Pitanja i odgovori

Pošaljite nam pitanje
Odgovor

Vitamin K1 se još naziva “vitamin koagulacije” – ima veoma važnu ulogu u složenim procesima zgrušavanja krvi. Vitamin K1 kod novorođenčadi sprečava poremećaje koagulacije i njihove moguće teške posledice za bebu, štiti bebu od krvarenja i doprinosi zdravom razvoju tokom ranog detinjstva.

Odgovor

Humano mleko sadrži niske koncentracije vitamina K1, tako da se pri prosečnim podojima od 500 ml/24h ne obezbeđuju dnevne potrebe za vitaminom K1, koje su u prvih 6 meseci života povećavaju u rasponu od 1 – 25 mcg.

Zbog niske koncentracije vitamina K1 u majčinom mleku i rizika od nedostatka vitamina K1, svim bebama na prirodnoj ishrani, u skladu sa Evropskim i nacionalnim preporukama, preporučuje se produžena oralna primena vitaminom K1 u dozi od 25 mcg od 8. dana do kraja trećeg meseca nakon rođenja.

Odgovor

Ukoliko Vašu bebu hranite sa više od dva obroka mlečnih formula dnevno, onda vašoj bebi nije neophodan vitamin K1 jer ga u dovoljnoj dozi uzima putem formule.

Ukoliko beba uzima više od dva obroka mle;ne formule dnevno, nastavite obavezno sa primenom vitamina D3 u dozi od 400 IJ.

Preporučuje se proizvod Babytol D3 + DHA Omega, koji sadrži vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi i 100 mg DHA, značajne za razvoj vaše bebe.

Odgovor

Kasna hemoragijska bolest je teško i ozbiljno oboljenje, koje nastaje usled nedostatka vitamina K1.Ona najčešće nastaje u periodu od 2. do 12. nedelje života, sa teškim krvarenjima, najčešće moždanim.

Zbog ozbiljnih i teških posledica ovog oboljenja obavezna je profilaksa kod svih novorođenčadi u porodilištu odmah nakon rođenja, u dozi od 1 mg primenjeno intra muskularnom injekcijom.

Dodatno, kod sve novorođenčadi na prirodnoj ishrani, u skladu sa Evropskim i nacionalnim preporukama, preporučuje se produžena oralna profilaksa preparatom BABYTOL D3+K1 od 8.dana do kraja trećeg meseca nakon rođenja.

Odgovor

Mlečne formule su već obogaćene vitaminom K1, te u zavisnosti od dnevnog unosa mleka, beba unese oko 50 mcg vitamin K1 dnevno putem formula.

Ukoliko beba uzima više od dva obroka formula dnevno, oralna suplementacija Babytol D3 + K1 nije neophodna.

Ukoliko ste nastavili primenu Babytol D3 + K1 I kod Vaše bebe koja uzima formulu, budite bez brige, neće se ništa loše desiti, jer predoziranje u ovim dozama nije moguće.

Odgovor

Primenjuje se jedna kapsula dnevno. Primena je izuzetno komforna i jednostavna:

Gornji deo kapsule (kapicu) treba okrenuti, povući i ukloniti. Kapsulu pritisnuti i sadržaj kapsule istisnuti direktno u bebina usta.

Sadržaj se može istisnuti i u kašičicu ili pomešati sa mlekom.

Odgovor

Kapsule su od jestive želatine, rastvorne u vodi, potpuno bezbedne za primenu kod novorođenčadi.

Ukoliko je beba progutala kapsulu, i ponaša se normalno, ne može joj se ništa desiti, želatin se u organizmu razgradi, nema opasnosti po bebi.

Oblik kapusle koja se otovara je prilagođen zbog refleksa gutanja, bebe još ne znaju da gutaju i zato se kapsula otvara!

VAŽNA NAPOMENA: Vodite računa pri otvaranju kapsule, da ulje ne iscuri, i kapusla postane klizava!

Odgovor

Preporučena doza vitamina D3 za svu novorođenčad je 400 IJ i primenjuje se obavezno od druge nedelje do navršenih godinu dana.

