Pitanja i odgovori

Pošaljite nam pitanje
Kategorije
Odgovor

Vitamin K1 se još naziva “vitamin koagulacije” – ima jako važnu ulogu u složenim procesima zgrušavanja krvi. Vitamin K1 kod novorođenčadi sprječava poremećaje koagulacije i njihove moguće teške posljedice za bebu, štiti bebu od krvarenja i doprinosi zdravom razvoju tijekom ranog djetinjstva.

Odgovor

Humano mlijeko sadrži niske koncentracije vitamina K1, tako da se pri prosječnim podojima od 500 ml/24h ne osiguravaju dnevne potrebe za vitaminom K1, koje su u prvih 6 mjeseci života povećavaju u rasponu od 1 – 25 mcg.
Zbog niske koncentracije vitamina K1 u majčinom mlijeku i rizika od nedostatka vitamina K1, svim bebama na prirodnoj prehrani, u skladu sa Europskim i nacionalnim preporukama, preporučuje se produžena oralna primjena vitaminom K1 u dozi od 25 mcg od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja.

Odgovor

Ukoliko Vašu bebu hranite sa više od dva obroka mliječnih formula dnevno, onda vašoj bebi nije neophodan vitamin K1 jer ga u dovoljnoj dozi uzima putem formule.
Ukoliko beba uzima više od dva obroka mliječne formule dnevno, nastavite obavezno sa primjenom vitamina D3 u dozi od 400 IJ.
Preporučujemo proizvod Babytol D3 + DHA Omega, koji sadrži vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi i 100 mg DHA, značajne za razvoj vaše bebe.

Odgovor

Kasna hemoragijska bolest je teško i ozbiljno oboljenje, koje nastaje uslijed nedostatka vitamina K1. Ona najčešće nastaje u periodu od 2. do 12. tjedna života, s teškim krvarenjima, najčešće moždanim.
Zbog ozbiljnih i teških posljedica ove bolesti obavezna je profilaksa kod sve novorođenčadi u rodilištu odmah nakon rođenja, u dozi od 1 mg primijenjeno intra muskularnom injekcijom.
Dodatno, kod sve novorođenčadi na prirodnoj prehrani, u skladu sa Europskim i nacionalnim preporukama, preporučuje se produžena oralna profilaksa proizvodom BABYTOL D3+K1 od 8.dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja.

Odgovor

Mliječne formule su već obogaćene vitaminom K1, te zavisno od dnevnog unosa mlijeka, beba unese oko 50 mcg vitamin K1 dnevno putem formula.
Ukoliko beba uzima više od dva obroka formula dnevno, oralna suplementacija Babytol D3 + K1 nije neophodna.
Ukoliko ste nastavili primjenu Babytol D3 + K1 I kod Vaše bebe koja uzima formulu, budite bez brige, neće se ništa loše dogoditi, jer predoziranje u ovim dozama nije moguće.

Odgovor

Primenjuje se jedna kapsula dnevno. Primjena je izuzetno praktična i jednostavna:
Gornji dio kapsule (kapicu) treba okrenuti, povući i ukloniti. Kapsulu pritisnuti i sadržaj kapsule istisnuti direktno u bebina usta.
Sadržaj se može istisnuti i na žličicu ili pomiješati sa mlijekom.

Odgovor

Kapsule su od jestive želatine, topive u vodi, potpuno sigurne za primjenu kod novorođenčadi.
Ukoliko je beba progutala kapsulu, i ponaša se normalno, ne može joj se ništa dogoditi, želatina se u organizmu razgradi, nema opasnosti za bebu.
Oblik kapusle koja se otovara je prilagođen zbog refleksa gutanja, bebe još ne znaju gutati i zato se kapsula otvara!
VAŽNA NAPOMENA: Vodite računa pri otvaranju kapsule, da ulje ne iscuri, i kapusla postane klizava!

Odgovor

Preporučena doza vitamina D3 za svu novorođenčad je 400 IJ i primenjuje se obavezno od drugog tjedna do navršenih godinu dana.
Ova preporučena doza se nalazi u jednoj twist – off kapsuli proizvoda Babytol D3+K1 i Babytol D3 + DHA Omega.
Djeci u drugoj godini pa sve do adolescencije savjetuje se primjena vitamina D3 u zimskim mjesecima (od listopada do ožujka).

Odgovor

Proizvod Babytol D3+K1 se koristi od 8.dana nakon rođenja do kraja 3. mjeseca. To je dovoljan period za suplementaciju Vitaminom K1, jer ga nakon toga sam organizam sintetizira u potrebnim količinama.
Ukoliko je beba prešla u trećem mjesecu na mješovitu prehranu, sa više od dva obroka mliječnih formula tjedno, tada nije neophodna suplemetacija vitaminom K1 u trećem mjesecu.

Neophodno je u svakom slučaju nastaviti sa suplementacijom vitamina D3 u dozi od 400IJ dnevno do godinu dana i dodatno u zimskim mjesecima (od listopada do ožujka) od 1. do kraja 3. godine.

Odgovor

DHA Omega-3 masna kiselina je važna strukturna komponenta mozga, živčanih stanica i mrežnice oka. DHA čini 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu i 93% svih omega-3 masnih kiselina u mrežnici. Rast i razvoj mozga kod djeteta je najintenzivniji u zadnjem trimesteru trudnoće (mozak raste 260%) i prvoj godini života (mozak raste 175%).
DHA Omega-3 masna kiselina u dozi od 100mg dnevno od 8. dana do kraja 3. godine je važna za razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija, kao i za normalan razvoj vida.

Odgovor

Kako bi osigurali potrebnu količinu DHA omega-3 preko dojenja, dojilja treba tjedno unijeti 250-300 g ‘plave’ morske ribe (skuša, srdela, papalina, haring, tuna). Statistika je pokazala da majke u Europi unose višestruko manje od preporučenog unosa. Jedan razlog tome su navike u prehrani (manje od dva obroka masne ribe tjedno), a drugi razlog su ograničenja u prehrani zbog onečišćenja teškim metalima (olovo, živa) u masnoj ribi.
Dojilja može osigurati potrebnu količinu DHA omega-3 putem mlijeka ukoliko se ona suplementira sa 200 mg DHA dnevno.

Odgovor

Miris ribe potječe od Omega-3 masnih kiselina, znači i DHA. DHA omega uobičajeno ima miris ribe, ali zbog toga što bebe i djeca ne vole miris ribe stručnjaci u Švicarskoj su uspjeli tehnološki unaprijediti proces i ukloniti miris ribe u proizvodu Babytol DHA Omega.