj bebi od samog rođenja.

Ovi vitamini namijenjeni su novorođenčadi na prirodnoj prehrani, jer majčino mlijeko ne sadrži dovoljnu količinu ovih vitamina.

Dodatno, bebe koje su na mješovitoj prehrani, do dva obroka adaptiranog mlijeka za bebe dnevno, trebaju dobivati Babytol D3 + K1.

Vitamin D3 je «vitamin sunca». Preporučuje se u dnevnoj dozi od 400 IU od 8. dana života, jer je izuzetno važan za pravilan rast kostiju i zuba. Nedostatak vitamina D3 može izazvati lomljivost kostiju, demineralizaciju i krhke kosti, odnosno bolest pod imenom rahitis.

Vitamina K1 se još zove i «vitamin koagulacije». Preporučuje se primjena 25 mcg dnevno, od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja, jer je izuzetno važan za sintezu faktora koagulacije i zdrav krvožilni sustav bebe. Uslijed njegovog nedostatka može doći do krvarenja i teškog oboljenja, koje je na sreću rijetko.

Sa primjenom jedne kapsule dnevno biti ćete potpuno sigurni da Vaša beba prima neophodne vitamine za zdrav rast i razvoj.

Jedinstvena formula za zdrav rast i razvoj vaše bebe

 • Vitamin K1 – «vitamin koagulacije»

  Vitamin K1 – “vitamin koagulacije”

  Preporučena dnevna doza vitamina K1 od 25 mcg u jednoj twist – off kapsuli, za produženu oralnu prevenciju, primjenjuje se u skladu sa preporukama Društva pedijatara i neonatologa, od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja.

 • Vitamin D3 – «vitamin sunca»

  Vitamin D3 – “vitamin sunca”

  Preporučena doza od 400 IU dnevno u jednoj twst – off kapsuli, u skladu sa preporukama Društva pedijatara i neonatologa, za zdrav rast kostiju i zuba.

 • Twist-off kapsula

  Twist – off kapsula – precizno i jednostavno doziranje vitamina

  Jednostavno i precizno doziranje. Jednostavno okrećite, zatim povucite i uklonite gornji dio kapsule, a sadržaj istisnite direktno u bebina usta.

 • Preporučena dnevna doza

  Preporučena dnevna doza vitamina u jednoj twist – off kapsuli

  U jednoj twist off kapsuli nalazi se 400 IU vitamina D3 i 25 mcg vitamina K1, što je preporučena dnevna doza prema europskim i nacionalnim preporukama.

 • Maslinovo ulje

  Maslinovo ulje

  u ulju, i zbog toga je njihova apsorpcija i iskoristljivost bolja.

 • Preporuke za dnevnu suplementaciju vitamina

  Sigurna kapsula za primjenu kod novorođenčadi

  Vitamini D3 i K1 otopljeni su u prirodnom maslinovom ulju, bez alergena, konzervansa i aditiva. Kapsula je od jestive želatine potpuno topive u vodi, sigurna za primjenu kod novorođenčadi.

Vitamin D3

se prirodnim putem sintetizira u koži. Pod utjecajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan oblik –vitamin D3. Za djecu je jedna od ključnih uloga vitamina D3 što pomaže apsorpciji važnih koštano-građevnih minerala – kalcija i fosfora iz probavnog trakta i time omogućava normalan razvoj i rast zuba i kostiju. Uslijed štetnosti sunčevih zraka tokom ljeta, te i slabijem izlaganju djece suncu uz zaštitne faktore, kao i u zimskim uvjetima bez mnogo sunčanih dana, preporučuje se obavezna nadoknada vitamina D3 u dozi od 400 IU dnevno.

Obavezna suplementacija prema svim europskim i nacionalnim preporukama primjenjuje se od 8. dana života, svakodnevno, do navršenih godinu dana. Nakon godinu dana savjetuje se suplementacija u dozi od 400 IU dnevno, u zimskim mjesecima (od listopada do ožujka).

Vitamin K1

Vitamin K1 naziva se još i «vitamin koagulacije» zbog svoje važne uloge u zgrušavanju krvi. Njegov nedostatak može izazvati ozbiljna krvarenja, koja su na sreću vrlo rijetka.