Ova preporučena doza se nalazi u jednoj twist – off kapsuli proizvoda Babytol D3+K1, Babytol D3 + DHA Omega i Babytol D3.

Deci u drugoj godini pa sve do adolescencije savetuje se primena vitamina D3 u zimskim mesecima (od oktobra do marta).

Odgovor

Proizvod Babytol D3+K1 je kombinacija dva važna vitamina neophodna za zdrav razvoj novorođenčadi, u dnevnoj preporučeni dozi i to: Vitamin D3 u dozi od 400IJ u cilju prevencije rahitisa i Vitamin K1 u dozi od 25mcg u cilju prevencije kasne hemoragiske bolesti.

Proizvod se koristi od 8.dana rođenja do kraja 3. meseca kod novorođenčadi koji su na majčinom mleku i novorođenčadi koji su na mešovitoj ishrani, sa manje od dva obroka adaptirane formule u toku dana.

Proizvod Vigantol u svom sastavu sadrži samo vitamin D3.

Vitamin A se ne preporučuje u dnevnoj suplementaciji kod novorođenčadi zato što je majčino mleko bogata ovim vitaminom i nema potrebe za dodatnom suplementacijom. Sadrže ga i formule u preoručenoj količini.Kao i vitamin D3 i Vitamin A je lipolsolubilan i veće količine od potrebnih se deponuju u organizmu novorođenčadi i mogu dovesti do neželjenih efekata.

Odgovor

Proizvod Babytol D3+K1 se koristi od 8.dana nakon rođenja do kraja 3. meseca. To je dovoljan period za suplementacije Vitamina K1, jer ga nakon toga sam organizam sintetiše u potrebnim količinama.

Ukoliko je beba prešla u trećem mesecu na mešovitu ishranu, sa više od dva obroka mlečnih formula nedeljno, tada nije neophodna suplemetacija vitaminom K1 u trćem mesecu.

Neophodno je da se u svakom slučaju nastavi sa suplementacijom vitamina D3 u dozi od 400IJ dnevno do godinu dana i dodatno u zimskim mesecima (od oktobra do marta) od 1. do kraja 3. godine.

Odgovor

PROBIVAL + C + Zn ima jako antimikrobno dejstvo – vezuje patogene mikroorganizme (bakterije, viruse, parazite), pospešuje njihovu eliminaciju iz organizma i na taj način stvara optimalne uslove za obnavljanje crevne mikroflore. Deluje na širok spektar uzročnika – bakterije, viruse, parazite, i eliminiše ih iz organizma.

Ima i antitoksično dejstvo – razgrađuje toksine štetnih agenasa i eliminiše ih, blokira njihovo vezivanje.

Deluje antiinflamatorno (smanjuje upalu) i stvara zaštitnu barijeru na zidu creva i pomaže da se regeneriše oštećeni crevni epitel.

Odgovor

Cink se preporučuje kao obavezna suplementacija u terapiji akutne dijareje, uz oralnu rehidrataciju i probiotike, jer je klinički dokazano da stimulše regeneraciju crevne sluznice i utiče na ublažavanje simptoma dijareje i skraćuje vreme trajanja dijareje.

Odgovor

Jedna od ključnih prednosti PROBIVAL + C + Zn je što ne sadrži probiotsku bakteriju, već probiotsku gljivicu Sacharomyces boulardi. Antibiotici ne deluju na ovu probiotsku kulturu, pa se koristi istovremeno sa svim antibioticima, kao najefikasniji probiotik u terapiji akutne dijareje izazvane antibiotikom.

PROBIVAL + C + Zn štiti crevnu floru tokom terapije antibioticima i sprečava mogućnost pojave dijareje izazvane antibioticima.

Antibiotici pored njihovog korisnog dejstva na patogene mikroorganizme uništavaju i dobroćudne bakterije. Na taj način mogu da poremete prirodnu ravnotežu u crevima, usled čega dolazi do pojave čestih dijareja. Preporučuje se primena PROBIVAL + C + Zn uvek uz terapiju antibioticima.

Odgovor

Oralna rehidratacija je prema preporukama svetskih zdravstvenih organizacija (SZO, SOG) prva linija u terapiji akutne dijareje. Oralna rehidratacija je važna za nadoknadu tečnosti i elektrolita, koji se gube u toku dijareje. Klinički je dokazano da primenom oralne rehidratacije sprečavate komplikacije koje mogu da nastanu i ubrzavate oporavak. Ukoliko se rehidrirate povratićete brže vitalnost, svežinu i energiju organizmu.

Odgovor

Prašak u kesici rastvorite u 200 ml prokuvane i prohlađene vode. Prašak se može rastvoriti i u flaširanoj vodi. Ne rastvarajte prašak u drugim tečnostima (sok, čaj, mleko…) jer ćete narušiti osmolarnost rastvora. Uzimajte tečnost u manjim porcijama.

Odgovor

Oralna rehidratacija je prva linija u terapiji akutne dijareje. Obavezno se primenjuje ukoliko imate u toku dana više od tri stolice.

Oralna rehidratacija se preporučuje i kod povišene telesne temperature, povraćanja i opekotina, jer usled svih ovih stanja organizam gubi dosta vode i elektrolita koje treba nadoknaditi i sprečiti dehidrataciju.

Odgovor

Oralni rastvor treba primenjivati u malim porcijama. U zavisnosti od težine dehidratacije i telesne mase zavisi i količina tečnosti koja treba da se primeni. Na samoj kutiji i u unutrašnjem uputstvu dat je tabelarni prikaz za jednostavnije doziranje kod dece.

Odgovor

DHA Omega-3 masna kiselina je važna strukturna komponenta mozga, nervne ćelija i mrežnjače oka. DHA čini 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu i 93% svih omega-3 masnih kiselina u retini. Rast i razvoj mozga kod deteta je najintenzivniji u zadnji trimester trudnoće (mozak raste 260%) i prvoj godini života (mozak raste 175%).

DHA Omega-3 masna kiselina u dozi od 100mg dnevno od 8. dana do kraja 3. godine je važna za razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, kao i za normalan razvoj vida.

Odgovor

Kako bi obezbedili potrebnu količinu DHA omega-3 preko dojenje, dojile treba nedeljno da unose 250-300 g ‘plave’ morse ribe (skuša, sardela, papalina, haring, tunj). Statistika je pokazala da majke u Evropi unose vise puta manje od preporučenog unos. Jedan razlog tome su navike u ishrani (manje od dva obroka masne ribe nedeljno), a drugi razlog su ograničenja u ishrani zbog onečišćenja teškim metalima (olovo, živa) u masnoj ribi.

Dojila može obezbediti potrebnu količinu DHA omega-3 putem mleka ukoliko ona se suplementira sa 200 mg DHA dnevno.

Odgovor

Miris na ribu potiče od Omega-3 masnih kiselina, znači i DHA. DHA omega svaki put ima miris ribe, ali zbog toga što bebe i deca ne vole miris ribe naučnici u Švajcarskoj su uspeli da tehnološki unaprede proces i uklone miris ribe u proizvodu Babytol DHA Omega.

Odgovor

U svom sastavu Bimunal sirup sadrži ekstrata plode zove (tradicionalna biljka), yestimun beta glukana (prirodni polisaharid u zidu pivske kvasnice) i zinka. Dodatno, Bimunal ne sadrži additive i konzervanse.

Sastav Bimunal sirupa je prirodan i bezbedan za decu nad godinu dana, jedino ograničenje je ako je dete hipersenzitivno (alergično) na neke od sastojaka sirupa.

Dodatno ne postoje neželjenih efekata i gornja granica upotrebe yestimun beta glukana i zove (nema opasnosti od predoziranja).

Zvanično je Bimunal sirup u Evropskim zemljama deklarisan za primenu kod dece starije od godinu dana, za terapiju prehlade i gripa i infekcije gornjeg respiratornog trakta uzrokovane virusima.