Novorođenčad ga po rođenju nemaju, jer vitamin K1 prolazi kroz placentu u jako malim količinama. Sintetizira se u crijevima, prirodno, pomoću dobrih bakterija. Za razvoj ovih bakterija u bebinom gastro-intestinalnom traktu potrebno je vrijeme. Dodatno, majčino mlijeko sadrži vitamin K1 samo u tragovima, pa beba ne može dobiti potrebnu količinu vitamina K1 putem majčinog mlijeka.

U cilju prevencije, kako bi se beba zaštitila, u većini europskih zemalja beba obavezno prima 1 mg vitamina K1 odmah nakon rođenja u rodilištu. U skladu sa preporukama Nacionalnih društava pedijatara, nenonatologa i Ministarstva zdravstva u većini zemalja zapadne i jugo-istočne Evrope preporučuje se i produžena oralna profilaksa. od 8. dana do kraja trećeg meseca, u dozi od 25 mcg dnevno.

Primjena produžene male oralne doze vitamina K1 ne može nikako štetiti, već naprotiv! Ova mala doza vitamina K1 može samo dodatno zaštiti vašu bebu!

Adaptirano mlijeko za novorođenčad obogaćeno je vitaminom K1. Ukoliko je beba na mješovitoj prehrani, i uzima do dva obroka adaptiranih formula dnevno, preporučuje se dodatna suplementacija vitaminom K1 u dozi od 25 mcg do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja, proizvodom Babytol D3 + K1.

 • Vitamin D3 – važan vitamin za zdrav razvoj kostiju i zuba.

  Obavezna je suplementacija vitamin D3 u dozi od 400 IU dnevno tokom prve godine života, a zatim tokom zimskih mjeseci (od listopada do ožujka) za pravilan razvoj kostiju i zuba.

 • Vitamin K1 – “vitamin koagulacije” – važan za zdrav razvoj krvožilnog sustava bebe

  Produžena oralna prevencija u dnevnoj dozi od 25 mcg do kraja trećeg mjeseca preporučuje se u većini zemalja zapadne i jugo-istočne Europe, kako bi se bebin krvožilni sustav (faktori koagulacije) pravilno sintetizirali ali i beba dodatno zaštitila!

 • Jedinstveni oblik twist – off kapsula omogućava pravilno i precizno doziranje

  Twist – off capsule su od jestive želatine, potpuno topive u vodi i sigurne za primjenu kod novorođenčadi. Jedinstven oblik omogućava jednostavnu primjenu uz precizno doziranje!

Važne informacije za roditelje

U rodilištu je Vaša beba primila intramuskularnu injekciju vitamina K1 u dozi od 1 mg. Po izlasku iz rodilišta preporučuje se primjena vitamina K1 u dozi od 25 mcg dnevno, od 8. dana do kraja 3.mjeseca nakon rođenja.

Uz vitamin D3 i vitamin K1 preporučuje se i omega 3-masna kiselina DHA, za zdrav razvoj mozga i vida vaše bebe, primjenom Babytol DHA Omega.

Nakon upotrebe Babytol D3 + K1 preporučuje se nastavak profilakse sa Babytolom D3 + DHA Omega (400 IU vitamina D3 dnevno + 100 mg DHA) do navršenih godinu dana, a zatim u zimskim mjesecima (listopad-ožujak).

Ukoliko je Vaša beba prije 3. mjeseca prešla na mješovitu prehranu sa više od dva obroka adaptiranih formula dnevno, možete prijeći sa Babytola D3 + K1 na Babytol D3 + DHA Omega i prije 4.mjeseca jer su formule obogaćene vitaminom K1.

 • Produžena profilaksa vitaminom K1 preporučuje se u dozi od 25 mcg od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja
 • Za prevenciju kasne hemoragijske bolesti i rahitisa kod novorođenčadi i dojenčadi
 • Produžena profilaksa vitaminom D3 i K1 preporučena je od strane nacionalnih Ministarstva zdravstva, Društva pedijatara i Društva neonatologa