Zbog nacionalne zakonske regulative i pravila u nekim zemljama Balkana (Srbija) Bimunal je registrovan za decu straiju od 3 godine.

Odgovor

Bimunal sirup uzet u prvih 2h od pojave simptome prehlade i gripa u preporučenoj dozi od 15ml na dan, skračuje vremetrajenje prehlade i gripa za 2 do 4 dana I obezbeđuje potrebnu količinu za 10 dana. Virusna infekcija ne bi trebalo da traje duže!

U cilju prevencije Bimunal se koristi u dozi od 5ml na dan, jedna bočica je dovoljna za mesec dana.

U kontinuitetu Bimunal sirup se može koristi 3 meseca, a onda je potrebno napraviti pauzu od 10 dana. Pauza nakon tri meseca se pravi samo zbog cinka, kako ne bi došlo do zasićenja receptora.

Odgovor

Bimunal sirup je ‘clean label’ proizvod, što znači da usvom sastavu ne sadrži konzervanse i aditive. U sirpu se zbog toga nalazi voćni šežer fruktoza, koji je ujedno i prirodni konzervans.

Odgovor

Estrakt ploda crne zove sadrži preko 40 aktivnih supstanci: flavonoidi (antocijanini, flavonoli), polifenoli (tanin), mineralne materije (uključujući i gvožđe), vitamin C.
Kliničkim studijama je pokazano da ekstrakt ploda crne zove ima antivirusni efekat – razgrađuje virus, vezuje se za njega i onemogućava njegov ulaz u ćeliju. Ubija virus i sprečava njegovo razmnožavanje. Dodatno stimuliše i imuni odgovor.

Odgovor

U svom sastavu Probival Choco+C+Zn sadrži probiotske culture, dobre bakterije, Lactobacilus acidophilus i Bifidobacterium Lactis, koji su prirodni stanovnici crevnog trakta.

Nažalost antibiotici koje primenjujemo ubijaju ne samo štetne (patogene) bakterije, koje uzrokuju infekciju već i dobre bakterije (prirodne stanovnike crevne flore).

Zato je preporučeno uzimati Probival Choco+C+Zn 2 sata nakon uzimanja antibiotika, kako antibiotik ne bi ubio dobre bakterije u probiotiku.

Odgovor

Probival Choco+C+Zn može se koristiti u prevencije dijare na putovanjima i to 3 dana pre putovanja, sve vreme na putu, i 3 dana nakon putovanja u dozi od 1 čoko medvedića kod dece do 4 godina i 2 čoko medvediča kod dece iznad 4 godine.

Odgovor

Probival Choco+C+Zn može se koristiti kod dece čiji je imunitet narušen usled prehlada, bakterijskih i virusnih infekcija i korišćenje ovog proizvoda u tom cilju zahteva duže vreme. Potrebno je davati Probival Choco+C+Zn za jačanje imuniteta u periodu od 3 meseca, a zatim praviti pauzu od 10 dana. Pauza se pravi zbog cinka, kako ne bi došlo do zasićenja receptora.

Odgovor

Spiranto flaster u svom sastavu sadrži etarsko ulje eukaliptusa, etarsko ulje lavande i etarsko ulje nana koji deluju na olakšanje disanje, otpušavanje nosa i suzbijanja curenja iz nosa.

Spiranto flasteri se mogu primeniti kod dece nad 2 godine uzrasta.

Odgovor

Spiranto flasteri deluju na taj način što oslobađaju prirodna isparenja eukaliptusa, nane I lavande koja potpomažu disanje, naročito noću. Sastojci Spiranto flastera sužavaju kapilare nosne sluzokože i tako suzbijaju curenje iz nosa. Pomažu i u nazalnoj dekongestiji, olakšavaju disanje.

Odgovor

Spiranto flaster je namenjen samo za jednokratnu upotrebu. Delovanje prirodnih isparenja eterskih ulja Spiranto flastera traje od 6 do 8 sati, pa se preporučuje primena flastera pre spavanja kako bi se pokrio period u toku noći.